Domácí bujón ze zeleninových zbytků

Skvělý a rychlý recept na domácí vegetu, do které zděláte zbytky zeleniny, se bude hodit do každé polévky i omáčky.

Ingredience

1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
hrst petrželky včetně stonků
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
sůl (20 % hmotnosti zeleniny)
Další ingredience a bylinky:
česnek, rajčata, pórek, bazalka, šalvěj…

Postup

Není fajn mít dochucovadlo, o kterém víte, co v něm je? Můžete do něj zpracovat nastřádané zbytky zeleniny. Domácí vegeta může být skladovaná až tři měsíce ve vzduchotěsné nádobě, ideálně bez přístupu světla a vlhkosti.

1. Umyjte, vysušte a jemně nakrájejte nebo rozmixujte zeleninu a byliny.

2. Směs zvažte a vložte ji do střední pánve. Navažte si také sůl – zhruba 20 % hmotnosti zeleniny. Přidejte sůl do pánve k rozmixované zelenině a vařte za občasného míchání přibližně 2 hodiny při nízké teplotě.

3. Až se tekutina vypaří, rozložte směs na pečicí plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 150 °C, dokud nebude směs suchá a lehce křupavá – přibližně 1 hodinu a 15 minut. Čas od času promíchejte.

4. Zeleninu nechte vychladnout a poté ji rozemelte.

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
hrst petrželky včetně stonků
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
sůl (20 % hmotnosti zeleniny)
Další ingredience a bylinky:
česnek, rajčata, pórek, bazalka, šalvěj…

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Zachraňte školní obědy

Že se jídlem neplýtvá, jsme se učili všichni. Pomozte nám dostat zbylé nevydané obědy k lidem v nouzi. Podepište výzvu a pomozte spustit darování nevyužitých obědů ze školních jídelen, které jsou zřizované obcemi/krajem. Ve škole o 500 žácích zbývá až 180 kg jídla za týden!


Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru