Sušenky z dužiny po odšťavnění

Pokus si doma rádi děláte ovocné či zeleninové šťávy, zbývá vám spousta vylisované dužiny. Zachraňte cenné vitaminy a vlákninu, kterou obsahuje, a upečte z ní sušenky! Hýří všemi barvami a jejich přípravu zvládnou i malé děti.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr, skořici a slunečnicová semínka.

2.

Přidejte dužinu a olej a uhněťte kompaktní těsto.

3.

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

4.

Z připravené hmoty odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich kuličky, skládejte je na plech a zploštěte dlaní do tvaru placiček.

5.

Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut dozlatova.

TIP: Slunečnicová semínka obměňte svými oblíbenými, třeba dýňovými, sezamovými nebo nasekanými ořechy. Zvyšují nutriční hodnotu sušenek a krásně v nich křupou.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

100 g ovesných vloček

30 g hladké mouky

50 g krupicového cukru

¼ lžičky mleté skořice

30 g slunečnicových semínek

360 g dužiny zbylé z odšťavnění (broskví, hrušek, okurky, jablek, hroznového vína, citronu, zázvoru a tymiánu, nebo jiné kombinace podle chuti)

40 ml rostlinného oleje

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení