Projekty

Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening.
Od té doby se nám podařilo skrz naše projekty, osvětové kampaně a výzkumy realizovat několik významných systémových změn. A těšíme se na další výzvy.

Naše přelomové projekty v záchraně jídla

Naše projekty

  • Roky

  • Štítky

V zemích Evropské unie se každý rok vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu v hodnotě asi 143 miliard eur. Nejvíce k tomu přispívají domácnosti, které jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu - jedná se o nezužitkovné jídlo i odpad například ve formě slupek. To je v přepočtu asi 173 kilogramů na osobu.
Ještě teď se nám sbíhají sliny při vzpomínce na tři skvělé saláty ze zachráněného ovoce a zeleniny, který vykouzlil kuchař Michal Hromas v rámci akce Disco salát 5. září 2018. Hudba, jídlo, chlebové pivo a parádní atmosféra.
Až 8,8 milionů tun jídla v EU se ročně vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že lidé nechápou rozdíl mezi pojmy "spotřebujte do" a "minimální trvanlivost". Zbytečně tak vyhazují nejen jídlo, ale i peníze. A jak jsi na tom ty? Dokážeš správně rozlišit informace na etiketách?
Ve čtvrtek 2. září 2021 jsme v Praze převezli 162 porcí zbylých obědů z jídelen k lidem v nouzi. Byl to velký milník v naší snaze zjednodušit darování nevydaných jídel potřebným.
Do roku 2025 budeme měřit množství potravinového odpadu v Praze. Odhalíme, kolik se vyhazuje jídla v domácnostech a ve vybraných typech příspěvkových organizací – konkrétně ve školách, domovech pro seniory a v nemocnicích. Následně připravíme doporučení pro veřejnou správu, jak odpadu předcházet.
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom se denně v jídelnách vyhodí desetitisíce nevydaných obědů. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř.
V Česku proběhl WastedHack — první creathon proti plýtvání potravinami a my jsme byli u toho. Zapojilo se do něj 11 týmů s jediným cílem – vytvořit to nejlepší video informující o plýtvání jídlem v domácnostech. Zúčastnili se ho tvůrci různého věku, zkušeností i z rozdílných mediálních oblastí. Vítězem se stal tým Zaraguza. Proč plýtvání řešit?
Podíleli jsme se na tvorbě výstavy ZeMě v Národním muzeu, která zábavnou a interaktivní formou učí veřejnost, jak individuálně přispět k ochraně životního prostředí a rozumět komplexitě naší planety. Jednalo se o vůbec první výstavu zabývající se čistě životním prostředí v Národním muzeu.
Nyní již putovní interaktivní výstava Zachraň jídlo, která vznikla ve spolupráci s týmem Atria na Praze 3, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou. Cílená byla převážně na mladší žáky. Dozvědět se na ní mohli, jak k nám jídlo cestuje nebo kolik vody je potřeba na jeho výrobu.
S českým papírnictvím papelote jsme vytvořili průvodce neplýtváním pro domácnosti. Papírová spižírna je sešit plný inspirace, rad, tipů a výzev, který je navržený tak, aby vydržel v rodinách léta. Svou Spižírnu můžete každý rok doplňovat a upravovat podle svých zkušeností.
Dál pokračujeme ve snaze dostat nevydané pokrmy z jídelen a kantýn k potřebným. V praxi jsme vyzkoušeli různé modely redistribuce jídel a pracujeme na tvorbě technologickou platformu, která celý proces zjednodušuje.
Na podzim 2019 jsme v Pražském kreativním centru rozdávali 300 porcí žemlovky zdarma. Upekli jsme ji s Fresh&Tasty ze zachráněných surovin. Společně s happeningem jsme oslavili křest naší nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, uspořádali jsme promítání s diskuzí, workshopy výroby sušenek a výstavu o plýtvání jídlem.

Uspořádáme záchranářský workshop
u vás ve firmě

Připravíme workshop na míru. Společný seminář či teambuilding pro firmu, neziskovku, sociální podnik nebo jen skupinu nadšených zaměstnanců s vámi vyladíme tak, abyste si z něj odnesli přesně to, co potřebujete. Přidejte se ke stovkám zaměstnanců, kteří ví, jak šetřit jídlem.

Partneři

Finanční partneři

Mediální partneři

Přejít nahoru