Září proti plýtvání

V roce 2022 proběhl první ročník Září proti plýtvání. Na začátku každého zářijového týdne na tebe v e-mailu čekala spousta rad a tipů jak ušetřit! Společně jsme se naučili jak na efektivní nákup, skladování, přípravu a zpracování jídla. Zkrátka jsme se podělili o to nejlepší, co víme. Přidej se do dalšího ročníku.

Dlouhodobě se snažíme snížit potravinový odpad u vás i u nás doma. Ale čím víc tipů a triků máme, tím těžší je se v nich orientovat a osvojit si je. Proto je tu výzva Září proti plýtvání. Proč do toho jít?

  • Omezením plýtvání šetříte peněženku
    Podle průzkumu  Sociologického ústavu AV ČR by redukcí plýtvání mohla průměrná rodina ušetřit až 8 000 korun ročně.

 

  • Oteplující se planeta vám poděkuje 
    Vezměte si příklad banánu z Kostariky. Tam projde rukama farmáře, potom se exportuje, importuje, naskladní se v halách, a až potom putuje do obchodu a z něj k nám domů. Každá stanice znamená ohromné množství zdrojů, jako je voda, energie, palivo a další. Nenechme je přijít vniveč.

 

  • Můžete se zapojit do soutěže a vyhrát ceny od nás a od našich partnerů 
    Jsme nadšení, že jste v tom s námi. No a taková snaha by se měla ocenit! Máme pro vás ceny od nás a našich partnerů. Jak se zapojit?

    • Sdílejte příspěvěk na Facebook nebo Instagram, na kterém nám ukážete, jak zachraňujete jídlo u vás doma, co nového jste se během měsíční výzvy naučili, nebo co vás nejvíc překvapilo.
    • V příspěvku označte náš profil @zachranjidlo (IG / FB)
    • Pak už jen počkejte, jestli budete mezi sedmnácti šťastnými, které vybereme. Vyhrát můžete naší kuchařku, Papírovou spižírnu, červenou síťovku ale i poukázky na nákup od Kauflandu nebo jídelní koše od Hellman’s.
    • Soutěž vyhlásíme v Mezinárodní den proti plýtvání jídlem 29. 9. 2022. Zapojit se můžete do úterní půlnoci 27. 9.

 

  • Oslavte s námi Mezinárodní den proti plýtvání jídlem, který OSN vyhlásilo na 29. září

Víte třeba, kde okolo vás nakoupit chytřeji a levněji? Nebo jak rychle odměřit jednu porci, aby rýže zase nemusela být celý týden? A co takové prodlužování životnosti zeleniny? Nevíte? Tak od toho jsme tu. V každém týdnu vás naučíme něco nového. Začneme nákupem, posuneme se ke skladování a přípravě a poslední týden věnujeme zpracování. Máte pocit, že už všechno znáte? Vsadíme oběd, že vás něčím překvapíme. Ale jestli ne, znáte to, opakování matka moudrosti. 😉

Zapojit se můžete pomocí formuláře nahoře.

 

Zapojil ses později? Nevadí!

Všechny rady a tipy z předchozích týdnů najdeš pod odkazem níže.

  1. týden Nákup
  2. týden Skladování
  3. týden Příprava
  4. týden Využití jídla na maximum

 

Podporují nás

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení