Den proti plýtvání

Čtvrtek 10. dubna jsme se rozhodli věnovat tématu, které nás všechny zasahuje – plýtvání jídlem. Cílem tohoto dne je nejen upozornit na tuto stále rostoucí výzvu a negativní dopady plýtvání, ale také inspirovat každého z nás k zodpovědnějšímu přístupu k potravinám.

Kdy?

10. dubna 2025 od 15:00 do 20:30 hod.


Kde?

Skautský institut, Staroměstské nám. 4/1, Praha 1 – Staré Město


Přijďte! Akce proběhne ve spolupráci se Skautským institutem a účast je zdarma.

Tento den je určen pro širokou veřejnost, tedy všechny, bez ohledu na věk, profesi nebo životní styl. Každý z nás má možnost a zodpovědnost přispět, i ten nejmenší krůček se počítá a může ovlivnit další kolem nás. Společně můžeme krok za krokem vytvořit prostředí, kde plýtvání bude minulostí a respekt k potravinám samozřejmostí.

O programu

Během dne budou probíhat workshopy spojené s ochutnávkou pokrmů uvařených podle konceptu “Záchranářské recepty,” kde se účastníci naučí spotřebovávat suroviny, které běžně končí v koši. Workshopy povede lektorka Zachraň jídlo Veronika Mejkalová a autorka receptů v kuchařce Zachraň jídlo v kuchyni Barbora Kebová za pomoci dobrovolníků.

K dispozici bude velmi užitečná vzdělávací brožura “Rady a tipy jak neplýtvat.”

Čeká vás:


WORKSHOP: MRKVOVÉ PESTO

Mrkvové natě jak je neznáte! Přijďte si vyzkoušet, jak z nich připravit lahodné pesto, ochutnat ho a odnést si ho domů. Zero waste dobrota, která překvapí! 

ZÁCHRANÁŘSKÝ WORKSHOP 

Vyzkoušejte si recepty, které zachrání jídlo před vyhozením – snadno, chutně a bez plýtvání! Přijďte objevit nové tipy, jak využít i to, co by jinak skončilo v koši.

FOTO-KOUTEK

Vyblbněte se s vtipnými rekvizitami a vytvoříte si vzpomínky na společné chvíle.

DISKUZE O PROJEKTU ZACHRAŇ OBĚD

Diskuze o darování zbylých nevydaných porcí z jídelen – jaké byly začátky, jak funguje projekt nyní a komu pomáhá? Pojďte si o tom popovídat s Denisou Rybářovou, manažerkou projektu, Markétou Strakovou ze Zátiší group, které se zapojilo se svou jídelnou a Hanou Štěpánovou z Azylového domu sv.Terezie, kde darované pokrmy přijímají. 

KINO S JÍDLEM V HLAVNÍ ROLI

Podívejte se na film Just Eat It od Jednoho světa s úvodním slovem naší ředitelky Míši Číhalíkové.

ŽIVÁ KNIHOVNA (NEJEN) O NEPLÝTVÁNÍ

Víte co je to dumpster diving? Nebojak funguje KPZ (Komunitou podporované zemědělství) a jaké jsou její výhody? Či jak funguje Zachraň jídlo v praxi, co všechno se nám už podařilo? Přijďte si poslechnout inspirativní příběhy nejen o tom, jak šetřit jídlem – a třeba se i podělit o vlastní zkušenosti!

KVÍZ: OTESTUJ SI, JAK JSI NA TOM S NEPLÝTVÁNÍM!

Zábavná výzva, která vás provede světem záchrany jídla! Kolik toho víte o plýtvání a jeho prevenci? Přijďte si zasoutěžit, rozšířit obzory a třeba i odnést pár užitečných tipů (a dáreček). 

CHILL-OUT A BABY KOUTEK

Vezměte i děti, máme pro ně připravený koutek plný her a aktivit na téma neplýtvání. Společně se pobavíme a něco nového se naučíme 😉

Proč je téma důležité?

Podpořte nás, abychom se iniciativě proti plýtvání mohli věnovat dál a nacházeli efektivní řešení!

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.

Přejít nahoru