Nejprve si připravte konfitovaný česnek. A podle Martina s ním nemusíte šetřit: „Doporučuju připravit si více česneku naráz. Do receptu sice potřebujete jen pár stroužků, ale zbytek můžete uložit do oleje, v uzavíratelné sklenici vám vydrží týdny. Je to ideální způsob, jak zpracovat kazící se česnek.“
Konfitovaný česnek
Česnek oloupejte a stroužky zalijte v menším rendlíku olejem. Smažte pozvolna při střední až vyšší teplotě, až se zbarví dozlatova a změkne, trvá to zhruba 10 minut. Odstavte a nechte česnek v oleji vychladnout.
Tatarák s plackami
1.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Opečte ji na rozehřátém oleji v kastrolu doměkka a dozlatova, cca 5 minut.
2.
Vmíchejte protlak a restujte 3 minuty. Poté přisypte čočku, konfitovaný česnek a řezanou papriku a opékejte 2 minuty. Dochuťte solí, pepřem, medem a octem. Nechte zchladnout.
3.
Vmíchejte nahrubo nasekanou petrželku a směs prolisujte v mlýnku na maso. Pokud ho nemáte, rozmixujte ji nahrubo v kutru nebo mixéru na smoothie, popř. nasekejte nožem. Jarní cibulku a hrst bylinek nakrájejte nadrobno a vmíchejte do čočkové směsi.
4.
Na placky prosejte do mísy mouku, promíchejte ji s kypřícím práškem, osolte a zapracujte jogurt, až vznikne husté těsto. Pracovní plochu potřete olejem, těsto na ni vyklopte a prohněťte, až bude pružné a přestane se lepit na ruce. Trvá to asi 5 minut, podle potřeby přisypte mouku.
5.
Těsto rozdělte na šest stejných částí. Z každé rozválejte 1 cm vysokou placku a postupně je nasucho opékejte na rozehřáté grilovací pánvi. Neotáčejte, dokud se nenafouknou a samy neodlepí. Grilujte je 2-3 minuty z každé strany.
6.
Upečené placky mírně potřete olejem z konfitovaného česneku, rozprostřete na ně čočkový tatarák, rozdrobte navrch trochu sýra, posypejte zbylými nasekanými bylinkami a podávejte.
Přečtěte si také rozhovor s Martinem Škodou.