Pickles – krátce kvašená zelenina

Mléčné kvašení je trendy způsob, jak přirozeně a jednoduše uchovat nadbytek sezonní zeleniny na dobu, kdy nic moc neroste. Tělo z ní dokáže využít výrazně víc živin než za syrova. Kvašená zelenina chutná pokaždé jinak, a tak přímo vybízí k experimentování.

Ingredience

1 malá hlávka zelí (650 g)
3 menší mrkve (300 g)
1 malá cibule (50 g)
20 g soli

Postup

1. Zelí najemno nakrouhejte, mrkev oloupejte nebo očistěte kartáčkem a nastrouhejte na struhadle nahrubo, cibuli oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky.

2. Zeleninu promíchejte se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny. Nechte asi 1 hodinu odležet, aby zelenina pustila šťávu. Občas promíchejte a promačkejte.

3. Zeleninou postupně naplňte větší sklenici, ve které bude kvasit. Každou vrstvu upěchujte.

4. Sklenicí, která pasuje do hrdla větší naplněné sklenice, zeleninu přiklopte a zatižte. Hladina šťávy musí sahat nad dno sklenice, která slouží jako těžítko. Zeleninu neuzavírejte vzduchotěsně kvůli úniku CO2.

5. Nechte kvasit při pokojové teplotě 3–5 dní, maximálně 1 týden. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, kvasný proces je u konce.

6. Zeleninu průběžně (čistou lžičkou) ochutnávejte, a jakmile vám už chutná, zastavte kvasný proces přemístěním sklenice do lednice. Zakryjte je potravinářskou fólií nebo víčkem. Hotové pickles vydrží v lednici i několik týdnů.

TIP: Nechat kvasit nebo fermentovat lze každou zeleninu s dostatečným množstvím sacharidů, které slouží jako potrava pro bakterie mléčného kvašení. Experimentujte s vlastními kombinacemi zeleniny i jejich poměry, s množstvím soli i délkou kvašení. Kvasný proces urychlí přidání medu a probiotik. Můžete se tak i úplně vyhnout soli!

Tento recept pro vás připravila

Zuzana Štěpničková

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 malá hlávka zelí (650 g)
3 menší mrkve (300 g)
1 malá cibule (50 g)
20 g soli

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru