Jak neplýtvat

Domácnosti v EU mají na svědomí 55 % potravinového odpadu.

Obyvatel brněnského sídliště vyhodí průměrně 37,4 kg jídla ročně. Jedná se o vyhnutelný odpad, tedy jídlo, které se bývalo dalo sníst. Samotní obyvatelé přitom dle svého úsudku odhadují jen 12,27 kg. Snížit plýtvání jídlem může každý z nás. Podívejte se jak.
Zdroj: Eurostat a projekt Neplýtvej potravinami MENDELU

9 % celkového potravinového odpadu má na svědomí veřejné stravování.

Plýtvání v restauracích je způsobeno servírováním nadměrných porcí. Nejvíce se vyhazuje v zařízeních typu “All you can eat” s otevřenými bufety, kde si lidé mohou vzít více, než dokáží sníst. Problém může vzniknout při špatné předpovědi poptávky a počtu zákazníků. Co s tím?
Zdroj: Eurostat

Oficiálně se uvádí, že v zemědělství vzniká 11 % potravinového odpadu

V zemědělství se plýtvá jak před sklizní, tak i po ní (během zpracování, balení a skladování). Důvody plýtvání mnohdy souvisí s požadavky zákazníků na „perfektní“ vzhled ovoce a zeleniny, s nedokonalými technologiemi nebo nedostatkem lidské síly při sklizni. Co s tím?
Zdroj: Eurostat

Přejít nahoru