Kontakty

Již od roku 2014 úspěšně zviditelňujeme téma plýtvání jídlem, zvyšujeme povědomí veřejnosti o tomto problému a prosazujeme systémové změny. Dokázali jsme si vybudovat důvěryhodné renomé a expertní pozici v oblasti tématu plýtvání potravinami. Mimo jiné se nám podařilo zavést systémové změny a zachránit tuny potravin. Nyní pracujeme na unikátní iniciativě Zachraň oběd, díky které nekončí zbylé hotové pokrmy z jídelen v koši, ale na talíři lidí v nouzi.

Adresa kanceláře

Classic 7 Business Park
Jankovcova 49, Praha 7
Budova  E

Fakturační údaje

korespondenční adresa

Zachraň jídlo, z.s.
Ortenovo náměstí 448/9
170 00 Praha 7

IČ: 02723778
Nejsme plátci DPH

Datová schránka: yjkdnfu

Ředitelka

Michaela Číhalíková Straková
michaela.cihalikova@zachranjidlo.cz

Zakladatelka & Specialistka​

Anna Strejcová
Aktuálně na mateřské dovolené

Finanční manažerka

Marketing a PR

Veronika Laštovičková
veronika.lastovickova@zachranjidlo.cz
+420 731 181 099

Manažerka Zachraň oběd

Lektorka & Workshopy

Veronika Mejkalová
veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz
+420 605 442 429

Náš tým

Michaela Číhalíková Straková

Ředitelka

Michaela Číhalíková Straková

Michaela Číhalíková je ředitelkou organizace od dubna roku 2022, kde má na starosti management a supervizi projektů. Po studiu informatiky se již 19 let věnuje komunikaci a řízení projektů. Zkušenosti s vedením týmů a projektů získala v dlouholetém působení v reklamní agentuře Mark BBDO Prague, kde vedla komunikaci nadnárodních značek pro CEE region. Působila i jako produktová manažerka ve společnosti EDENRED a firemní fundraiser pro spolek AutoMat. V Zachraň jídlo působí od roku 2018.
michaela.cihalikova@zachranjidlo.cz

Veronika Laštovičková

Marketing a PR

Veronika Laštovičková

Veronika Laštovičková je v marketingu jako doma, za posledních 20 let prošla více firmami, kde měla marketing na starosti. Potom 4 roky na vlastní noze pro své klienty řešila online prodejní strategie, tvořila a spravovala weby, které propojovala s dalšími systémy (e-mailingy, objednávky, fakturace, rezervace atp.), starala se obsahově i graficky o sociální sítě, tvořila grafické materiály a videa. Jelikož má kladný vztah k ekologii a udržitelnosti, přesunula do neziskového sektoru a vše nyní zúročuje v Zachraň jídlo, kam nastoupila v prosinci 2024.
veronika.lastovickova@zachranjidlo.cz

Denisa Rybářová

Manažerka projektu Zachraň oběd

Denisa Rybářová

Denisa Rybářová vystudovala Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava. Do týmu Zachraň jídlo se přidala jako Projektová manažerka projektu Darování jídla šetří klima. Po pár letech v korporátní sféře se rozhodla věnovat i práci v neziskovém sektoru. Spolu-vytvořila jednotný metodický pokyn k darování pokrmů a projekt převedla do praxe pod názvem Zachraň oběd. Momentálně se stará jak o zapojování jídelen a charit do projektu, tak o vývoj mobilní aplikace, která darování usnadní.
denisa.rybarova@zachranjidlo.cz

Marek Vimr

Koordinátor darovací sítě

Marek Vimr

Marek se stará o to, aby darování jídla v rámci projektu Zachraň oběd fungovalo hladce každý den. Komunikuje s jídelnami i charitativními organizacemi, pomáhá řešit operativní situace a zajišťuje, že se přebytečné porce dostanou tam, kde jsou nejvíc potřeba. Má na starosti zaškolování nových partnerů, správu databáze aplikace i skladové zásoby obalového materiálu. Udržuje přehled o tom, co se děje v darovací síti a stará se, aby projekt šlapal jako hodinky.

+420 605 398 083
marek.vimr@zachranjidlo.cz

Veronika Mejkalová

veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz

Veronika Mejkalová

Veronika je velkým milovníkem dobrého jídla a vaření a zapáleným aktivistou v oblasti udržitelnosti a neplýtvání. Když se jí naskytla příležitost přidat se k partě super lidí, kteří za Zachraň jídlo stojí, a skloubit tak vášeň k jídlu a zápal pro dobrou věc, neváhala ani minutku. Pořádá lekce a workshopy, na kterých edukuje firmy a veřejnost v oblasti udržitelnosti a neplýtvání jídlem. Nově také pečuje o vztahy se školami, zřizovateli i komerčními subjekty, kteří se chtějí zapojit do projektu Zachraň oběd. Hledá nové cesty, jak darování rozšiřovat, dává si záležet na tom, aby každý nový partner věděl, jak správně darovat a aby celý proces proběhl hladce a srozumitelně.

