Udržitelné Vánoce: Tipy na plánování, skladování i jedlé dárky

"Máme dost toho salátu? No asi ještě přidělám, mohl by se hodit..." Taky chcete být dobří sváteční hostitelé a raději všeho uděláte trochu víc? To se vůbec nemusí vyplatit. Tady je pár tipů, jak zvládnout Vánoce s grácií, udržitelně a bez plýtvání jídlem.

Svátky klidu, pohody a z velké části také jídla nezadržitelně blíží. Koronavirus nám letos možná zahýbe s klidem a pohodou, ale na bramborový salát a cukroví se můžeme spolehnout. Abychom se vyhnuli nadbytkům a vyhazování, je potřeba co nejlépe naplánovat nákupy a správně uchovávat vánoční pochutiny. Jak na to?

Nakupování jídla

Základem udržitelného nakupování je plánování. Zkuste si rozepsat plán na dva až tři týdny dopředu. Pokud půjdete nakupovat s minimální představou o průběhu svátků, budete brát z regálů zkrátka všechno, co by se mohlo hodit. Zamyslete se nad tím, co budete opravdu potřebovat, ušetříte tak životní prostředí i vlastní úspory.

1.

Sepište si, ve které dny k vám dorazí návštěvy a kolik vás bude. Důležité je si uvědomit, kolik toho reálně může sníst jeden člověk. Každý z nás chce být dobrým hostitelem, ale heslo “radši více než méně” je v tomhle případě na škodu.

2.

Promyslete si, co chcete sobě i návštěvám připravit za pokrmy, a rozepište si potřebné ingredience.

3.

Následovat by měla revize spíže a ledničky. Podívejte se, zda už náhodou některé z ingrediencí nemáte doma. Zbytek si sepište na nákupní seznam a přidejte k němu i přiměřené množství surovin, které se ani brzy po svátcích nezkazí. Základem je mít doma trvanlivé potraviny, ze kterých lze rychle upéct nebo uvařit jednoduchý oběd, až vás řízky se salátem omrzí.

4.

Udržitelným svátkům můžete napomoci už v obchodě. Na pokrmy, které budete vařit v nejbližších dnech, můžete z regálů vybírat suroviny s blížícím se datem spotřeby či trvanlivosti, ty se v obchodech často vyhazují. Nebo sáhněte po zralejším, oťukanějším ovoci.

5.

Pokud je to možné, podpořte malé prodejce nebo výrobce a nakupte zboží u nich. I díky vám budou mít o Vánocích vyšší příjem a pomůžete jim překonat nejisté období.

Jak nakupovat i skladovat shrnujeme v knize Zachraň jídlo v kuchyni:

 

Správné skladování cukroví i salátu

V malém průzkumu na našich sociálních sítích jste nám prozradili, že nejčastěji máte potíže se skladováním cukroví, ovoce a bramborového salátu. Vyhodíte méně, pokud se budete řídit těmito tipy:

1.

Skladujte cukroví zabalené na tmavém a chladném místě. Část z něj můžete zamrazit a ponechat si ho na brzké jarní měsíce, kdy vám sladké přijde ještě víc k chuti. Pokud návštěva přinese další vánočku, nakrájejte ji a v uzavíratelném sáčku ji dejte do mrazáku. Postupně lze odebírat takové množství, které právě sníte.

2.

V bramborovém salátu se nejrychleji kazí čerstvá cibule – lepší je zamíchat ji třeba jen do půlky salátu a až se spotřebuje, přidat cibuli i do zbytku. Tím se prodlouží jeho trvanlivost. Skladujte ho na studeném místě přikrytý potravinovou fólií.

3.

Exotickému ovoci obecně nesvědčí velký chlad, proto ho nechávejte v pokojové teplotě. Jedná se například o ananas, banány, mango, avokádo nebo kiwi. Citrusy vydrží déle v lednici, pokud jsou už hodně zralé, nezralé může zůstat v pokojové teplotě. Jablka a hrušky vydrží zpravidla déle v chladu (pokud nemáte chladnou chodbu, raději je dejte do lednice do přihrádky pro zeleninu). Naříznuté ovoce a ovocné saláty vydrží déle v teplotě blízko nuly, je ale nutné je  rychle zkonzumovat.

A ještě poslední tip:

Pokud chcete udržitelně řešit i dárky, jedním z nejlepším způsobů je uvařit je. Jedlé vánoční dárky lidé dokáží ocenit, protože do nich vložíte vlastní čas a kreativitu. Tady je pár tipů z kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která je k zakoupení v e-shopu.

Sušenky z dužiny, Domácí zeleninový bujónPickles – krátce kvašená zelenina, Zavařené kuřecí maso s lískovými ořechy

 

 

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru