Kam s nevydanými porcemi z jídelen? K potřebným

Až 14 % jídla, které se denně vyhodí v provozovnách rychlých občerstvení a jídelnách, tvoří nevydané jídlo, které se stále může sníst. Pokud bychom takové jídlo darovali potřebným, zužitkuje se energie vložená do jeho produkce a pomůžeme lidem v potravinové nouzi. Proč se to zatím moc nedělá?

Kolik nevydaných jídel se denně vyhodí v gastro provozech, jsme zjistili v projektu RedPot. Darování těchto jídel se zdá být velmi prospěšným řešením, může fungovat podobným způsobem jako dnes již rozšířené darování neprodaných potravin ze supermarketů. Tak proč zatím v ČR nevidíme moc podniků, které by uvařené jídlo předávaly charitám?

Vysvětlovali nám to sami zástupci gastro provozů na společných setkáních, na kterých byla za Zachraň jídlo Bára Kebová:

„Pro řadu provozů je poměrně náročné zajistit dodržení všech přísných hygienických norem, kterým podléhají hotové pokrmy. Aby předešly případným problémům, podniky přebytečné jídlo raději vyhazují.”

Hygienické požadavky a legislativní pravidla jsou v současné době velmi nepřehledné a složité, shrnujeme je i v nové příručce pro gastro provozy. Pokrmy se musejí buď bezprostředně po přípravě co nejrychleji zchladit (příp. zmrazit), nebo po celou dobu udržovat v teplotě nad 60 °C. Teploty se musejí dodržovat po celou dobu nakládání s pokrmy, a to i v průběhu jejich převozu. K převozu a uchování tedy musejí být správně vybaveny také potravinové banky a organizace, které si jídlo z bank odebírají.

Proto jsme se rozhodli s tím něco udělat. Způsoby, jak zjednodušit celý proces darování, hledá v Zachraň jídlo František Marčík, koordinátor projektu Darování jídla šetří klima:

„Právě zjišťujeme, jakými opatřeními může stát darování nevydaných pokrmů usnadnit, např. úlevy na daních, a jaké technologie by k tomu mohly přispět.“

Pročítáme legislativní podmínky, komunikujeme s dalšími organizacemi a případnými aktéry, hledáme inspiraci v zahraničí a všemi silami usilujeme o vytvoření uceleného výkladu pravidel a srozumitelného návodu pro darování. Chceme celý proces zjednodušit a zužitkovat darováním jídla energii a peníze vložené do jeho přípravy. Zároveň tak můžeme nasytit spoustu lidí v nouzi. V současné době se snažíme inspirovat v okolních státech i ve světě a hledat fungující úspěšnou praxi darování nevydaných hotových jídel.

 

Projekt Darování jídla šetří klima podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je realizován v rámci Fondů EHP a Norska 2014–2021.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru