Domácí bujón ze zeleninových zbytků

Skvělý a rychlý recept na domácí vegetu, do které zděláte zbytky zeleniny, se bude hodit do každé polévky i omáčky.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Není fajn mít dochucovadlo, o kterém víte, co v něm je? Můžete do něj zpracovat nastřádané zbytky zeleniny. Domácí vegeta může být skladovaná až tři měsíce ve vzduchotěsné nádobě, ideálně bez přístupu světla a vlhkosti.

1.

Umyjte, vysušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu a byliny.

2.

Směs zvažte a vložte ji do střední pánve. Navažte si také sůl – zhruba 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte sůl do pánve k rozmixované zelenině a vařte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě.

3.

Až se tekutina vypaří, rozložte směs na pečicí plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 150 °C, dokud nebude směs suchá a lehce křupavá – přibližně 1 hodinu a 15 minut. Čas od času promíchejte.

4.

Zeleninu poté nechte vychladnout a znovu promixujte, dokud nezískáte prášek.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto a video: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 velká mrkev

2 stonky řapíkatého celeru

1 cibule

hrst petrželky včetně stonků

2 větvičky čerstvého tymiánu

2 větvičky čerstvého rozmarýnu

sůl (20 % hmotnosti zeleniny)

Další ingredience a bylinky:

česnek, rajčata, pórek, bazalka, šalvěj...

Podpořte nás

Zachraňte 500 kg dýní nebo převálcujte přátele v pexesu.

více

Zkus i jiné recepty