Aby se jídlo a lednice dobře snášely

Skladování potravin v domácnosti má velký vliv na jejich trvanlivost. Nejčastějším místem, kam směřují naše kroky po příchodu z nákupu, je lednice. Jak se chovat, aby nám jídlo co nejdéle vydrželo?

Pořádně vychladit

Chlad v lednici zpomalí růst nežádoucích bakterií. Mnoho lidí má ale teplotu v chladničce nastavenou příliš vysoko: optimální teplota je do 5 °C, jinak se jídlo rychleji kazí. Pokud nemá váš přístroj ukazatel, použijte klasický venkovní teploměr, díky němuž změříte teplotu ve všech částech ledničky. Nejvyšší teplota bývá logicky v horní poličce – jak víme z fyziky, teplý vzduch stoupá nahoru.

Ať může proudit vzduch

Aby chlazení probíhalo správně, musí uvnitř dobře cirkulovat vzduch: lednička by měla být plná tak ze tří čtvrtin. Taky už se vám stalo, že vám kousek obalu nebo mrkvová nať přimrzla k zadní stěně? Pozor na to, potraviny by se jí neměly dotýkat.

Vařené jídlo zchlaďte

Příliš mnoho uvařeného jídla? Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu a do dvou hodin poté ho vložte v uzavřené krabičce do lednice. Příliš teplý pokrm rychle zvýší teplotu uvnitř chladničky a to pro trvanlivost ostatních potravin nevěstí nic dobrého.

Další tipy najdete zde

 

Ledničková slepota

Díváte se do lednice a nějak tam nic dobrého nevidíte? Vědci pro tento jev dokonce zavedli termín: fridge blidness. Nebojte, stává se to skoro všem. Pojďme si ale dát společný závazek, že zírání omezíme. Když se dvířka otevřou na příliš dlouho, vzduch uvnitř se v ní oteplí, a to jídlu nedělá dobře.

Mějte to na očích

Nejenom v logistice, ale i doma by mělo platit pravidlo FIFA: First in, first out. Dávejte si nejčerstvější potraviny do zadní části poličky, ať včas spotřebujete suroviny, které vám nejdříve prochází. Můžete si zřídit i záchranářský box, kam budete dávat načaté produkty určené k rychlému snězení.

Opravdu tam patří?

Některé potraviny často končívají v lednici, i když tam nepatří. Jedná se třeba o banány, chleba nebo exotické ovoce. Jak správně skladovat, najdete v naší brožuře, nebo se mrkněte na tohle zajímavé video v angličtině od britské organizace Love Food Hate Waste.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru