fbpx

Pesto z mrkvové natě

Mrkvová nať obvykle končí v koši, přitom se z ní dá udělat vynikající pesto na těstoviny nebo jan tak na chleba.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Z hlavního stonku natě otrháme lístky.

2.

Česnek a ořechy nakrájíme na menší kousky. Pro výraznější chuť ořechy či semínka předem lehce opražíme v troubě nebo za stálého promíchávání opečeme nasucho na pánvi.

3.

Lístky, česnek a ořechy přendáme do mixéru. Přidáme trochu oleje, citronové šťávy a mixujeme.

4.

Pokud je třeba, přidáme v průběhu mixování trochu oleje či vody. Osolíme, opepříme a zalijeme citronovou šťávou podle chuti. Trocha vody pesto odlehčí, jen pozor ať není příliš tekuté.

5.

Naplníme do uzavíratelné nádoby a uchováváme v lednici. Doporučujeme spotřebovat do několika dní.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

mrkvová nať z jednoho svazku mrkve

rostlinný olej za studena lisovaný

hrstka ořechů nebo semínek

citronová šťáva nebo bílý vinný ocet

1 - 2 stroužky česneku

trocha vody

sůl

pepř

 

Další ingredience:

jemně nastrouhaný parmezán

bazalka, šalvěj, rukola, svěží zelená nať z jiné kořenové zeleniny

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty