Z našich výzkumů vyplývá, že se v České republice ročně vyhodí přes 100 000 tun jídla jen v oblasti závodních a školních jídelen, což odpovídá několika set tisícům porcí kvalitních pokrmů denně. Projekt potrvá do května 2028 a jeho cílem je rozšířit tuto praxi do celé republiky propojením stovek subjektů.
Projekt navazuje na naše dlouhodobé aktivity a rozvíjí Zachraň oběd, kterým pomáháme lidem v tíživých sociálních situacích překlenout těžké životní období poskytováním kvalitní potravinové pomoci darováním nevyužitých, nutričně plnohodnotných pokrmů z veřejného stravování klientům charitativních organizací.
Stůl pro všechny řeší dva hlavní problémy
1) nedostatek přístupu k nutričně vyváženému, vařenému jídlu osobám v tíživé životní situaci
Počet lidí v těžké finanční situaci roste. Míra ohrožení příjmovou chudobou dosáhla 10,2 %. Ohrožení příjmovou chudobou se týkalo přibližně 1 046,4 tisíc obyv. ČR (ČSÚ 02/2023). Dostat se ke kvalitnímu, plnohodnotnému jídlu je luxus, který si mnozí nemohou dovolit. Projekt reaguje na tyto problémy tím, že propojuje lokálně provozovatele jídelen (komerčních i školních) s charitativními organizacemi, které pomáhají lidem v nouzi.
2) plýtvání potravinami ve veřejném stravování
V České republice se ročně vyhodí až 27 000 tun jídla v oblasti závodních jídelen a rychlého občerstvení, což odpovídá 72 000 porcím kvalitních vařených pokrmů denně. Tyto alarmující údaje vzešly z našeho výzkumného projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování, jenž probíhal vůbec jako první takový výzkum v České republice po dobu 2 let.
Zároveň z aktuálních výsledků měření ze čtyř pražských školních jídelen vyplývá znepokojivý obraz plýtvání. Z celkového množství odpadu, který ve školních jídelnách vzniká (33,8 % z celkové produkce jídla) 43 % tvoří nevydané pokrmy ve výdeji, které by bylo možné ještě darovat..
Co je cílem projektu?
Zlepšit přístup k nutričně vyvážené stravě pro osoby v tíživé životní situaci a zároveň snížit množství zbytečného potravinového odpadu.
Projekt se zaměřuje na několik klíčových oblastí:
- Zvýšíme dostupnost nutričně kvalitní stravy osobám v nouzi. Odhadujeme, že v průběhu projektu bude celkem darováno 178 000 porcí.
- Dojde k ušetření finančních prostředků klientům charitativních organizací a rovněž i samotným organizacím. Indikativní hodnota darovaného jídla v letech 2025 – 2027 bude přes 13 mil. CZK.
- Máme v plánu pracovat na případných dalších potřebných systémových a legislativních změnách.
- Rozšíříme projekt do co nejvíce míst České republiky, zapojit více provozoven a školních jídelen.
- Rádi bychom navázali užší spolupráci se subjekty, které poskytují potravinovou pomoc a analyzovali možnosti, zda lze do budoucna využít pro darování hotových jídel i jejich služby (ie. Česká federace potravinových bank a její právě vznikající celorepubliková výdejní místa, rozvoz obědů skrz sociální služby).
- Snížením potravinového odpadu snížíme jeho negativního dopad na životní prostředí.
Jaké kroky nás v rámci projektu čekají?
- Mapování charitativních organizací, které budou mít zájem o zapojení, pro rychlejší propojení s dárci pokrmů v budoucnu.
- Vytváření partnerství mezi jídelnami a charitativními organizacemi. Navázání spolupráce s komerčními i nekomerčními subjekty, které mohou darovat nebo přijímat hotové pokrmy. Zahrnuje to také spolutvorbu řešení, uzavírání dohod o spolupráci a organizování logistiky.
- Implementace logistických řešení – zajištění, aby darované hotové jídlo bylo bezpečně a efektivně doručeno z místa darování do charitativní organizace. Vyzkoušíme a následně získáme zpětnou vazbu na různé aplikované modely: svoz skrz sociální služby, dobrovolníky, komerční subjekt (logistická firma DODO) či zapojení právě vznikajících výdejních míst potravinových bank.
- Vývoj, rozvoj a aktualizace mobilní B2B aplikace.
- Rozšíření projektu do dalších regionů a měst s cílem zvýšit jeho dopad a pokrýt širší spektrum potřebných. Do množiny dárců zahrneme i školní jídelny.