Zelenina naložená do oleje „La Giardiniera“

Italský název lze přeložit jako zahrada ve sklenici a odkazuje na tradiční způsob uchovávání úrody. Olej funguje jako přirozený konzervant, jehož sílu násobí ještě sůl. Koření, cukr a vinný ocet se postarají o dochucení.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Ve velké pánvi nebo širokém kastrolu přiveďte k varu ocet s vodou a přidejte sůl, cukr a koření podle chuti.

2.

Mezitím zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky, proužky nebo kolečka.

3.

Každý druh zeleniny postupně povařte krátce v nálevu, aby zelenina zkřehla, ale zůstala ještě křupavá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou a nechte v cedníku nebo na mělkém talíři okapat.

4.

Zeleninu rovnoměrně rozdělte do sterilizovaných sklenic. Zalijte ji olejem jen tak, aby byla ponořená, a pevně sklenici zavíčkujte. Několikrát jemně poklepejte dnem o pracovní plochu, aby se rozptýlily všechny vzduchové bubliny. Takto upravená zelenina se dá jíst okamžitě, nejlépe ale chutná zhruba za 2 týdny.

5.

Uzavřené sklenice můžete ještě rychle sterilovat – postavte je do hrnce s horkou vodou, přiveďte k varu, povařte 1 minutu, vyjměte a nechte uschnout na prkénku na utěrce.

Takto konzervovaná zelenina vydrží v chladu a tmě až 1 rok. Po otevření ji můžete uchovávat mimo lednici až 1 měsíc, z lednice ji můžete ujídat postupně až 3 měsíce.

TIP: Jediné, co je dobré dodržet alespoň přibližně, je poměr zeleniny a nálevu, tedy na 1 kg zeleniny použijte 1,5 l nálevu. Octový nálev můžete namíchat v poměru 1 : 1, tedy 1 díl octa na 1 díl vody, nebo 2 : 1 ve prospěch octa.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 kg zeleniny (papriky, květák, celer, řapíkatý celer, mrkev, cibule, cuketa, zelené fazolky)

750 ml bílého vinného octa

750 ml vody

50 g soli

30 g cukru (lze vynechat)

řepkový olej, olivový olej na zalití zeleniny

dle chuti chilli, česnek, bobkový list, hřebíček, celý pepř

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení