Tenhle čočkový tatarák oslní nejen vegetariány. Zbylá vařená čočka v kombinaci s čerstvými bylinkami, konfitovaným česnekem a plackami bude hvězdou každé party.
Ingredience
Na česnek
3 bulvy česneku
asi 700 ml rostlinného oleje
Na vege tatarák
500 g uvařené klasické zelené čočky
2 větší cibule
200 g rajčatového protlaku
370 ml sklenice řezané červené papriky v nálevu
asi 6 stroužků konfitovaného česneku
20 g listové petržele
svazek jarní cibulky
další bylinky, které je potřeba zrovna zpracovat (já použil trochu pažitky a snítku tymiánu)
med (dle chuti)
kvasný ocet (dle chuti)
3 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř
Na placky
400 g kelímek bílého jogurtu
asi 2 hrnky hladké mouky
2 plné lžičky kypřícího prášku
1 plná lžička soli
3 lžíce rostlinného oleje (případně oleje z konfitovaného česneku)
Servírování
200 g čerstvého sýra
zbytek bylinek
Postup
Nejprve si připravte konfitovaný česnek. A podle Martina s ním nemusíte šetřit: „Doporučuju připravit si více česneku naráz. Do receptu sice potřebujete jen pár stroužků, ale zbytek můžete uložit do oleje, v uzavíratelné sklenici vám vydrží týdny. Je to ideální způsob, jak zpracovat kazící se česnek.“
Konfitovaný česnek
Česnek oloupejte a stroužky zalijte v menším rendlíku olejem. Smažte pozvolna při střední až vyšší teplotě, až se zbarví dozlatova a změkne, trvá to zhruba 10 minut. Odstavte a nechte česnek v oleji vychladnout.
Tatarák s plackami
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Opečte ji na rozehřátém oleji v kastrolu doměkka a dozlatova, cca 5 minut.
2. Vmíchejte protlak a restujte 3 minuty. Poté přisypte čočku, konfitovaný česnek a řezanou papriku a opékejte 2 minuty. Dochuťte solí, pepřem, medem a octem. Nechte zchladnout.
3. Vmíchejte nahrubo nasekanou petrželku a směs prolisujte v mlýnku na maso. Pokud ho nemáte, rozmixujte ji nahrubo v kutru nebo mixéru na smoothie, popř. nasekejte nožem. Jarní cibulku a hrst bylinek nakrájejte nadrobno a vmíchejte do čočkové směsi.
4. Na placky prosejte do mísy mouku, promíchejte ji s kypřícím práškem, osolte a zapracujte jogurt, až vznikne husté těsto. Pracovní plochu potřete olejem, těsto na ni vyklopte a prohněťte, až bude pružné a přestane se lepit na ruce. Trvá to asi 5 minut, podle potřeby přisypte mouku.
5. Těsto rozdělte na šest stejných částí. Z každé rozválejte 1 cm vysokou placku a postupně je nasucho opékejte na rozehřáté grilovací pánvi. Neotáčejte, dokud se nenafouknou a samy neodlepí. Grilujte je 2-3 minuty z každé strany.
6. Upečené placky mírně potřete olejem z konfitovaného česneku, rozprostřete na ně čočkový tatarák, rozdrobte navrch trochu sýra, posypejte zbylými nasekanými bylinkami a podávejte.
Přečtěte si také rozhovor s Martinem Škodou.
Martin Škoda
Ingredience
Na česnek
3 bulvy česneku
asi 700 ml rostlinného oleje
Na vege tatarák
500 g uvařené klasické zelené čočky
2 větší cibule
200 g rajčatového protlaku
370 ml sklenice řezané červené papriky v nálevu
asi 6 stroužků konfitovaného česneku
20 g listové petržele
svazek jarní cibulky
další bylinky, které je potřeba zrovna zpracovat (já použil trochu pažitky a snítku tymiánu)
med (dle chuti)
kvasný ocet (dle chuti)
3 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř
Na placky
400 g kelímek bílého jogurtu
asi 2 hrnky hladké mouky
2 plné lžičky kypřícího prášku
1 plná lžička soli
3 lžíce rostlinného oleje (případně oleje z konfitovaného česneku)
Servírování
200 g čerstvého sýra
zbytek bylinek
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Zelenina
Zachraň oběd
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Projekt Zachraň oběd nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Koupí Vánočního poukazu doručíte nevydané obědy z jídelen k potřebným.