Kontakty

Již od roku 2014 úspěšně zviditelňujeme téma plýtvání jídlem, zvyšujeme povědomí veřejnosti o tomto problému a prosazujeme systémové změny. Dokázali jsme si vybudovat důvěryhodné renomé a expertní pozici v oblasti tématu plýtvání potravinami. Mimo jiné se nám podařilo zavést systémové změny a zachránit tuny potravin. Nyní pracujeme na unikátní iniciativě Zachraň oběd, díky které nekončí zbylé hotové pokrmy z jídelen v koši, ale na talíři lidí v nouzi.

Adresa kanceláře

Pražské kreativní centrum, 2. patro (místnost 213)
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1

Fakturační údaje

korespondenční adresa

Zachraň jídlo, z.s.
Ortenovo náměstí 448/9
170 00 Praha 7

IČ: 02723778
Nejsme plátci DPH

Datová schránka: yjkdnfu

Ředitelka

Michaela Číhalíková Straková
michaela.cihalikova@zachranjidlo.cz

Zakladatelka & Specialistka​

Finanční manažerka

Public Relations

Tereza Modlová
tereza.modlova@zachranjidlo.cz
+420 732 176 618

Koordinátorka Zachraň oběd

Lektorka a pořadatelka workshopů

Veronika Mejkalová
veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz
+420 605 442 429

Napište nám na info@zachranjidlo.cz

Náš tým

Michaela Číhalíková Straková

Ředitelka

Michaela Číhalíková Straková

Michaela Číhalíková je ředitelkou organizace od dubna roku 2022, kde má na starosti management a supervizi projektů. Po studiu informatiky se již 19 let věnuje komunikaci a řízení projektů. Zkušenosti s vedením týmů a projektů získala v dlouholetém působení v reklamní agentuře Mark BBDO Prague, kde vedla komunikaci nadnárodních značek pro CEE region. Působila i jako produktová manažerka ve společnosti EDENRED a firemní fundraiser pro spolek AutoMat. V Zachraň jídlo působí od roku 2018.
michaela.cihalikova@zachranjidlo.cz

Anna Strejcová

Zakladatelka & Specialistka

Anna Strejcová

Anna Strejcová je jednou z těch, kteří stáli při vzniku organizace Zachraň jídlo. Už během studií žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK se zajímala o udržitelnost ve městě a pracovala ve spolku AutoMat. Později byla ve skupině aktivistických přátel, kteří se rozhodli upozornit na plýtvání jídlem a uspořádat první happening - Hostinu pro tisíc. Zprvu měla Anna na starosti komunikaci s médii i s veřejností, management týmu a grantový fundraising. Po odchodu klíčového kolegy se ujala vedení týmu na ředitelské pozici a později kormidlo předala Michaele Číhalíkové. Nyní v týmu zastává pozici experta v oblasti plýtvání potravinami a vede výzkumný projekt Prague Food Waste podpořený grantem z TA ČR.
anna.strejcova@zachranjidlo.cz

Tereza Modlová

Public Relations

Tereza Modlová

Tereza Modlová je absolventkou oboru Mass Communications and PR britské Northumbria University. Během studií jako živnostník dva roky tvořila krajskou komunikační kampaň na sociálních sítích celorepublikové politické strany. Zároveň vedla komunikaci filmového festivalu JUNIORFEST, z.s., kde získala hlubší zkušenosti s copywritingem a segmentací stakeholderů. Po zkušenostech z korporátní firmy, veřejného a kulturního sektoru se posunula do sektoru neziskového. Do Zachraň jídlo nastoupila v dubnu 2022.
tereza.modlova@zachranjidlo.cz

Denisa Rybářová

Manažerka projektu Zachraň oběd

Denisa Rybářová

Denisa Rybářová vystudovala Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava. Do týmu Zachraň jídlo se přidala jako Projektová manažerka projektu Darování jídla šetří klima. Po pár letech v korporátní sféře se rozhodla věnovat i práci v neziskovém sektoru. Spolu-vytvořila jednotný metodický pokyn k darování pokrmů a projekt převedla do praxe pod názvem Zachraň oběd. Momentálně se stará jak o zapojování jídelen a charit do projektu, tak o vývoj mobilní aplikace, která darování usnadní.
denisa.rybarova@zachranjidlo.cz

Petra Hauserová

Manažerka pro partnerství a projekty

Petra Hauserová

Vystudovala jsem mezinárodní vztahy a evropská studia. Většinu svého pracovního života se zabývám dotačním poradenstvím a projektovým managementem. Když jsem zjistila, že Zachraň jídlo hledá posilu pro své projektové aktivity, neváhala jsem. Vize a cíle organizace mi dávají velký smysl a efektivní nakládání s potravinami a snahu omezit plýtvání považuji v současné době za celospolečensky velmi významné téma. Sama moc ráda jím i vařím. Co mám dcerku, vařím více a rovněž vnímám množství odpadu, co jsme schopni vyprodukovat. Snažím se najít kreativní způsoby, jak případně odpad při vaření minimalizovat a například glace z fermentované zeleniny, do kterého se dají zužitkovat právě různé zbytky zeleniny a zároveň je skvělé při dochucování jídel, je náš favorit. Jsem nadšena, že se mohu i já aktivně zapojit a jako bonus jsem tu objevila skvělý tým lidí.
petra.hauserova@zachranjidlo.cz

