Buchta z pečiva

Váš starý chleba už nikdy neskončí v koši a budete hodně váhat, jestli z něj uděláte “jen” strouhanku nebo s nimi nakrmíte sousedovy koníky. Tento recept je z těch, který nadchne pro svou neuvěřitelnou jednoduchost, variabilitu, minimum ušpiněného nádobí a hlavně proto, jak dobře chutná. Česká žemlovka bude závidět.

Ingredience

300/400g starého chleba
½ litru teplého mléka
5 vajec
50 g sušeného ovoce
1 lžička skořice
máslo na vymazání pekáčku

Postup

1. Jednoduše promíchejte všechny ingredience dohromady, nejlépe rukama. Nebojte se improvizovat. Přidejte sušené ovoce či ořechy podle chuti – my jsme použili sušené datle.

2. Pokud je chleba hodně suchý, nebojte se přidat více mléka. Máte-li rádi sladší variantu, přidejte cukr. Hrajte si s ingrediencemi, výsledek vás mile překvapí.

3. Vložte do máslem vymazaného pekáčku a pečte 40 minut na 180 °C.

4. Výsledek je skvělý. Dobrou chuť!

P. S. Dá se vyrobit i slaná varianta žemlovky: vynechejte cukr a koření a přidejte sůl a plátky cibule a česneku. Na konci pečení přidejte navrch nastrouhaný sýr.

Tento recept pro vás připravil

Richard Jacobsen

Ingredience

300/400g starého chleba
½ litru teplého mléka
5 vajec
50 g sušeného ovoce
1 lžička skořice
máslo na vymazání pekáčku

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru