Skvělá kořeněná omáčka, která chutná výtečně s grilovaným masem, ve wrapu, se zeleninou a mátovým jogurtem nebo jen obyčejně s párkem v rohlíku. Oživí každý pokrm a v lednici vám vydrží asi měsíc.
Ingredience
oloupaná rajčata
kmín drcený
koriandr
kajenský pepř
přírodní cukr
jablečný ocet
sůl
česnek
zázvor
Postup
Jak zpracovat přebytek rajčat a zachránit i ta přezrálá? Kečup je jasná volba. S naším receptem omezíte plýtvání a navíc jsou rozvařená rajčata velmi prospěšná. Mají jednu výhodu oproti syrovým: tepelně upravená rajčata obsahují více využitelného lykopenu – silného protirakovinného antioxidantu!
1. Nakrojte slupku rajčat do křížku a dejte je spařit na 1 minutu do vařicí vody.
2. Spařená rajčata oloupejte a nakrájejte na kostičky.
3. Směs zahřívejte na pánvi. Přidejte jablečný ocet, cukr, rozdrcený česnek a čerstvý zázvor.
4. Přidejte koření (kajenský pepř, kmín, koriandr a sůl) a promíchejte.
5. Směs vařte 1 – 1,5 hodiny.
Zuzana Štěpničková
Zachraň jídlo jsem objevila během lednového happeningu Daruj jídlo a od té doby spolupracujeme. Nyní se v Zachraň jídlo věnuju vymyšlení a realizaci záchranářských receptů.
Ingredience
oloupaná rajčata
kmín drcený
koriandr
kajenský pepř
přírodní cukr
jablečný ocet
sůl
česnek
zázvor
Tagy
- Levné, Slané, Vegetarianské
- Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.