Lucie Müllerová

Finanční manažerka

Lucie Müllerová

Řadu současných kolegů ze Zachraň jídlo znám z mé dřívější práce. Když mě v květnu 2016 Anička a Adam požádali, jestli bych se k nim připojila a mohla se v organizaci jeden den v týdnu starat o finance, ráda jsem to udělala. Z jednoho dne týdně se postupem času stalo mé hlavní zaměstnání a dnes se v organizaci starám o finanční řízení.
lucie.mullerova@zachranjidlo.cz

Veronika Mejkalová

veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz

Veronika Mejkalová

Jsem velkým milovníkem dobrého jídla a vaření a zapáleným aktivistou v oblasti udržitelnosti a neplýtvání. Když se mi naskytla příležitost přidat se k partě super lidí, kteří za Zachraň jídlo stojí, a skloubit tak vášeň k jídlu a zápal pro dobrou věc, neváhala jsem ani minutku. Přes svoji počáteční roli ve telefundraisingovém týmu jsem se dostala až k přímému kontaktu s firmami. Pořádám lekce a workshopy, na kterých edukuji firmy a veřejnost v oblasti udržitelnosti a neplýtvání jídlem.

+420 605 442 429
veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz
karolina_braunova

Karolína Braunová

Asistentka komunikace

Karolína Braunová

Karolína vystudovala Marketingovou komunikaci a PR na Univerzitě Karlově v Praze. Pracovala v několika PR agenturách, žila v zahraničí a půl roku strávila na PR stáži v Evropském parlamentu v Bruselu, kde nahlédla do šíře evropské politiky a vyjednávání. Podnikala v gastru a vařila na mnoha akcích. Spoluzaložila neziskovou organizaci Společný svět, která se věnuje propagaci rostlinné stravy a šetrnějšího životního stylu na jihu Čech. V Zachraň jídlo začala působit v srpnu 2024 jako copy posila pro správu sociálních sítí a těší ji, že tak může spojit dvě věci, které ji zajímají a baví.
karolina.braunova@zachranjidlo.cz

Martina Neradová

Koordinátorka individuálního fundraisingu

Martina Neradová

Jsme gurmáni, vaříme si jídla z celého světa, protože většina surovin je při troše snažení k mání. To mě baví, ráda jím… Co mě ale nebaví, je fakt, že spousta často i přes půl světa dovezených potravin končí zbytečně v popelnici. Jsem přesvědčená o tom, že to můžeme dělat lépe. Jak? Společně. S lidmi, kterým to není jedno. Spolu s týmem se snažím oslovit tyto lidi, aby podpořili dobrou věc. Proto si nemůžu odpustit následující výzvu: Pokud to vidíte stejně jako já, podpořte nás.
martina.neradova@zachranjidlo.cz

Marek Vimr

Telefundraiser a koordinátor projektu Zachraň oběd

Marek Vimr

U nás doma se jídlem nikdy neplýtvalo a přišlo mi to jako něco naprosto samozřejmého. Jenže není. A protože mi plýtvání (nejen) jídlem opravdu vadí, rozhodl jsem se část svého času a energie věnovat hledání cest, jak to změnit. A jedna z těch cest mě zavedla právě do Zachraň jídlo.

+420 605 398 083
marek.vimr@zachranjidlo.cz

Helena Kožuchová

Telefundraiserka

Helena Kožuchová

Neplýtvat jídlem mi bylo vždy vlastní a neotřelé projekty, kterými Zachraň jídlo usiluje o totéž mě nadchly. O to víc mě těší být jeho součástí a nadšeně sdílet vizi ještě dál.

Chcete podpořit záchranu jídla i mimo svou domácnost, ale tápete jakou formou? Ráda si pro vás udělám čas, aby ani váš zájem nepřišel nazmar.

+420 737 804 334
helena.kozuchova@zachranjidlo.cz

Bára Kebová

Výzkumnice

Bára Kebová

V Zachraň jídlo se zaměřuji hlavně na oblast gastronomie a veřejného stravování. Mám k ní blízko nejen z vlastní roční praxe v kuchyni nebo množství realizovaných cateringů a bezpočtu večeří pro rodinu a kamarády. Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Ve své diplomce jsem řešila problematiku udržitelnosti v restauracích a téma mě tak zaujalo, že nešlo jinak, než v něm pokračovat i nadále – v rámci doktorského studia i dalších projektů, které se věnují právě zefektivňování a „zlepšování“ chodu gastro provozů.
bara.kebova@zachranjidlo.cz

David Hájek

Lektor

David Hájek

Máma i babička mě celý dětství hlídaly, abych jídlo zbytečně nevyhazoval. Přišlo mi to trapný a únavný. A teď o pár let později se Zachraň jídlo děláme vlastně to samý – pojďme prostě sníst, co si koupíme a co vypěstujeme. Když nám něco zbude, dejme to těm, co mají hlad. Hrozně mě baví, jak se nám daří krok za krokem ty jednoduchý pravidla a polozapomenutý znalosti vracet do každodenního života. A ještě je to zábava. Já v tom pomáhám při komunikaci se zemědělci a produkci našich happeningů.
david.hajek@zachranjidlo.cz

Zuzana Štěpničková

Autorka receptů a lektorka

Zuzana Štěpničková

Spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti jsem se dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymýšlení a realizaci záchranářských receptů.
zuzana.stepnickova@zachranjidlo.cz

Lucie Končoková

Telefundraiserka

Lucie Končoková

+420 605 398 083
lucie.koncokova@zachranjidlo.cz
Přejít nahoru