Pesto z mrkvové natě

S kopcem lístků bazalky, hrstkou piniových jadérek, kusem parmazánu a olivovým olejem dokážete ve chvilce vytvořit luxusní pochoutku, která se skvěle hodí na dochucení těstovin, salátů, sýrů, chleba či polévek. Rozhlédněte se kolem a vytvořte si vlastní kombinace bylinek, ořechů a oleje.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Mrkvovou nať důkladně operte a ze stonků otrhejte lístky.

2.

Lístky nasekejte na velmi jemno. Nejlépe to jde, když z lístků vytvoříte kompaktní „kouli“ a jemně sekáte co nejostřejším nožem. Čím drobněji se podaří nať nasekat, tím lepší bude struktura výsledného pesta.

3.

Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo v hmoždíři, případně použijte lis na česnek.

4.

Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno.

5.

V misce smíchejte mrkvovou nať, česnek a semínka, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.

6.

Pesto přesuňte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte během několika dnů. Pokud chcete, aby pesto vydrželo déle, zalijte jej na povrchu olejem.

TIP: Do pesta nastrouhejte parmazán nebo mrkvovou nať doplňte jinými bylinkami.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

nať z 1 svazku mrkve

2 větší stroužky česneku

3 lžíce slunečnicových semínek

4 lžíce olivového oleje

šťáva z 1 citronu

sůl a pepř

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení