Pracujeme na propojení firemních jídelen s charitami a jejich klienty, kteří si teplé a výživově hodnotné jídlo nemohou dovolit. Mezi březnem roku 2022 a 2023 jsme v Praze zprostředkovali darování více než 17 000 obědů, které ve výdeji zbyly.
4 týdny, 4 dávky rad a tipů, Září proti plýtvání!
29. září je Mezinárodní den proti plýtvání jídlem. Zapojte se s námi do měsíční výzvy. Podělíme se o to nejlepší, co máme.
Dál pokračujeme ve snaze dostat nevydané pokrmy z jídelen a kantýn k potřebným. V praxi chceme vyzkoušet různé modely redistribuce jídel a jsme odhodlaní také vytvořit technologickou platformu, která celý proces zjednoduší.
S českým papírnictvím papelote jsme vytvořili průvodce neplýtváním pro domácnosti. Papírová spižírna je sešit plný inspirace, rad, tipů a výzev, který je navržený tak, aby vydržel v rodinách léta. Svou Spižírnu můžete každý rok doplňovat a upravovat podle svých zkušeností.
Spojili jsme se s týmem Galerie Atrium na Žižkově a společně jsme vytvořili výstavu o plýtvání jídlem, která oslové malé i velké. Od května do října 2021 si návštěvníci mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak funguje potravinářský průmysl. Dozví se, jakou cestu musí urazit nejrůznější suroviny na náš talíř, jaká zátěž to je pro planetu i jak plýtvání jídlem omezit.
Nevydané porce, které se v jídelnách po konci otevírací doby vyhazují, mohou nasytit spoustu lidí v nouzi. Darováním těchto porcí se navíc zužitkuje energie a peníze, které se do přípravy pokrmů vložily. Tento projekt se proto zaměřuje na vytvoření srozumitelného výkladu pravidel pro darování hotového jídla a zjednodušení celého procesu.
Příliš malé, příliš veliké, příliš křivé – všechny takové kousky ovoce a zeleniny jsme sbírali pro potravinové banky. U zemědělců zůstávají, protože supermarkety je nechtějí. Přitom ale chutnají skvěle. Začali jsme v roce 2015 a v roce 2019 jsme projekt předali skupině DobroPolníci.
Projekt zkoumá, jak moc se plýtvá ve veřejném stravování, jak se tomu dá zamezit a jak lze případné přebytky vhodně využít. Výzkum realizujeme společně s Technologickým centrem Akademie věd, společností Median a Ústavem zemědělské ekonomiky a informací v rámci grantu TAČR.
Až 8,8 milionů tun jídla v EU se ročně vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Na téma upozorňuje kampaň Spotřebuj mě.
Záchranářské recepty může každý z nás využít proto, aby snížil plýtvání potravinami u sebe doma. Rozhodli jsme se, že všechno, co jsme se o vaření beze zbytků a o plýtvání potravinami naučili, chceme zhmotnit i v offline světě. Proto připravujeme záchranářskou kuchařku.
Prostřednictvím našich komunikačních kanálů přinášíme inspirativní články, rozhovory a novinky o plýtvání jídlem a spřízněných tématech. Na sociálních sítích, webu i v newsletterech tak rozšiřujeme povědomí o tomto problému.
Teenageři patří mezi nejrizikovější skupinu plýtvačů. Tak jsme se vydali za nimi, na sociální média. Díky instagramové soutěži #vylizto jsme mladé vyzvali k dojídání jídla. Kampaň, jejíž symbolem se stal prázdný talíř, podpořili také oblíbení A Cup of Style, Pedro, Kate Rezková, Weef a Anie Songe. Výherci šli společně s námi a s influencery na skvělou večeři.
Celkem 80 žáků absolvovalo na jaře roku 2017 pilotní vzdělávací projekt Mluvme o plýtvání jídlem na základních školách, ve kterém jsme se zaměřili na plýtvání potravinami. Výukové hodiny proběhly v průběhu jara ve čtyřech třídách na Základní škole Kladská a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze.
Řekli jsme lidem o křivém ovoci a zelenině, které zůstávají u farmářů kvůli tomu, že nejsou dost hezké. Tenkrát nám zástupci obchodních řetězců tvrdili, že zákazníci nejsou připraveni kupovat takto nestandardně vypadající plodiny. Ve výzvě Jsem připraven křivou zeleninu a ovoce podpořilo více než 10 000 lidí a nedlouho potom se začala objevovat v obchodech.