O nás
Náš tým
Kontakt
Kuchařka
Kampaně
Happeningy
Balíčky pro firmy
Paběrkování
Plýtvání
Novinky
Kde se plýtvá
Kolik se plýtvá
Rady a tipy
Jak nakupovat
Jak skladovat
Jak číst obaly
Používání ledničky
Základy mražení
Co se zbylým jídlem
Recepty
E-shop
Zapojte se
Přispějte nám
Buďte dobrovolník
Čtěte newsletter
Instagram
Facebook
Twitter
Youtube
Novinky
19. 02. 2021
Konec plýtvání v obchodech? Chytrý systém snižuje odpisy na čtvrtinu
Česká společnost Logio vyvinula technologii, která přesně plánuje, jak efektivněji nakládat s potravinami a dalším zbožím. Jan Jírovec, jeden z jejích partnerů, nám vysvětlil, jak se takhle podařilo snížit odpisy zboží v obchodě Košík.cz o 75 %.
15. 12. 2020
10 tun ovoce a zeleniny se letos dostalo k potřebným díky paběrkování
To je výsledek 11 výjezdů první paběrkovací sezony sester Kateřiny a Kláry a jejich skupiny DobroPolníků. Stejně jako v předchozích 5 letech, kdy jsme paběrkování vedli my, obdržely úrodu potravinové banky.
01. 12. 2020
Udržitelné Vánoce: Tipy na plánování, skladování i jedlé dárky
"Máme dost toho salátu? No asi ještě přidělám, mohl by se hodit..." Taky chcete být dobří sváteční hostitelé a raději všeho uděláte trochu víc? To se vůbec nemusí vyplatit. Tady je pár tipů, jak zvládnout Vánoce s grácií, udržitelně a…
23. 11. 2020
Kam s nevydanými porcemi z jídelen? K potřebným
Až 14 % jídla, které se denně vyhodí v provozovnách rychlých občerstvení a jídelnách, tvoří nevydané jídlo, které se stále může sníst. Pokud bychom takové jídlo darovali potřebným, zužitkuje se energie vložená do jeho produkce a pomůžeme lidem v potravinové…
20. 11. 2020
V kuchyni fast foodu
Rychlá občerstvení byla jedním z typů provozů, kde jsem měřili množství vyhozeného jídla a zbytků. O tom, jak to ve fast foodech chodí v praxi, se s námi podělila Irena Schlosserová z řetězce Subway. Z Prahy tato franšízová značka dohlíží…
Co jsme o fast foodech zjistili v projektu RedPot? V rychlém občerstvení se…
12. 11. 2020
Plýtvání v českých jídelnách a fast foodech: Vyhodí se 27 000 tun ročně
Dva roky jsme se podíleli na projektu Redukce plýtvání potravinami ve veřejném stravování. Zajímali jsme se o to, kolik jídla se v tomto sektoru vyhodí, proč to tak je a jak se tomu dá zabránit. Vše jsme shrnuli v nově…
28. 09. 2020
Plýtvání jídlem je problém, tady jsou fakta
Na světě se více než ⅓ jídla vyhodí. Plýtvání jídlem zanechává výraznou stopu v životním prostředí, v našich peněženkách a přispívá k sociálním problémům. Světový potravinový systém navíc zažívá nelehkou krizi způsobenou koronavirem. Kvůli tomu všemu letos poprvé slavíme Mezinárodní…
17. 08. 2020
Krekry z mláta? „Všechno jde, když se chce,“ tvrdí zakladatel Zemanky
O biopekárně Zemanka jste v poslední době možná slyšeli. Do svého portfolia totiž nedávno zařadila krekry z mláta, které v pivovarech zbývá jako odpad při vaření piva. Sušenky ze "zbytků" jsou jedním z dalších kroků, kterými firma přispívá ke svému…
23. 07. 2020
Předáváme projekt paběrkování
Jezdit na pole kolem Prahy a sbírat křivou zeleninu pro potravinové banky jsme začali v roce 2015. Od té doby jsme podpořili vznik nezávislých dobrovolnických skupin v jižních Čechách, na Brněnsku a v Litoměřicích. Teď přišel čas předat paběrkování v…
22. 06. 2020
Na začátku bylo třeba improvizovat, potravinová banka ale jarní nápor zvládla
„Pracovali jsme i několik víkendů za sebou. Krize okolo koronaviru výrazně zasáhla do naší činnosti,“ popisuje minulé měsíce ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová. Jaký vliv měl nouzový stav na potravinové banky? Jak se s tím…
Paní Věra Doušová je energická žena, která už několik let řídí pražskou potravinovou…
16. 06. 2020
Kamil Demuth: Díky Scuku a dalším platformám byli malí farmáři snad schopni přežít
Online tržiště Scuk v posledních týdnech prožilo jedno z nejnáročnějších období – jak říká jeho CEO Kamil Demuth „v tom dobrém slova smyslu“. Mezi únorem a dubnem 2020 se růst firmy ztrojnásobil, nahrála tomu vládní opatření a zákaz farmářských trhů.…
04. 05. 2020
Rozvojové země čelí hluboké potravinové krizi
Dosud nevídaná opatření, která svět zavádí kvůli šíření koronaviru, ovlivňují složitou síť zemědělců, výrobců, zpracovatelů, distributorů i spotřebitelů. Je jasné, že globální potravinový systém čeká zátěžová zkouška. Už teď se v Evropě potýkáme s řadou problémů. Dokážete si ale představit, co způsobí…
Krize v krizi Pandemie tvrdě zasáhne nejchudší a nejvíce zranitelné části populace. Pokud…
1
2
Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo
Váš e-mail
POKRAČOVAT
Vaše jméno a příjmení
ODESLAT