Italský název lze přeložit jako zahrada ve sklenici a odkazuje na tradiční způsob uchovávání úrody. Olej funguje jako přirozený konzervant, jehož sílu násobí ještě sůl. Koření, cukr a vinný ocet se postarají o dochucení.
Ingredience
1 kg zeleniny (papriky, květák, celer, řapíkatý celer, mrkev, cibule, cuketa, zelené fazolky)
750 ml bílého vinného octa
750 ml vody
50 g soli
30 g cukru (lze vynechat)
řepkový olej, olivový olej na zalití zeleniny
dle chuti chilli, česnek, bobkový list, hřebíček, celý pepř
Postup
1. Ve velké pánvi nebo širokém kastrolu přiveďte k varu ocet s vodou a přidejte sůl, cukr a koření podle chuti.
2. Mezitím zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky, proužky nebo kolečka.
3. Každý druh zeleniny postupně povařte krátce v nálevu, aby zelenina zkřehla, ale zůstala ještě křupavá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou a nechte v cedníku nebo na mělkém talíři okapat.
4. Zeleninu rovnoměrně rozdělte do sterilizovaných sklenic. Zalijte ji olejem jen tak, aby byla ponořená, a pevně sklenici zavíčkujte. Několikrát jemně poklepejte dnem o pracovní plochu, aby se rozptýlily všechny vzduchové bubliny. Takto upravená zelenina se dá jíst okamžitě, nejlépe ale chutná zhruba za 2 týdny.
5. Uzavřené sklenice můžete ještě rychle sterilovat – postavte je do hrnce s horkou vodou, přiveďte k varu, povařte 1 minutu, vyjměte a nechte uschnout na prkénku na utěrce.
Takto konzervovaná zelenina vydrží v chladu a tmě až 1 rok. Po otevření ji můžete uchovávat mimo lednici až 1 měsíc, z lednice ji můžete ujídat postupně až 3 měsíce.
TIP: Jediné, co je dobré dodržet alespoň přibližně, je poměr zeleniny a nálevu, tedy na 1 kg zeleniny použijte 1,5 l nálevu. Octový nálev můžete namíchat v poměru 1 : 1, tedy 1 díl octa na 1 díl vody, nebo 2 : 1 ve prospěch octa.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
1 kg zeleniny (papriky, květák, celer, řapíkatý celer, mrkev, cibule, cuketa, zelené fazolky)
750 ml bílého vinného octa
750 ml vody
50 g soli
30 g cukru (lze vynechat)
řepkový olej, olivový olej na zalití zeleniny
dle chuti chilli, česnek, bobkový list, hřebíček, celý pepř
Tagy
- Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.