Jak správně nakupovat

Stojíte v supermarketu a marně vzpomínáte, co všechno máte načaté v lednici? Necháváte se strhnou lákavou nabídkou 1+1 zdarma, aniž byste věděli, co s tím jedním kusem zdarma skutečně provedete? Pak se vám možná stává, že spoustu jídla vyhodíte a přijdete tím i o peníze. Přinášíme vám několik tipů, co dělat, abyste nakupovali šetrně.

Podívejte se do ledničky

Váš nákup začíná, ještě když jste doma a chystáte se vypravit do obchodu. Podívejte se, co Vám v chladničce a spíži přebývá, abyste zbytečně nenakupovali stejné suroviny. Nakupujte s vědomím, co z přinesených potravin vyrobíte.

Napište si seznam

Babičky věděly, na co jsou seznamy dobré. Když budete mít dopředu rozmyšlené, co s jídlem provedete, je větší šance, že ho zužitkujete.

Nebo použijte mobil

Pokud nemáte čas psát si seznamy, vyfoťte si obsah ledničky na mobil a v krámu si fotku prohlédněte. Existuje také řada mobilních aplikací (OutOfMilk, Foodfully, OurGroceries), díky nimž neztratíte přehled.

Ne všechny slevy se vyplatí

V supermarketu se snažte odolat slevovým akcím (kupujte jen to, co skutečně sníte). Cenově výhodné nabídky nemusí být výhodné, pokud se vám jídlo zkazí v lednici, nebo se do něj pustí moli.

Víckrát a míň

Lepší je nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden, než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní dopředu. V takových případech se velké množství potravin jednoduše nepodaří zkonzumovat včas.

Ne s prázdným břichem

Nechoďte nakupovat hladoví. Platí totiž přísloví „Velké oči, skončí to v koši.“

Radši sezónní

Snažte se kupovat sezónní produkty na trhu nebo od místních zemědělců, které nemusely na Váš stůl cestovat přes půlku světa, což má neblahý vliv na produkci skleníkových plynů. Potraviny vyprodukované v Čechách jsou pro váš organismus navíc přirozenější a mívají lepší chuť, takže je rychle sníte.

Minimální trvanlivost vs. Spotřebujte do

Tyhle dva termíny nezaměňujte. Datum spotřeby je doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po jeho uplynutí je neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti je potravina zdravotně nezávadná a poživatelná, ale její jakost se může změnit (u některých salámů i k lepšímu). Více o datech na obalech najdete zde.

Kupujte single banány

Taky si vždy odtrhnete pár banánů od trsu a jdete dál? Někdy takhle zbydou v obchodě samostatné banány, které už nikdo nechce a vyhazují se. Mějte s nimi slitování a přihoďte je do košíku.

Ihned do mrazáku

První krok po příchodu z obchodu by se měl týkat mražených potravin – ty vložte do mrazničky nejdříve, aby zbytečně neztrácely teplotu. Maso i zeleninu před zamražením ideálně rozdělte na menší porce, vždy pak rozmrazíte jen to, co poté spotřebujete. O základech mražení píšeme tady.

Pozor na moly

Sypké suroviny přesypte do uzaviratelných nádob. Často se v nich navíc mohou vyskytovat zárodky škůdců, kteří se pak rychle šíří i do ostatních skladovaných potravin. Jak správně skladovat najdete zde.

Mějte to na očích

Potraviny, které nejdříve procházejí, umisťujte na viditelná místa dopředu v lednici. Lednici nepřeplňujte, aby v ní mohl studený vzduch proudit. O tom, jak se chovat k lednici, píšeme tady.

Stáhněte si brožuru

Rady a tipy jsme pro vás shrnuli v této brožuře, kterou si můžete stáhnout nebo ji v tištěné podobě dostanete na našich akcích.

Určitě znáte někoho, komu by se taková rada hodila.

Články k tématu

Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Objem plýtvání potravinami v zemědělství je velká neznámá a politici na české ani evropské úrovni nepodnikají kroky k tomu, abychom
Záleží na mně, jaká bude Země – to je název výstavy v Národním muzeu, která zábavnou a interaktivní formou učí
Přejít nahoru