Abychom otestovali, jak nejlépe darovat teplá i chlazená jídla ve velkém, spustili jsme sbírku na pilotní projekt.
Vybrané peníze nám umožní vyzkoušet, jak by mohl fungovat systém redistribuce zbylých pokrmů v běžném provozu gastronomických podniků i charit. Uhradíme například potřebné konzultace s odborníky a mikrobiologické zkoušky, které prověří, že je jídlo po převozu zdravotně nezávadné.
Díky vám vytvoříme také model, který lze replikovat kdekoliv v republice a zjednoduší proces darování jídla podnikům, které by nevydané jídlo chtěly darovat, ale odrazuje je od toho nepřehledná směsice pravidel a vyhlášek a obava z možných sankcí. Sbírka probíhá na portálu Znesnáze do 1. října a přispět je možné jakoukoli částkou.
Podpořte oběd v nouzi
Za vymýšlení optimální logistiky darování jídla, kde musíme zohlednit délku převozu, teplotu jídel, počet potřebných vozidel i časovou koordinaci se všemi jídelnami, děkujeme firmě Logio.
Sbírku odstartoval happening
2. září jsme převezli zbylé nevydané pokrmy z jídelen v Rekrabičkách a termoboxech do předdomluvených charit, mezi které patřily Naděje, Jako doma, Armáda spásy, Azylový dům sv. Terezie a Farní charity. Předali jsme 100 porcí, upozornili na problematiku darování jídla a oficiálně spustili sbírku.
Darování jídla má sociální i ekologický přesah
Tématu záchrany nevydaných porcí se v Zachraň jídlo věnujeme již mnoho měsíců v rámci projektu Darování jídla šetří klima. Ve výzkumu RedPot, na kterém jsme se podíleli v letech 2018 – 2021, se ukázalo, že ve zkoumaných jídelnách a fastfoodech zbývalo denně 1,8 až 24,9 kg vařených pokrmů vhodných ke konzumaci. Darováním přebytečných porcí můžeme zužitkovat energii a peníze vložené do jejich přípravy a zároveň nasytit spoustu lidí v nouzi.