Pickles – krátce kvašená zelenina

Mléčné kvašení je trendy způsob, jak přirozeně a jednoduše uchovat nadbytek sezonní zeleniny na dobu, kdy nic moc neroste. Tělo z ní dokáže využít výrazně víc živin než za syrova. Kvašená zelenina chutná pokaždé jinak, a tak přímo vybízí k experimentování.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Zelí najemno nakrouhejte, mrkev oloupejte nebo očistěte kartáčkem a nastrouhejte na struhadle nahrubo, cibuli oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky.

2.

Zeleninu promíchejte se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny. Nechte asi 1 hodinu odležet, aby zelenina pustila šťávu. Občas promíchejte a promačkejte.

3.

Zeleninou postupně naplňte větší sklenici, ve které bude kvasit. Každou vrstvu upěchujte.

4.

Sklenicí, která pasuje do hrdla větší naplněné sklenice, zeleninu přiklopte a zatižte. Hladina šťávy musí sahat nad dno sklenice, která slouží jako těžítko. Zeleninu neuzavírejte vzduchotěsně kvůli úniku CO2.

5.

Nechte kvasit při pokojové teplotě 3–5 dní, maximálně 1 týden. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, kvasný proces je u konce.

6.

Zeleninu průběžně (čistou lžičkou) ochutnávejte, a jakmile vám už chutná, zastavte kvasný proces přemístěním sklenice do lednice. Zakryjte je potravinářskou fólií nebo víčkem. Hotové pickles vydrží v lednici i několik týdnů.

TIP: Nechat kvasit nebo fermentovat lze každou zeleninu s dostatečným množstvím sacharidů, které slouží jako potrava pro bakterie mléčného kvašení. Experimentujte s vlastními kombinacemi zeleniny i jejich poměry, s množstvím soli i délkou kvašení. Kvasný proces urychlí přidání medu a probiotik. Můžete se tak i úplně vyhnout soli!

 

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Video: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

1 malá hlávka zelí (650 g)

3 menší mrkve (300 g)

1 malá cibule (50 g)

20 g soli

Další kombinace

bílé zelí, červené zelí

bílé zelí, brokolic

zelí, červená řepa

mrkev, květák, bílá ředkev

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

26. 10. 2020 Mrkvové kofty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení