9 jedlých dárků, které stihnete do Vánoc

Vlastnoručně připravené dárky vždycky potěší. Na trzích, u vás ve sklepě nebo v mrazáku najdete i v prosinci skvělou zeleninu a ovoce. Proč toho nevyužít a v kombinaci s pár dalšími surovinami nepřipravit svým blízkým dobroty přesně podle jejich gusta?

1. Hruškový kompot s pomerančem a vanilkou

To je vánoční kombinace jako vyšitá. V našem postupu najdete návod, jak udělat kompot, který je hned k jídlu, i ten, který můžete zavařit na později. Podívejte se.

2. Sušená jablka a hrušky

V dóze s mašlí budou křížaly krásným dárkem pro přátele. Sušit můžete v troubě nebo na topení.

Jablka i hrušky omyjte, rozkrojte napůl a zbavte jádřinců. Potom je nakrájejte na tenké plátky – čím tenčí, tím rychleji hotové a křupavější. Ovoce vyskládejte na plech s pečícím papírem. V troubě předehřáté na 50 stupňů nechtě ovoce zhruba 2 hodiny. Nezapomeňte zapřít dvířka trouby vařečkou, aby otvorem odcházela vlhkost. Když ovoce začne schnout na povrchu, zvyšte teplotu na 70 stupňů a pečte dalších 6-8 hodin (u tenčích plátků). Křížaly nechte zchladnout a nasypte je do připravených uzavíratelných dóz.

3. Pesto z mrkvové natě

Překvapte netradičními surovinami. Na topince nebo s těstovinami bude zelené pesto všem chutnat. Přečtěte si, jak ho vyrobit.

4. La Giardiniera

Křupavá, voňavá a krásně barevná – to je zelenina naložená v oleji podle tradiční italského receptu.

5. Pickles

Krátce kvašená zelenina je doslova vitamínová bomba, v období chřipek a nachlazení přijde vhod.

6. Nakládaná kořeněná cibule

Na 1 velkou sklenici potřebujete 4 středně velké cibule, 3 stroužky česneku, lák z 1 sklenice okurek, 4 lžíce vinného octa, 1 lžičku soli, 1 lžíci krupicového cukru a po 1 lžičce celého černého pepře, semínek koriandru a římského kmínu.

Oloupanou cibuli rozkrojte napůl a nakrájejte na tenké proužky. Stroužky česneku oloupejte a podélně rozpulte. Přeceděný lák z okurek nalijte do rendlíku, přidejte ocet, sůl, cukr a koření a nechte 2 minuty přecházet varem. Cibuli a česnek napěchujte do sklenice od okurek a zalijte horkým lákem i s kořením tak, aby byly zcela ponořené. Směs zavíčkujte, nechte vychladnout a uložte do lednice. Cibule by se měla spotřebovat do 4 týdnů, nezapomeňte datum spotřeby připsat na sklenici.

7. Džem a čatní

Vyndejte ovoce z mrazáku a udělejte klasiku, kterou nemůžete nic zkazit.

8. Ovocný ocet ze slupek a jádřinců

Domácí ocet ze slupek je ideální na dochucení salátů nebo na letní limonádu. Mrkněte na recept.

9. Zavařené kuřecí maso s lískovými ořechy

Pro milovníky masa se hodí tahle chuťově výrazná směs, kterou můžete připravit ze zbylého kuřecího. Nejlépe chutná na opečené topince. Jak na něj, se dozvíte tady.

Pomazánka ze zbytků masa, foto: Daniel Včeliš

To zdaleka není všechno. Připravit můžete třeba domácí vegetu, limoncello, pickles nebo sušenky z dužiny.

Inspiraci sbírejte v kuchařce Zachraň jídlo v kuchyni.

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru