fbpx

Hruškový kompot s pomerančem a vanilkou

...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky nebo širší klínky.

2.

Vložte je do hrnce, vymačkejte na ně pomerančovou a citronovou šťávu a podle potřeby dolijte vodu tak, aby byly hrušky ponořené.

3.

Zbylý citron nebo 1 pomeranč omyjte horkou vodou a oloupejte dlouhé proužky kůry (dobře to jde škrabkou nebo nožem). Vložte je do hrnce.

4.

Přidejte vanilku, skořici a hřebíček, oslaďte a vařte na středním stupni doměkka, ale ne aby se ovoce rozvařilo.

5.

Kompot servírujte teplý nebo studený.

Tip: Pokud chcete kompot uchovat na později, naskládejte pokrájené hrušky do čistých suchých sklenic a zalijte je horkým nálevem. Zavíčkujte a sterilujte 15–25 minut ve vodě o teplotě 80 °C.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

4 hrušky

2 pomeranče

½ citronu

1 sáček vanilkového cukru nebo 1 vanilkový lusk

1 svitek skořice

3 hřebíčky

2 lžíce cukru, medu nebo oblíbeného sladidla

voda podle potřeby

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty