1.
Mrkvovou nať důkladně operte a ze stonků otrhejte lístky.
2.
Lístky nasekejte na velmi jemno. Nejlépe to jde, když z lístků vytvoříte kompaktní „kouli“ a jemně sekáte co nejostřejším nožem. Čím drobněji se podaří nať nasekat, tím lepší bude struktura výsledného pesta.
3.
Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo v hmoždíři, případně použijte lis na česnek.
4.
Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno.
5.
V misce smíchejte mrkvovou nať, česnek a semínka, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
6.
Pesto přesuňte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte během několika dnů. Pokud chcete, aby pesto vydrželo déle, zalijte jej na povrchu olejem.
TIP: Do pesta nastrouhejte parmazán nebo mrkvovou nať doplňte jinými bylinkami.