Zelenina naložená do oleje „La Giardiniera“

Jednoduchý způsob, jak uchovat sezónní zeleninu ze zahrádky až do další sklizně. Existuje na milion způsobů, jak tento recept s italským odkazem upravovat a obměňovat, zkuste to.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Na způsob „La Giardiniera“ se dá zpracovat jakákoliv pevnější zelenina. Principem je to, že zeleninu povaříme v octovém nálevu a poté ji ve skleničce zalejeme olejem.

Jediné, co je dobré dodržet alespoň přibližně, je poměr zeleniny a nálevu, tedy na 1 kg zeleniny asi 1,5 l nálevu. Octový nálev můžete namíchat v poměru 1:1, tedy díl octa na díl vody nebo ve prospěch octa 2:1.

1.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, proužky nebo kolečka.

2.

Ve velké pánvi přivedeme k varu ocet s vodou a přidáme sůl, cukr a koření, 1 bobkový list a několik kuliček pepře. Každý druh zeleniny povaříme krátce v nálevu tak, aby zkřehl, ale byl stále křupavý. Zeleninu vyndáme z octa, dáme stranou a necháme oschnout.

3.

Nakonec zeleninu rovnoměrně rozdělíme do sterilizovaných sklenic, zalijeme olejem tak, aby byla zcela ponořená a pevně zavíčkujeme. Několikrát jemně poklepeme sklenicí o pracovní plochu, aby se rozptýlily všechny vzduchové bubliny. Takto upravená zelenina se dá jíst okamžitě.

4.

Naplněné sklenice však můžeme ještě krátce ponořit do hrnce s horkou vodou, přivést k varu a po 1 minutě přemístit na tepluvzdorný povrch a nechat vychladnout.

V chladu a tmě vydrží takto konzervovaná zelenina až 1 rok. Po otevření vydrží i měsíc bez lednice. Pokud necháme zeleninu v lednici, ujídat můžeme postupně až 3 měsíce.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 kg zeleniny (papriky, květák, celer, řapíkatý celer, mrkev, cibule, cuketa, zelené fazolky)

750 ml bílého vinného octa

750 ml vody

50 g soli

30 g cukru (lze vynechat)

řepkový olej, olivový olej na zalití zeleniny

dle chuti chilli, česnek, bobkový list, hřebíček, celý pepř

Skladování je základ

Vyndejte banány z lednice a schovejte brambory. Prodloužíte tím trvanlivost potravin.

více

Zkus i jiné recepty