Nestyďte se zachránit nedojedené jídlo

Dost bylo plastu a vyhozeného jídla. To si myslí stále více českých kaváren, bister a restaurací, které svým zákazníkům namísto jednorázových boxů na jídlo začaly nabízet vratné krabičky a misky. Jen v českých jídelnách a fastfoodech vyhodí zákazníci okolo 8 100 tun jídla ročně.

Výzkum ve veřejném stravování RedPot ukázal, že až 30 % potravinových ztrát ve veřejném stravování vzniká u zákazníků. Nedojedené jídlo si přitom můžeme vzít s sebou do krabičky a sníst později.

Dobrý pocit „take away“

Poprosit obsluhu v restauraci o zabalení nedojedeného jídla není nic špatného. Pokud si v takové situaci připadáte jako Otesánek, mějte na paměti, že by se nesnědené jídlo vyhodilo do koše. Odhadujeme, že ročně se jen v jídelnách a rychlém občerstvení v České republice vyhodí přes 8 000 tun jídla. To stojí za záchranu, ne? Teď už navíc nemusíte mít výčitky ani kvůli jednorázovým plastovým krabičkám, do kterých se porce obvykle balí.

 

Vratné misky a rekrabičky

Na konci loňského roku rozjeli kavárenskou akci Otoč kelímek, který byl úplně prvním systémem vratných kelímků na kávu. Od roku 2019 budují celorepublikový systém vratných misek na jídlo. Řeč je o projektu vratnemisky.cz, díky němuž si teď polední menu či nedojedený oběd můžete odnést domů. Za zálohu 150 Kč vám obsluha jídlo připraví do elegantní a těsnící misky, kterou poté kdykoliv a v jakémkoliv množství můžete vrátit u všech zapojených partnerů. V Praze je nabízí mimo jiné CobraNa břehu Rhôny, v Brně Strojovna nebo Koffein a další podniky najdete v Poděbradech, Olomouci i Plzni.

Vychutnat si čerstvé jídlo bez odpadu umožňuje také skladná, bezpečná, ekologická a znovupoužitelná rekrabicka.cz, kterou aktuálně najdete na několika partnerských místech – v Praze je to třeba Spojka Karlín, Mercy bistro&café a rekrabicky do provozu zavádí také síť jídelen Fresh & Tasty; v Brně můžete rekrabičku využít například v Soul bistru, Elsner bistru nebo v Die Küche. V případě rekrabičky vám postačí připravit si 50 Kč na vratnou zálohu a až budete mít cestu kolem, krabičku vrátíte nebo si do ní můžete rovnou objednat další porci. A použít se dá víc než 500krát.

Proč mít krabičku vždy po ruce

Misky a rekrabičky jsou důležitým krokem ke snížení nejen plastového, ale i potravinového odpadu. Pokud si totiž kromě celého oběda zvykneme odnášet i porce, které jsme v restauraci nedojedli, zabijeme dvě mouchy jednou ranou – jídlo, které by skončilo v koši, dojíme později, a krabička se na rozdíl od plastového boxu použije ještě nesčetněkrát.

 

Foto: Rekrabička, Zachraň jídlo, Vratné misky

Úvodní foto: Zátiší Group

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru