Projekty

Zachraň jídlo spatřilo světlo světa v roce 2013, kdy jsme uspořádali náš první happening.
Od té doby se nám podařilo skrz naše projekty, osvětové kampaně a výzkumy realizovat několik významných systémových změn. A těšíme se na další výzvy.

Naše přelomové projekty v záchraně jídla

Naše projekty

  • Roky

  • Štítky

Byli jsme součástí "Cirkulárních škol" pod iKAP II – Inovace ve vzdělávání. Jako vždy jsme se věnovali problematice plýtvání potravinami a ekologického smýšlení mezi žáky základních a středních škol v Praze. Naším cílem bylo představit studentům zásady správného nakupování, skladování a zacházení s potravinami, a to prostřednictvím interaktivních workshopů a praktických cvičení.
Září proti plýtvání je naše podzimní výzva, která má za cíl díky jednoduchým radám a tipům snížit zbytečné plýtvání jídlem (a tedy i penězi) v domácnostech. Díky této výzvě se nám podařilo nadchnout pro věc více než 2 000 nových záchranářů. Výzva je navázána na Mezinárodní den proti plýtvání jídlem, vyhlášený OSN na 29. září a rádi do ní zveme komerční partnery.
Celkem 80 žáků absolvovalo na jaře roku 2017 pilotní vzdělávací projekt Mluvme o plýtvání jídlem na základních školách, ve kterém jsme se zaměřili na plýtvání potravinami.
V Česku proběhl WastedHack — první creathon proti plýtvání potravinami a my jsme byli u toho. Zapojilo se do něj 11 týmů s jediným cílem – vytvořit to nejlepší video informující o plýtvání jídlem v domácnostech. Zúčastnili se ho tvůrci různého věku, zkušeností i z rozdílných mediálních oblastí. Vítězem se stal tým Zaraguza. Proč plýtvání řešit?
Podíleli jsme se na tvorbě výstavy ZeMě v Národním muzeu, která zábavnou a interaktivní formou učí veřejnost, jak individuálně přispět k ochraně životního prostředí a rozumět komplexitě naší planety. Jednalo se o vůbec první výstavu zabývající se čistě životním prostředí v Národním muzeu.
Nyní již putovní interaktivní výstava Zachraň jídlo, která vznikla ve spolupráci s týmem Atria na Praze 3, kurátorem Fuczikem a umělci Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou. Cílená byla převážně na mladší žáky. Dozvědět se na ní mohli, jak k nám jídlo cestuje nebo kolik vody je potřeba na jeho výrobu.

Uspořádáme záchranářský workshop
u vás ve firmě

Připravíme workshop na míru. Společný seminář či teambuilding pro firmu, neziskovku, sociální podnik nebo jen skupinu nadšených zaměstnanců s vámi vyladíme tak, abyste si z něj odnesli přesně to, co potřebujete. Přidejte se ke stovkám zaměstnanců, kteří ví, jak šetřit jídlem.

Partneři

Finanční partneři

Mediální partneři

Přejít nahoru