Den proti plýtvání

Čtvrtek 10. dubna jsme se rozhodli věnovat tématu, které nás všechny zasahuje – plýtvání jídlem. Cílem tohoto dne je nejen upozornit na tuto stále rostoucí výzvu a negativní dopady plýtvání, ale také inspirovat každého z nás k zodpovědnějšímu přístupu k potravinám.

Kdy?

10. dubna 2025 od 15:00 do 20:30 hod.


Kde?

Skautský institut, Staroměstské nám. 4/1, Praha 1 – Staré Město


Akce proběhla ve spolupráci se Skautským institutem a účast byla zdarma.

Tento den byl určen pro širokou veřejnost, tedy všechny, bez ohledu na věk, profesi nebo životní styl. Každý z nás má možnost a zodpovědnost přispět, i ten nejmenší krůček se počítá a může ovlivnit další kolem nás. Společně můžeme krok za krokem vytvořit prostředí, kde plýtvání bude minulostí a respekt k potravinám samozřejmostí.

O programu

Během dne probíhaly workshopy spojené s ochutnávkou pokrmů uvařených podle konceptu “Záchranářské recepty,” kde se účastníci naučili spotřebovávat suroviny, které běžně končí v koši. Workshopy vedla lektorka Zachraň jídlo Veronika Mejkalová a autorka receptů v kuchařce Zachraň jídlo v kuchyni Barbora Kebová za pomoci dobrovolníků.

K dispozici byla velmi užitečná vzdělávací brožura “Rady a tipy jak neplýtvat” a také ochutnávka pečiva z řemeslné pekárny Zrno Zrnko, která stejně jako my miluje, když se všechno sní. Ne vždy se  to podaří, a tak se pravidelně o své přebytky dělí s dobročinnými organizacemi.

Co se dělo?


WORKSHOP: MRKVOVÉ PESTO

Mrkvové natě jak je neznáte! Vyzkoušeli jsme si, jak z nich připravit lahodné pesto, ochutnat ho a odnést si ho domů. Zero waste dobrota, která překvapí! 

ZÁCHRANÁŘSKÝ WORKSHOP 

Vyzkoušeli jsme si recepty, které zachrání jídlo před vyhozením – snadno, chutně a bez plýtvání! Mohli jsme objevit nové tipy, jak využít i to, co by jinak skončilo v koši. A ochutnat skořicového hranolky ze zbylého chleba a pesto z košťálu brokolice. Součástí byl i kvíz: OTESTUJ SI, JAK JSI NA TOM S NEPLÝTVÁNÍM! Zábavná výzva, která nás provedla světem záchrany jídla. Kolik toho víme o plýtvání a jeho prevenci? Zasoutěžili jsme si, rozšířili obzory a odnesli si pár užitečných tipů (a dáreček). 

FOTO-KOUTEK

Vyblbnuli jsme se s vtipnými rekvizitami, vyfotili se i v popelnici (no kdo tohle zažil?) a vytvořili si vzpomínky na společné chvíle.

DISKUZE O PROJEKTU ZACHRAŇ OBĚD

Diskuze o darování zbylých nevydaných porcí z jídelen – jaké byly začátky, jak funguje projekt nyní a komu pomáhá? O tom si povídala Denisa Rybářová, manažerka projektu s Markétou Strakovou ze Zátiší group, které se zapojilo se svou jídelnou a Hanou Štěpánovou z Azylového domu sv.Terezie, kde darované pokrmy přijímají. 

KINO S JÍDLEM V HLAVNÍ ROLI

Společně jsme se podívali na film Just Eat It od Jednoho světa s úvodním slovem naší ředitelky Míši Číhalíkové.

ŽIVÁ KNIHOVNA (NEJEN) O NEPLÝTVÁNÍ

Víte co je to dumpster diving? Nebojak funguje KPZ (Komunitou podporované zemědělství) a jaké jsou její výhody? Či jak funguje Zachraň jídlo v praxi, co všechno se nám už podařilo? Přijďte si poslechnout inspirativní příběhy nejen o tom, jak šetřit jídlem – a třeba se i podělit o vlastní zkušenosti!

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.

Přejít nahoru