Projekty
Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening.
Od té doby se nám podařilo skrz naše projekty, osvětové kampaně a výzkumy realizovat několik významných systémových změn. A těšíme se na další výzvy.
Naše přelomové projekty v záchraně jídla
Naše projekty
- 2025
Čtvrtek 10. dubna jsme se rozhodli věnovat tématu, které nás všechny zasahuje – plýtvání jídlem. Cílem tohoto dne je nejen upozornit na tuto stále rostoucí výzvu a negativní dopady plýtvání, ale také inspirovat každého z nás k zodpovědnějšímu přístupu k potravinám.
- Kampaň, Systémová změna
- 2024, 2025
Podpořte naši snahu dostat zbylé nevydané obědy ze školních jídelen k lidem v nouzi. Co se uvaří, by se mělo sníst – a ne skončit v odpadu. Pomozte nám rozšířit darování těchto jídel po celé České republice.
Ve škole s 500 žáky se za jediný týden nevyužije až 180 kg jídla.
Ve škole s 500 žáky se za jediný týden nevyužije až 180 kg jídla.
- Výzkum
- 2024, 2025, 2026
Do konce roku 2026 řešíme problematiku plýtvání potravinami ve školních jídelnách. Podílíme se na výběru škol v Praze a mimo ni pro měření a prevenci plýtvání potravinami. Přispějeme k vývoji preventivních opatření a jejich implementaci ve školách a navrhneme řešení pro redistribuci přebytečných porcí, které přinese prospěch místní komunitě.
- Vzdělávání
- 2023, 2024, 2025
Projekt, ve kterém se věnujeme problematice plýtvání potravinami a ekologického smýšlení mezi žáky základních a středních škol v Praze a blízkém okolí. Naším cílem je představit studentům zásady správného nakupování, skladování a zacházení s potravinami, a to prostřednictvím interaktivních workshopů a praktických cvičení.
- Sbírka, Systémová změna
- 2022, 2023, 2024, 2025
Projekt Zachraň oběd propojuje firemní jídelny s charitativními organizacemi s cílem redistribuce zbylých porcí k lidem v nouzi. Od března 2022, kdy jsme projekt spustili, jsme zajistili darování více než 68 000 plnohodnotných obědů k lidem, kteří si kvalitní, teplé jídlo nemohou dovolit.
- Výzkum
- 2023, 2024, 2025
Do roku 2025 budeme měřit množství potravinového odpadu v Praze. Odhalíme, kolik se vyhazuje jídla v domácnostech a ve vybraných typech příspěvkových organizací – konkrétně ve školách, domovech pro seniory a v nemocnicích. Následně připravíme doporučení pro veřejnou správu, jak odpadu předcházet.

Uspořádáme záchranářský workshop
u vás ve firmě
Připravíme workshop na míru. Společný seminář či teambuilding pro firmu, neziskovku, sociální podnik nebo jen skupinu nadšených zaměstnanců s vámi vyladíme tak, abyste si z něj odnesli přesně to, co potřebujete. Přidejte se ke stovkám zaměstnanců, kteří ví, jak šetřit jídlem.