Tenhle čočkový tatarák oslní nejen vegetariány. Zbylá vařená čočka v kombinaci s čerstvými bylinkami, konfitovaným česnekem a plackami bude hvězdou každé party.
Ingredience
Na česnek
3 bulvy česneku
asi 700 ml rostlinného oleje
Na vege tatarák
500 g uvařené klasické zelené čočky
2 větší cibule
200 g rajčatového protlaku
370 ml sklenice řezané červené papriky v nálevu
asi 6 stroužků konfitovaného česneku
20 g listové petržele
svazek jarní cibulky
další bylinky, které je potřeba zrovna zpracovat (já použil trochu pažitky a snítku tymiánu)
med (dle chuti)
kvasný ocet (dle chuti)
3 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř
Na placky
400 g kelímek bílého jogurtu
asi 2 hrnky hladké mouky
2 plné lžičky kypřícího prášku
1 plná lžička soli
3 lžíce rostlinného oleje (případně oleje z konfitovaného česneku)
Servírování
200 g čerstvého sýra
zbytek bylinek
Postup
Nejprve si připravte konfitovaný česnek. A podle Martina s ním nemusíte šetřit: „Doporučuju připravit si více česneku naráz. Do receptu sice potřebujete jen pár stroužků, ale zbytek můžete uložit do oleje, v uzavíratelné sklenici vám vydrží týdny. Je to ideální způsob, jak zpracovat kazící se česnek.“
Konfitovaný česnek
Česnek oloupejte a stroužky zalijte v menším rendlíku olejem. Smažte pozvolna při střední až vyšší teplotě, až se zbarví dozlatova a změkne, trvá to zhruba 10 minut. Odstavte a nechte česnek v oleji vychladnout.
Tatarák s plackami
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Opečte ji na rozehřátém oleji v kastrolu doměkka a dozlatova, cca 5 minut.
2. Vmíchejte protlak a restujte 3 minuty. Poté přisypte čočku, konfitovaný česnek a řezanou papriku a opékejte 2 minuty. Dochuťte solí, pepřem, medem a octem. Nechte zchladnout.
3. Vmíchejte nahrubo nasekanou petrželku a směs prolisujte v mlýnku na maso. Pokud ho nemáte, rozmixujte ji nahrubo v kutru nebo mixéru na smoothie, popř. nasekejte nožem. Jarní cibulku a hrst bylinek nakrájejte nadrobno a vmíchejte do čočkové směsi.
4. Na placky prosejte do mísy mouku, promíchejte ji s kypřícím práškem, osolte a zapracujte jogurt, až vznikne husté těsto. Pracovní plochu potřete olejem, těsto na ni vyklopte a prohněťte, až bude pružné a přestane se lepit na ruce. Trvá to asi 5 minut, podle potřeby přisypte mouku.
5. Těsto rozdělte na šest stejných částí. Z každé rozválejte 1 cm vysokou placku a postupně je nasucho opékejte na rozehřáté grilovací pánvi. Neotáčejte, dokud se nenafouknou a samy neodlepí. Grilujte je 2-3 minuty z každé strany.
6. Upečené placky mírně potřete olejem z konfitovaného česneku, rozprostřete na ně čočkový tatarák, rozdrobte navrch trochu sýra, posypejte zbylými nasekanými bylinkami a podávejte.
Přečtěte si také rozhovor s Martinem Škodou.
Martin Škoda
Ingredience
Na česnek
3 bulvy česneku
asi 700 ml rostlinného oleje
Na vege tatarák
500 g uvařené klasické zelené čočky
2 větší cibule
200 g rajčatového protlaku
370 ml sklenice řezané červené papriky v nálevu
asi 6 stroužků konfitovaného česneku
20 g listové petržele
svazek jarní cibulky
další bylinky, které je potřeba zrovna zpracovat (já použil trochu pažitky a snítku tymiánu)
med (dle chuti)
kvasný ocet (dle chuti)
3 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř
Na placky
400 g kelímek bílého jogurtu
asi 2 hrnky hladké mouky
2 plné lžičky kypřícího prášku
1 plná lžička soli
3 lžíce rostlinného oleje (případně oleje z konfitovaného česneku)
Servírování
200 g čerstvého sýra
zbytek bylinek
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Zelenina
Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!