Ovocný ocet ze slupek, odřezků a jádřinců

Ještě než hodíte slupky a jiné odřezky do kompostu, zkuste si udělat jablečný ocet. Je skvělý do čatní, na nakládání zeleniny nebo jen tak jako základ pro osvěžující letní pití - třeba s medem a citrónem.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Množství surovin necháme na vás. Vše záleží na tom, kolik octa chcete udělat.

1.

Nahrubo nasekanými jádřinci a odřezky vyskládejte sklenici asi do poloviny a přelijte medovou vodou.

2.

Sklenici překryjte plátýnkem a nechte fermentovat při pokojové teplotě. Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne.

3.

V tomto okamžiku odstraňte ovoce nebo ho zkompostujte a pokračujte ve fermentaci ještě 2 až 3 týdny. Ocet pravidelně promíchávejte.

Pokud se v druhé fázi dozrávání octa objeví na povrchu „medůza“, nebojte se nic, jde o octovou matku. Ceněná octová matka přetváří alkohol na kyselinu octovou a zamezuje vzniku bakterií. Navíc chuť octa je pak vytříbenější, takže ji určitě ji nevyhazujte.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

Vybavení:

2l sklenice

plátýnko na sýr

Ingredience:

jablečné nebo hruškové jádřince

slupky, odřezky (nahnědlé, potlučené a přezrálé jsou v pořádku, plesnivé vyhoďte)

medová voda (v poměru 60ml medu na 1l filtrované teplé vody)

Promyslete si nákup

Ovládněte pár triků pro nakupování, omezte plýtvání a ušetřete.

více

Zkus i jiné recepty