1.
Hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky nebo širší klínky.
2.
Vložte je do hrnce, vymačkejte na ně pomerančovou a citronovou šťávu a podle potřeby dolijte vodu tak, aby byly hrušky ponořené.
3.
Zbylý citron nebo 1 pomeranč omyjte horkou vodou a oloupejte dlouhé proužky kůry (dobře to jde škrabkou nebo nožem). Vložte je do hrnce.
4.
Přidejte vanilku, skořici a hřebíček, oslaďte a vařte na středním stupni doměkka, ale ne aby se ovoce rozvařilo.
5.
Kompot servírujte teplý nebo studený.
Tip: Pokud chcete kompot uchovat na později, naskládejte pokrájené hrušky do čistých suchých sklenic a zalijte je horkým nálevem. Zavíčkujte a sterilujte 15–25 minut ve vodě o teplotě 80 °C.