Syrová
Vyfukování vajec je u nás oblíbené, co ale se zbylými žloutky a bílky? Stačí si přípravu na svátky promyslet.
- Po tom, co vajíčka vyfouknete ze skořápek, využijte je na pečení tradičního mazance nebo velikonoční nádivky.
- Pokud už máte napečeno, můžete vejce využít na skvělý francouzský toast z mazance nebo jarní chuťovku – obalovaný medvědí česnek.
- Hodně vajec zachráníte v chlebové buchtě – s ní navíc spotřebujte jakékoliv tvrdé pečivo, které nestihnete zpracovat na chlebíčky.
- Zbyly bílky? Sladké pusinky či makronky nikdo neodmítne.
- Žloutky zpracujte do domácí majonézy a vylepšete s ní bramborový salát.
Vařená
Co s koledou? Receptů je spousta a vajíčka se vám tak rozhodně nepřejí. Vařené vejce vám v lednici vydrží i deset dní, tak naplánujte týdenní menu, ve kterém zkusíte víc, než jen vejce natvrdo, chleba a sůl.
- Pomazánka je základ, o tom žádná. Letos přidejte kopr, řeřichu nebo pažitku.
- Zkuste také španělské Pinchos, jsou ideální k posezení s přáteli.
- Plněná vejce letos připravte s ančovičkou a kapari.
- Asijská polévka vám s vejci natvrdo také pomůže.
- Pokud máte asijskou kuchyň rádi, určitě si dejte i vejce v sójové omáčce.
- No a pro milovníky hub tu jsou plněné žampiony s vejci a sýrem.
Tak dobrou chuť! Více záchranářských receptů najdete zde.
Foto: Zachraň jídlo
Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.