+420 605 442 429
veronika.mejkalova@zachranjidlo.cz

Lucie Müllerová

Finanční manažerka

Lucie Müllerová

Lucie řadu současných kolegů ze Zachraň jídlo znala z její dřívější práce. Když ji v květnu 2016 Anička a Adam požádali, jestli by se k nim připojila a mohla se v organizaci jeden den v týdnu starat o finance, ráda to udělala. Z jednoho dne týdně se postupem času stalo její hlavní zaměstnání a dnes se v organizaci stará o finanční řízení.
lucie.mullerova@zachranjidlo.cz

Petra Hauserová

Manažerka pro partnerství a projekty

Petra Hauserová

Petra vystudovala mezinárodní vztahy a evropská studia. Většinu svého pracovního života se věnuje dotačnímu poradenství a projektovému managementu. Když zjistila, že organizace Zachraň jídlo hledá posilu pro své projektové aktivity, neváhala se zapojit. Silně ji oslovila vize a cíle organizace – efektivní nakládání s potravinami a snaha omezit plýtvání, které osobně považuje za velmi aktuální celospolečenské téma. Sama je vášnivou kuchařkou a jako maminka malé dcerky intenzivněji vnímá i množství odpadu, které domácnost vyprodukuje. Proto se snaží hledat kreativní cesty, jak odpad minimalizovat – například formou glacé či fermentované zeleniny, kde lze smysluplně využít různé zbytky surovin a zároveň obohatit jídelníček o nové chutě. Na práci v Zachraň jídlo oceňuje hlavně možnost aktivně přispět k tématu, které je jí blízké, a zároveň i přátelský kolektiv, v němž našla inspirativní a skvělý tým lidí.
petra.hauserova@zachranjidlo.cz
Bára-tým-ořez_800x800

Barbora Millerová

Správkyně sociálních sítí

Barbora Millerová

Barbora Millerová se věnuje marketingu už přes 7 let. Našla si k němu cestu sama, i když jako malá si přála být právnička. Prošla si správou instagramových účtů, tvorbou contentu, focením i natáčením videí. Je vystudovaná výživová poradkyně a lektorka jógy v Praze. Pořádá své vlastní jógové pobyty a mimo to pracuje na pozici influencer marketingu pro Mixit. V dubnu 2025 nastoupila do Zachraň jídlo jako správkyně sociálních sítí.
barbora.millerova@zachranjidlo.cz

Petra Horáková

Koordinátorka individuálního fundraisingu

Petra Horáková

Do Zachraň jídlo nastoupila v září 2025, aby se věnovala fundraisingu a podpoře našich dárců. Plánuje a realizuje kampaně, stará se o individuální dárce a buduje s nimi dlouhodobé vztahy. Baví jí hledat nové cesty, jak lidi nadchnout pro smysluplnou podporu a propojovat fundraising s marketingem a komunikací. Současně působí v neziskové i komerční sféře, kde se věnuje marketingu, komunikaci a projektovému řízení. Zkušenosti má od správy sociálních sítí a tvorby obsahu přes PR a grafiku až po organizaci akcí a kampaní. Díky tomu si udržuji široký záběr a přehled o nových trendech. K jídlu má blízký vztah i mimo práci. Ráda peče dorty a baví jí nejen jejich chuť, ale i kreativita při vymýšlení, jak budou vypadat.
petra.horakova@zachranjidlo.cz

Helena Kožuchová

Telefundraiserka

Helena Kožuchová

Helence bylo vždy vlastní neplýtvat jídlem a neotřelé projekty, kterými Zachraň jídlo usiluje o totéž, ji nadchly. O to víc ji těší být jeho součástí a nadšeně sdílet vizi ještě dál. Chcete podpořit záchranu jídla i mimo svou domácnost, ale tápete jakou formou? Ráda si pro vás udělá čas, aby ani váš zájem nepřišel nazmar.

+420 737 804 334
helena.kozuchova@zachranjidlo.cz

Bára Kebová

Výzkumnice

Bára Kebová

Bára se v Zachraň jídlo zaměřuje hlavně na oblast gastronomie a veřejného stravování. Má k ní blízko nejen z vlastní roční praxe v kuchyni nebo množství realizovaných cateringů a bezpočtu večeří pro rodinu a kamarády. Jídlo ji baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí s (ne)udržitelností našeho rozvoje. Ve své diplomce řešila problematiku udržitelnosti v restauracích a téma ji tak zaujalo, že nešlo jinak, než v něm pokračovat i nadále – v rámci doktorského studia i dalších projektů, které se věnují právě zefektivňování a „zlepšování“ chodu gastro provozů.
bara.kebova@zachranjidlo.cz

David Hájek

Lektor

David Hájek

Davida máma i babička celý dětství hlídaly, aby jídlo zbytečně nevyhazoval. Přišlo mu to trapný a únavný. A teď o pár let později se Zachraň jídlo dělá vlastně to samý – pojďme prostě sníst, co si koupíme a co vypěstujeme. Když nám něco zbude, dejme to těm, co mají málo. Hrozně ho baví, jak se nám daří krok za krokem ty jednoduchý pravidla a polozapomenutý znalosti vracet do každodenního života. A ještě je to zábava. On v tom pomáhá při komunikaci se zemědělci a produkci našich happeningů.
david.hajek@zachranjidlo.cz

Zuzana Štěpničková

Autorka receptů a lektorka

Zuzana Štěpničková

Zuzana se spolu s pronikáním do hlubin orientální moudrosti dostala k vaření, k rozličným kuchyním, ingrediencím, ale hlavně k přemýšlení nad tím, jakým způsobem jídlo ovlivňuje zdraví, tedy tělesnou i psychickou kondici. Zachraň jídlo objevila v roce 2014 během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracuje. Nyní se v Zachraň jídlo věnuje vymýšlení a realizaci záchranářských receptů.
zuzana.stepnickova@zachranjidlo.cz
Přejít nahoru

Zachraň oběd

Darujte skutečné Vánoce

Vánoce – svátky hojnosti, lásky a blízkosti? Zatímco některé domácnosti mají stoly plné jídla, tisíce lidí u nás si nemohou dovolit ani teplý oběd. Darujte lidem v nouzi ten nejvzácnější vánoční dárek – pocit sytosti, důstojnosti a naděje. Navíc obdržíte dárkový poukaz, který můžete darovat pod stromeček.