1.
Zelí najemno nakrouhejte, mrkev oloupejte nebo očistěte kartáčkem a nastrouhejte na struhadle nahrubo, cibuli oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky.
2.
Zeleninu promíchejte se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny. Nechte asi 1 hodinu odležet, aby zelenina pustila šťávu. Občas promíchejte a promačkejte.
3.
Zeleninou postupně naplňte větší sklenici, ve které bude kvasit. Každou vrstvu upěchujte.
4.
Sklenicí, která pasuje do hrdla větší naplněné sklenice, zeleninu přiklopte a zatižte. Hladina šťávy musí sahat nad dno sklenice, která slouží jako těžítko. Zeleninu neuzavírejte vzduchotěsně kvůli úniku CO2.
5.
Nechte kvasit při pokojové teplotě 3–5 dní, maximálně 1 týden. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, kvasný proces je u konce.
6.
Zeleninu průběžně (čistou lžičkou) ochutnávejte, a jakmile vám už chutná, zastavte kvasný proces přemístěním sklenice do lednice. Zakryjte je potravinářskou fólií nebo víčkem. Hotové pickles vydrží v lednici i několik týdnů.
TIP: Nechat kvasit nebo fermentovat lze každou zeleninu s dostatečným množstvím sacharidů, které slouží jako potrava pro bakterie mléčného kvašení. Experimentujte s vlastními kombinacemi zeleniny i jejich poměry, s množstvím soli i délkou kvašení. Kvasný proces urychlí přidání medu a probiotik. Můžete se tak i úplně vyhnout soli!