Projekty
Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening.
Od té doby se nám podařilo skrz naše projekty, osvětové kampaně a výzkumy realizovat několik významných systémových změn. A těšíme se na další výzvy.
Naše přelomové projekty v záchraně jídla
Naše projekty
- Kampaň, Systémová změna
- 2024
Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni.
Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!
- Výzkum
- 2024, 2025, 2026
Do konce roku 2026 řešíme problematiku plýtvání potravinami ve školních jídelnách. Podílíme se na výběru škol v Praze a mimo ni pro měření a prevenci plýtvání potravinami. Přispějeme k vývoji preventivních opatření a jejich implementaci ve školách a navrhneme řešení pro redistribuci přebytečných porcí, které přinese prospěch místní komunitě.
- Vzdělávání
- 2023, 2024, 2025
Projekt, ve kterém se věnujeme problematice plýtvání potravinami a ekologického smýšlení mezi žáky základních a středních škol v Praze a blízkém okolí. Naším cílem je představit studentům zásady správného nakupování, skladování a zacházení s potravinami, a to prostřednictvím interaktivních workshopů a praktických cvičení.
- Kampaň, Vzdělávání
- 2022, 2023
Září proti plýtvání je naše podzimní výzva, která má za cíl díky jednoduchým radám a tipům snížit zbytečné plýtvání jídlem (a tedy i penězi) v domácnostech. Díky této výzvě se nám podařilo nadchnout pro věc více než 2 000 nových záchranářů. Výzva je navázána na Mezinárodní den proti plýtvání jídlem, vyhlášený OSN na 29. září a rádi do ní zveme komerční partnery.
- Kampaň, Systémová změna
- 2016
Řekli jsme lidem o křivém ovoci a zelenině, které zůstávají u farmářů kvůli tomu, že nejsou dost hezké. Tenkrát nám zástupci obchodních řetězců tvrdili, že zákazníci nejsou připraveni kupovat takto nestandardně vypadající plodiny. Ve výzvě Jsem připraven křivou zeleninu a ovoce podpořilo více než 10 000 lidí a nedlouho potom se začala objevovat v obchodech.
- Vzdělávání
- 2017
Celkem 80 žáků absolvovalo na jaře roku 2017 pilotní vzdělávací projekt Mluvme o plýtvání jídlem na základních školách, ve kterém jsme se zaměřili na plýtvání potravinami.
- Kampaň
- 2017
Fotíte si svoje jídlo před tím, než se do něho pustíte? A co kdybyste si vyfotili vyjedený talíř? V soutěži Vyliž to! můžete za takovou fotku navíc vyhrát i luxusní večeři se členy Zachraň jídlo a s hvězdami Instagramu Nicole a Lucií Ehrenbergerovou (A Cup of Style), Anie Songe a Kate Rezkovou.
- Kampaň
- 2019
Prostřednictvím našich komunikačních kanálů přinášíme inspirativní články, rozhovory a novinky o plýtvání jídlem a spřízněných tématech. Na sociálních sítích, webu i v newsletterech tak rozšiřujeme povědomí o tomto problému.
- Produkt
- 2020, 2021
Vydali jsme kuchařku Zachraň jídlo v kuchyni s podtitulem 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku. Naše recepty se zaměřují na suroviny, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají.
- Výzkum
- 2019
V závodních jídelnách a rychlém občerstvení se vyhodí 27 000 tun jídla ročně. Jaké jsou příčiny a jak plýtvání omezit na minimum a ušetřit? Tím se zabýval dvouletý výzkumný projekt Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování, na kterém jsme se podíleli.
- Happening, Kampaň
- 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020
Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla. Pod tímto slovem se skrývá dříve běžná, ale dnes už téměř zapomenutá tradice. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu.
- Systémová změna
- 2020, 2021
Every year, 4,000 tons of cooked meals are thrown away in Czech canteens and fast foods. By donating excess portions, we will help mothers with children, seniors and others for whom hot food is not a matter of course. Using surplus, we will avoid wasting food and reduce its impact on the environment.
- Systémová změna
- 2020, 2021
4 000 tun teplého jídla se každoročně vyhodí v českých jídelnách a fast foodech. Darováním přebytečných porcí pomůžeme matkám s dětmi, seniorům a dalším, pro které není teplé jídlo každodenní samozřejmostí. Využitím přebytků navíc zamezíme plýtvání jídlem a snížíme jeho dopady na životní prostředí.
- Sbírka, Systémová změna
- 2022, 2023, 2024, 2025
Projekt Zachraň oběd propojuje firemní jídelny s charitativními organizacemi s cílem redistribuce zbylých porcí k lidem v nouzi. Od března 2022, kdy jsme projekt spustili, jsme zajistili darování více než 62 000 plnohodnotných obědů k lidem, kteří si kvalitní, teplé jídlo nemohou dovolit.
- Happening
- 2013
Naší první viditelnou a úspěšnou akcí byla “Hostina pro tisíc”, happening uspořádaný 10. září 2013. Jednalo se o společný oběd pod širým nebem přímo na Václavském náměstí uvařený z více než 450 kg surovin, které by jinak přišly vniveč, a to kvůli estetickým nárokům nebo blížícímu se doporučenému datu spotřeby.
- Happening
- 2014
Happening Tisíc kilo se uskutečnil 18. října 2014 na piazettě Národního divadla. Kladl si za cíl upozornit na plýtvání v oblasti zemědělství a na možnost darovat zemědělské přebytky Potravinové bance.
- Happening
- 2015
V roce 2015 jsme předposlední adventní neděli rozdávali vyřazené vánočky, které neodpovídalyí estetickým standardům. Buď málo vykynuly, byly špatně spletené, při pečení praskly nebo byly trochu zakroucené.
- Happening
- 2015
Zahnutá mrkev, malý brambor, žlutý květák. V naší "Křivé polévce" jste je nemohli rozeznat od jejich perfektně rovných, velikých a barevně vyhovujících příbuzných. V sobotu 5. září 2015 jsme vařili ze zeleniny, která je pro obchody málo lákavá a na stůl k lidem by se nikdy nedostala. Zaorala by se do pole nebo by skončila jako krmivo pro zvířata či na kompostu.
Uspořádáme záchranářský workshop
u vás ve firmě
Připravíme workshop na míru. Společný seminář či teambuilding pro firmu, neziskovku, sociální podnik nebo jen skupinu nadšených zaměstnanců s vámi vyladíme tak, abyste si z něj odnesli přesně to, co potřebujete. Přidejte se ke stovkám zaměstnanců, kteří ví, jak šetřit jídlem.