Spotřebuj mě

Až 8,8 milionů tun jídla v EU se ročně vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že lidé nechápou rozdíl mezi pojmy "spotřebujte do" a "minimální trvanlivost". Zbytečně tak vyhazují nejen jídlo, ale i peníze. A jak jsi na tom ty? Dokážeš správně rozlišit informace na etiketách?

Rozuměj datům na obalech správně

„spotřebujte do“

Datum najdeme na potravinách, které jsou čerstvé a mají relativně krátkou trvanlivost. Takové jídlo bychom měli rychle sníst, jinak pro nás může představovat zdravotní riziko.

Po uplynutí doby se už produkt nesmí prodávat v obchodech. My bychom ho měli jíst jen s opatrností, pokud nevidíme ani necítíme nic podezřelého.

mléčné výrobky, chlazené maso, ryby nebo výrobky studené kuchyně a další

„minimální trvanlivost do“

Takové datum značí potraviny, které mají delší životnost a nekazí se tak rychle.

V obchodech se potraviny mohou prodávat i po uplynutí doby minimální trvanlivosti. Tyto výrobky najdeme v supermarketech viditelně označené a oddělené od zbytku zboží. Koupit je můžeme také ve speciálních prodejnách se zlevněnými potravinami.

sušenky, těstoviny, zavařeniny, čaje, konzervy a další

žádné označení

Někde datum trvanlivosti ani spotřeby nenajdeme. Tak je to například u potravin, na kterých zkázu poznáme na první pohled (ovoce), a u těch, které se kazí velmi pomalu, nebo dokonce vůbec (silný alkohol).

EU v současné době zvažuje rozšíření této kategorie o rýži, těstoviny, kávu nebo maso v konzervě.

ovoce a zelenina, silné alkoholické nápoje, pekárenské výrobky, ocet, sůl, cukr, cukrovinky, žvýkačky a další

Poznáte rozdíl?

Během happeningu v ulicích Prahy jsme testovali, jestli kolemjdoucí znají rozdíl mezi „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“ a zda při ochutnávce poznají sušenky a čokolády po datu minimální trvanlivosti.

A jak to dopadlo? Podívejte se

 

 

Doma vyhazujeme

Naše domácnosti mají na svědomí 53 % veškerého vyhozeného jídla. Z toho jednu třetinu nesníme kvůli datům na obalech a špatnému skladování. Velké části potravin se přitom zbavujeme úplně zbytečně. Data z ČR nemáme, ale např. z britských výzkumů vyplývá, že takhle přijde vniveč více než polovina jogurtů, vajec, omáček a třetina masa, ryb a dezertů.

Výrobci mají obavy

Výrobci si nemohou být jistí, že obchody a spotřebitelé dodrží předepsaná pravidla skladování potravin. Porušením těchto pravidel se ale kvalita potravin významně ovlivní. Aby měli výrobci co největší jistotu, že jídlo pro nás nebude závadné, raději uváděnou trvanlivost na obalech úmyslně zkracují.

Obchody bojují s logistikou

Označení na obalu může za více než polovinu všeho vyhozeného jídla v obchodech. Velký supermarket totiž mívá v prodeji až 50 000 položek s označením „spotřebujte do“. Aby si prodejci zajistili čas na jejich vystavení v regálech, vyžadují od výrobců dodávky zboží s životností i více než 75 %. Rozhoduje tu rychlá logistika, koordinace nákupů i správné skladování.

6 zásad, kterými snížíš plýtvání

 

1.

Dej teploměr do lednice

Na různých místech chladničky jsou jiné teploty. Dej teploměr na několik poliček a srovnej naměřené hodnoty s podmínkami skladování na obalech potravin. Když dodržíš předepsané teploty, značně tím prodloužíš trvanlivost potravin.

2.

Ukliď si v regálech

Jestli ti v lednici pravidelně prochází potraviny, nečekej, že ti zbytek jídla vydrží bez ztráty kytičky. Plísně v regálech se mohou snadno rozšířit, přeskakují z jedné věci na druhou. Může se tak hravě stát, že z nezdravě plesnivého sýra přejde plíseň na otevřený jogurt, který by jinak vydržel dalších pár dní.

3.

Zapoj své smysly

Po uplynutí data na obalu se potraviny ihned nekazí. Pokud dodržuješ předepsané podmínky skladování, bude ve většině případů jídlo jedlé ještě pár dní poté. Spolehni se na své smysly, jídlo očichej a pořádně prohlédni. Zdá se v pohodě? Neváhej a sněz ho!

4.

Zachraňuj, když můžeš

Nakupuješ suroviny na zítřejší oběd do práce? Nemá cenu sahat pro ingredience do zadní části regálu, jak to dělá většina z nás. Vezmi si produkty, které mají datum spotřeby či trvanlivosti za pár. Prodejci je dávají co nejvíc dopředu, aby je včas prodali.

5.

Nenič zboží

Snaž se volně prodejnou zeleninu a ovoce moc „neosahávat“. Pokud v bedýnce přehazuješ jablka nebo třeba banány, protože chceš ty nejlepší kousky, dělej to opatrně. Pomačkané a oťukané ovoce už si bohužel nikdo nekoupí.

6.

Nezapomeň termotašku

Pokud jdeš na nákup v létě nebo víš, že budeš jídlo ze supermarketu převážet dlouho, vezmi si s sebou termotašku. Jen si představ, co se může dít s plátkem masa, který převážíš v rozpáleném kufru auta nebo v obyčejné tašce za okny MHD.

Články k tématu

Datum spotřeby není ultimátum. Jak poznat prošlé jídlo?

Aby se jídlo a lednice dobře snášely

Jak poznat skutečně prošlé jídlo?

Jiný kraj, jiný mrav - platí to i na obalech

Přejít nahoru