Ovocný ocet ze slupek, odřezků a jádřinců

Doma připravený jablečný ocet je mnohem chutnější než ten kupovaný. Výborně se hodí do čatní či salátů, neobejdete se bez něj při nakládání zeleniny nebo ho můžete použít jako základ osvěžujícího zdravého pití třeba s medem a citronem.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Jádřince, odřezky a slupky nasekejte nahrubo, vyskládejte je do poloviny sklenice a přelijte medovou vodou tak, aby vše bylo zcela ponořené. Sklenici překryjte plátýnkem a nechte fermentovat (kvasit) při pokojové teplotě mimo přímé slunce.

2.

Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne. Ovoce sceďte a šťávu přelijte do čisté sklenice. Nechte ještě 2–3 týdny kvasit ve sklenici. Pravidelně promíchávejte a ochutnávejte.

3.

Jakmile vám ocet chutná, přeceďte jej přes jemné sítko nebo plátýnko, rozlijte do čistých lahví, zazátkujte a uložte do chladu.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

jablečné nebo hruškové jádřince, slupky, odřezky (nahnědlé, potlučené a přezrálé jsou v pořádku, plesnivé vyhoďte)

medová voda (v poměru 60 ml medu na 1 l filtrované teplé vody)

Vybavení

čistá sklenice

plátýnko

gumička nebo provázek

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení