Toskánská kapustová polévka

Co s povadlou kapustou a starým chlebem? Tahle polévka vám dokáže, že i ze zapomenuté zeleniny a pár obyčejných surovin se dá vykouzlit výborné jídlo. V kombinaci s pikantní česnekovou topinkou se stane hvězdou zimního oběda.

Ingredience

1 větší cibule
4 stroužky česneku
kousek zbylého celeru (asi 80 g)
1 starší mrkev
10 vnějších (zelených) listů kapusty
250 g vařených bílých fazolí
hrst celerové natě
150 ml bílého vína
700 ml rajčatového pyré
láhev se zbytkem kečupu (asi 4 lžíce)3 lžíce olivového oleje
750 ml vody nebo zeleninového vývaru
6 plátků staršího chleba
1 stroužek česneku na potření topinek
strouhaný parmezán

Postup

1. Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a nechejte několik minut smažit, dokud nezezlátne.

2. Mezitím nakrájejte na malé kostičky celer a mrkev. Přidejte k cibuli a opékejte asi 10 minut.

3. Kapustové listy důkladně omyjte, vyřízněte vnitřní tvrdý stonek a nasekejte. Listy přidejte do hrnce a duste 5 minut.

4. Česnek a celerovou nať nasekejte najemno, přidejte do hrnce a nechte asi minutu rozvonět. Zalijte vínem a duste dalších 5 minut.

5. Poté přidejte fazole a rajčatové pyré. Do lahve od kečupu nalijte trochu vody, zavřete víčko, důkladně protřepejte a vše nalijte do hrnce.

6. Směs zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl a pepř a nechte na mírném ohni za občasného míchání povařit asi 20 minut.

7. Hotovou polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem, můžete ji zakápnout trochou citronové šťávy nebo přidat lžičku hnědého cukru.

8. Starší chleba opečte v topinkovači nebo nasucho na pánvi do zlatohněda. Topinku potřete česnekem, položte na okraj talíře a zčásti zalijte polévkou. Na závěr posypte trochou parmazánu a podávejte.

Tento recept pro vás připravila

Bára Kebová

Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.

Tento recept vznikl díky podpoře Hellmann's

Ingredience

1 větší cibule
4 stroužky česneku
kousek zbylého celeru (asi 80 g)
1 starší mrkev
10 vnějších (zelených) listů kapusty
250 g vařených bílých fazolí
hrst celerové natě
150 ml bílého vína
700 ml rajčatového pyré
láhev se zbytkem kečupu (asi 4 lžíce)3 lžíce olivového oleje
750 ml vody nebo zeleninového vývaru
6 plátků staršího chleba
1 stroužek česneku na potření topinek
strouhaný parmezán

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru