Ve výzkumu RedPot, na kterém jsme se podíleli v letech 2018 – 2021, se ukázalo, že ve zkoumaných jídelnách a fastfoodech zbývalo denně 1,8 až 24,9 kg vařených pokrmů vhodných ke konzumaci. Darováním přebytečných porcí můžeme zužitkovat energii a peníze vložené do jejich přípravy a zároveň nasytit spoustu lidí v nouzi. Na to jsme upozornili happeningem Oběd v nouzi, kdy jsme převezli zbylé obědy ze závodních kantýn potřebným.
Pokrmy v jídelnách převzalo 10 dobrovolníků z firmy Logio, kteří je v Rekrabičkách a termoboxech převezli do místních charit. Radost udělaly klientům organizací Naděje, Jako doma, Armády spásy, Azylového domu sv. Terezie a Farní charity Praha. S převozem a výdejem jídel nám pomohly také známé tváře Hana Michopulu a Jitka Nováčková.
Oproti původnímu cíli zachránit 100 porcí se podařilo převézt celkem 162 obědů. Celou akcí jsme upozornili veřejnost a média na problematiku darování jídla v České republice. Současně jsme odstartovali sbírku na pilotní projekt, abychom otestovali, jak nejlépe darovat teplá i chlazená jídla ve velkém.