Luštěninový tatarák s jogurtovými plackami od Martina Škody

Tenhle čočkový tatarák oslní nejen vegetariány. Zbylá vařená čočka v kombinaci s čerstvými bylinkami, konfitovaným česnekem a plackami bude hvězdou každé party.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

Nejprve si připravte konfitovaný česnek. A podle Martina s ním nemusíte šetřit: „Doporučuju připravit si více česneku naráz. Do receptu sice potřebujete jen pár stroužků, ale zbytek můžete uložit do oleje, v uzavíratelné sklenici vám vydrží týdny. Je to ideální způsob, jak zpracovat kazící se česnek.“

Konfitovaný česnek

Česnek oloupejte a stroužky zalijte v menším rendlíku olejem. Smažte pozvolna při střední až vyšší teplotě, až se zbarví dozlatova a změkne, trvá to zhruba 10 minut. Odstavte a nechte česnek v oleji vychladnout.

Tatarák s plackami
1.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Opečte ji na rozehřátém oleji v kastrolu doměkka a dozlatova, cca 5 minut.

2.

Vmíchejte protlak a restujte 3 minuty. Poté přisypte čočku, konfitovaný česnek a řezanou papriku a opékejte 2 minuty. Dochuťte solí, pepřem, medem a octem. Nechte zchladnout.

3.

Vmíchejte nahrubo nasekanou petrželku a směs prolisujte v mlýnku na maso. Pokud ho nemáte, rozmixujte ji nahrubo v kutru nebo mixéru na smoothie, popř. nasekejte nožem. Jarní cibulku a hrst bylinek nakrájejte nadrobno a vmíchejte do čočkové směsi.

4.

Na placky prosejte do mísy mouku, promíchejte ji s kypřícím práškem, osolte a zapracujte jogurt, až vznikne husté těsto. Pracovní plochu potřete olejem, těsto na ni vyklopte a prohněťte, až bude pružné a přestane se lepit na ruce. Trvá to asi 5 minut, podle potřeby přisypte mouku.

5.

Těsto rozdělte na šest stejných částí. Z každé rozválejte 1 cm vysokou placku a postupně je nasucho opékejte na rozehřáté grilovací pánvi. Neotáčejte, dokud se nenafouknou a samy neodlepí. Grilujte je 2-3 minuty z každé strany.

6.

Upečené placky mírně potřete olejem z konfitovaného česneku, rozprostřete na ně čočkový tatarák, rozdrobte navrch trochu sýra, posypejte zbylými nasekanými bylinkami a podávejte.

Přečtěte si také rozhovor s Martinem Škodou.

Autor receptu: Martin Škoda

Foto: Štěpán Lohr

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

Na česnek

3 bulvy česneku

asi 700 ml rostlinného oleje

Na vege tatarák

500 g uvařené klasické zelené čočky

2 větší cibule

200 g rajčatového protlaku

370 ml sklenice řezané červené papriky v nálevu

asi 6 stroužků konfitovaného česneku

20 g listové petržele

svazek jarní cibulky

další bylinky, které je potřeba zrovna zpracovat (já použil trochu pažitky a snítku tymiánu)

med (dle chuti)

kvasný ocet (dle chuti)

3 lžíce rostlinného oleje

sůl, pepř

Na placky

400 g kelímek bílého jogurtu

asi 2 hrnky hladké mouky

2 plné lžičky kypřícího prášku

1 plná lžička soli

3 lžíce rostlinného oleje (případně oleje z konfitovaného česneku)

Servírování

200 g čerstvého sýra

zbytek bylinek

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

10. 05. 2023 Vege burger

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení