Kampaně

Vše, co se vyrobí, by se také mělo sníst. Díky našim projektům dlouhodobě poukazujeme na palčivé téma plýtvání jídlem.
🔗
2022 - 2023

Zachraň oběd

Pracujeme na propojení firemních jídelen s charitami a jejich klienty, kteří si teplé a výživově hodnotné jídlo nemohou dovolit. Mezi březnem roku 2022 a 2023 jsme v Praze zprostředkovali darování více než 17 000 obědů, které ve výdeji zbyly.

Víc o Zachraň oběd
🔗
2022

Září proti plýtvání

4 týdny, 4 dávky rad a tipů, Září proti plýtvání!
29. září je Mezinárodní den proti plýtvání jídlem. Zapojte se s námi do měsíční výzvy. Podělíme se o to nejlepší, co máme.

Víc o Září proti plýtvání
🔗
2021

Lépe darovat než vyhazovat

Dál pokračujeme ve snaze dostat nevydané pokrmy z jídelen a kantýn k potřebným. V praxi chceme vyzkoušet různé modely redistribuce jídel a jsme odhodlaní také vytvořit technologickou platformu, která celý proces zjednoduší.

Víc o projektu
🔗
2021

Papírová spižírna

S českým papírnictvím papelote jsme vytvořili průvodce neplýtváním pro domácnosti. Papírová spižírna je sešit plný inspirace, rad, tipů a výzev, který je navržený tak, aby vydržel v rodinách léta. Svou Spižírnu můžete každý rok doplňovat a upravovat podle svých zkušeností.

Víc o Spižírně
🔗
2021

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo!

Spojili jsme se s týmem Galerie Atrium na Žižkově a společně jsme vytvořili výstavu o plýtvání jídlem, která oslové malé i velké. Od května do října 2021 si návštěvníci mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak funguje potravinářský průmysl. Dozví se, jakou cestu musí urazit nejrůznější suroviny na náš talíř, jaká zátěž to je pro planetu i jak plýtvání jídlem omezit.

Víc o výstavě
🔗
2020

Darování jídla šetří klima

Nevydané porce, které se v jídelnách po konci otevírací doby vyhazují, mohou nasytit spoustu lidí v nouzi.  Darováním těchto porcí se navíc zužitkuje energie a peníze, které se do přípravy pokrmů vložily. Tento projekt se proto zaměřuje na vytvoření srozumitelného výkladu pravidel pro darování hotového jídla a zjednodušení celého procesu.

Víc o kampani
🔗
2020

Paběrkování

Příliš malé, příliš veliké, příliš křivé – všechny takové kousky ovoce a zeleniny jsme sbírali pro potravinové banky. U zemědělců zůstávají, protože supermarkety je nechtějí. Přitom ale chutnají skvěle. Začali jsme v roce 2015 a v roce 2019 jsme projekt předali skupině DobroPolníci.

Víc o paběrkování
🔗
2019

Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování

Projekt zkoumá, jak moc se plýtvá ve veřejném stravování, jak se tomu dá zamezit a jak lze případné přebytky vhodně využít. Výzkum realizujeme společně s Technologickým centrem Akademie věd, společností Median a Ústavem zemědělské ekonomiky a informací v rámci grantu TAČR.

Víc o kampani
🔗
2019

Spotřebuj mě

Až 8,8 milionů tun jídla v EU se ročně vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Na téma upozorňuje kampaň Spotřebuj mě.

Víc o kampani
🔗

Kuchařka Zachraň jídlo

Záchranářské recepty může každý z nás využít proto, aby snížil plýtvání potravinami u sebe doma. Rozhodli jsme se, že všechno, co jsme se o vaření beze zbytků a o plýtvání potravinami naučili, chceme zhmotnit i v offline světě. Proto připravujeme záchranářskou kuchařku.

Víc o projektu
🔗
2019

Mluvme o plýtvání potravinami

Prostřednictvím našich komunikačních kanálů přinášíme inspirativní články, rozhovory a novinky o plýtvání jídlem a spřízněných tématech. Na sociálních sítích, webu i v newsletterech tak rozšiřujeme povědomí o tomto problému.

Víc o kampani
🔗
2017

Vyliž to!

Teenageři patří mezi nejrizikovější skupinu plýtvačů. Tak jsme se vydali za nimi, na sociální média. Díky instagramové soutěži #vylizto jsme mladé vyzvali k dojídání jídla. Kampaň, jejíž symbolem se stal prázdný talíř, podpořili také oblíbení A Cup of Style, Pedro, Kate Rezková, Weef a Anie Songe. Výherci šli společně s námi a s influencery na skvělou večeři.

Víc o kampani
🔗
2017

Zachraň jídlo na školách

Celkem 80 žáků absolvovalo na jaře roku 2017 pilotní vzdělávací projekt Mluvme o plýtvání jídlem na základních školách, ve kterém jsme se zaměřili na plýtvání potravinami. Výukové hodiny proběhly v průběhu jara ve čtyřech třídách na Základní škole Kladská a na Gymnáziu prof. Jana Patočky v Praze.

Víc o kampani
🔗
2016

Jsem připraven

Řekli jsme lidem o křivém ovoci a zelenině, které zůstávají u farmářů kvůli tomu, že nejsou dost hezké. Tenkrát nám zástupci obchodních řetězců tvrdili, že zákazníci nejsou připraveni kupovat takto nestandardně vypadající plodiny. Ve výzvě Jsem připraven křivou zeleninu a ovoce podpořilo více než 10 000 lidí a nedlouho potom se začala objevovat v obchodech.

Víc o kampani

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení