Vejce marinovaná v sójové omáčce

Vejce na asijský způsob můžete rozdrobit do salátu, těstovin nebo použít jako přílohu japonské nudlové polévky ramen. Vždy budou vynikající.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

V hrnci rozpusťte vodu s cukrem. Přidejte ocet, sójovou omáčku a přiveďte k varu. Chvíli povařte.

2.

Podle chuti přidejte česnek, chilli, jarní cibulku, zázvor nebo třeba saké. Nic vás nemůže zastavit ve hře s ingrediencemi.

3.

Celá vejce ponořte do vychladlé marinády a nechte v lednici odležet alespoň 2 až 6 hodin, klidně až dva dny.

4.

Vyndejte je z marinády a rovnou je servírujte (v dobře uzavřené nádobě vydrží až měsíc).

5.

Před servírováním je rozkrojte na polovinu a dochuťte solí a pepřem, případně curry.

P. S. Zrychlená verze tohoto receptu: sójovou omáčku zahřejte v rendlíku dokud nezačne pěnit. Snižte plamen a na mírném ohni v ní pomalu obracejte vejce, aby rovnoměrně zhnědla a sojová omáčka se zredukovala. Vyjměte vejce a nechte je okapat a zchladnout.

Autor receptu: Richard Jacobsen

Foto: Dan Včeliš

Ingredience

6 uvařených vajec

180 ml sójové omáčky (shoyu nebo tamari)

100 ml vody

1 lžíce tmavého cukru

2 lžíce vinného octa

sůl

pepř

curry

Kupte si kuchařku

Sepsali jsme 100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení