Září proti plýtvání

Září proti plýtvání je naše podzimní výzva, která má za cíl díky jednoduchým radám a tipům snížit zbytečné plýtvání jídlem (a tedy i penězi) v domácnostech. Díky této výzvě se nám podařilo nadchnout pro věc více než 2 000 nových záchranářů. Výzva je navázána na Mezinárodní den proti plýtvání jídlem, vyhlášený OSN na 29. září a rádi do ní zveme komerční partnery.

Září proti plýtvání je měsíční úvod do plýtvání jídlem v domácnostech. Organizujeme ho od roku 2022 a podařilo se nám díky němu dostat k více než 2 000 nových záchranářů. Za cíl si klademe změnit spotřebitelské chování, zvýšit povědomí o problematice plýtvání jídlem a jeho snížení. Projekt je navázán na Mezinárodní den proti plýtvání jídlem, který OSN vyhlásila na 29. září. Po dobu celého měsíce komunikujeme s novými záchranáří pomocí informačních newsletterů, jejichž obsahem jsou i praktické rady a materiály.

V České společnosti panuje představa, že za plýtváním jídlem stojí především velké obchodní řetězce. Není tomu tak, podle informací Evropské komise z roku 2019 u spotřebitelů vzniká 52 % potravinového odpadu. Plýtvání jídlem se tak týká všech, ať už se jedná o farmáře, kteří nechávají zbylou zeleninu na polích, zbylé výrobky s vadnou etiketou u výrobců, neprodané položky v retailu nebo nadbytečné porce v jídelnách. Především se to ale týká nás, jednotlivých spotřebitelů.

Na přelomu roku 2022 a 2023 Vysoká škola ekonomická v Praze ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a Zachraň jídlo sestavila výpočet pro odhad ceny znehodnocených potravin v domácnostech. Na jeho základě můžeme předpokládat, že v roce 2023 skončí v koši, kompostu a odpadních trubkách potraviny v hodnotě 3519 Kč na obyvatele. Pokud bychom pracovali s průměrnou domácností dle ČSÚ, tedy 2,33 člověka, pak se jedná o 8 199 Kč za rok 2023. Rodina se dvěma dětmi může letos ušetřit 14 076 Kč, pokud nebude plýtvat.

2023

Druhý ročník předčil naše očekávání! Zapojilo se do něj 1 045 dalších záchranářů, kterým není jedno plýtvání jídlem. Čemu jsme se věnovali?

1. týden: Plánování
2. týden: Co mít ve spíži
3. týden: Skladování v chladu
4. týden: Jídlo a finance

Součástí druhého ročníku byly i praktické materiály, které doplňovaly každý týden výzvy. 
I v tomto roce byla součástí soutěž, díky které jsme ocenili 10 záchranářů. Výhry věnovaly firmy Kaufland, MasoProfit, Plastia a Živina.

Materiály ke stažení

2022

Do prvního ročníku Září proti plýtvání je zapojilo 988 nových záchranářů. Obsah výzvy jsme rozdělili na 4 tématické okruhy:

1. týden: Nákup
Tipy pro správný nákup beze zbytků
2. týden: Skladování
Tipy pro správné skladování v lednici a ve spíži, připomenutí rozdílu mezi „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“
3. týden:
Skladování v mrazáku, jak odměřit jednu porci, zavařování
4. týden: Využití jídla na maximum
Krájení jednotlivých druhů ovoce, zpracování částí jídla, které běžně vyhazujeme, nálevy, recepty

Součástí byla i soutěž o hodnotné ceny od našich partnerů Hellmans a Kaufland.

Chcete podpořit projekt Září proti plýtvání?

Pokud jste firma a zajímá vás podpora udržitelných projektů, zvažte finanční nebo komunikační spolupráci s naší kampaní. Společně můžeme dosáhnout většího úspěchu v boji proti plýtvání potravinami.

Projekt podporují

Tento projekt je podpořen grantem Ministerstva životního prostředí.

Přejít nahoru