Kuřecí srdíčka na houbách s kroketami ze zbylé kaše

Odhadnout správné množství surovin na bramborovou kaši není jednoduchý úkol. Pokud vám nějaká od oběda zbyla, nezoufejte. Stačí přidat pár základních surovin, a ze studené kaše rázem vykouzlíte křupavé krokety, o které se budete doma prát.

Ingredience

400 g kuřecích srdíček
100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
1 mrkev
2 stroužky česneku
snítka tymiánu a větvička rozmarýnu (můžete nahradit sušenými)
1 kořenová petržel
2 žluté střední cibule
sůl a pepř
5 kuliček nového koření
200 ml kuřecího vývaru nebo vody
50 g másla
20 g hladké mouky na jíšku
50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
400 g zbylé bramborové kaše (vychlazené)
1 vejce
200 g cca hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
300 ml cca rostlinného oleje na smažení
strouhanka na obalení (asi 100 g)
snítka čerstvé listové petržele

Postup

1. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte na drobno a orestujte na oleji do zlatova. Ke konci přidejte pokrájený česnek a bylinky.

2. Přidejte srdíčka a sušené houby, dochuťte solí, pepřem a novým kořením, zalijte   vývarem a duste asi 30 minut.

3. Připravte si jíšku na zahuštění omáčky. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a míchejte tak dlouho, až jíška přestane pěnit.

4. Hotovou jíšku postupně zašlehejte metličkou do omáčky a povařte 5 až 10 minut.

5. V kastrůlku rozpalte olej na cca 160 °C.

6. Do větší mísy dejte bramborovou kaši z lednice, přidejte jedno vejce, nasekanou petrželku, osolte, ovoňte mletým muškátovým oříškem a zasypte hrubou moukou.

7. Směs prohněťte rukama do kompaktního těsta. Vyválejte malé válečky, nebo kuličky, a obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance.

8. Smažte v oleji do zlatova. Po vytažení nechejte krokety okapat na ubrousku.

9. Pokud chcete mít jistotu, že jsou krokety opravdu propečené, dejte je ještě na 5 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů.

10. Srdíčka servírujte s kroketami, ozdobené snítkou petrželky.

Tento recept pro vás připravil

Petr Linka

Tvorbu receptu podpořilo Ministerstvo životního prostředí

Ingredience

400 g kuřecích srdíček
100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
1 mrkev
2 stroužky česneku
snítka tymiánu a větvička rozmarýnu (můžete nahradit sušenými)
1 kořenová petržel
2 žluté střední cibule
sůl a pepř
5 kuliček nového koření
200 ml kuřecího vývaru nebo vody
50 g másla
20 g hladké mouky na jíšku
50 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
400 g zbylé bramborové kaše (vychlazené)
1 vejce
200 g cca hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
300 ml cca rostlinného oleje na smažení
strouhanka na obalení (asi 100 g)
snítka čerstvé listové petržele

Tagy

Určitě znáte někoho,
kdo by to rád věděl.

Pošlete jim odkaz!

Náš dlouhodobý projekt

Obědovka

Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.

Zkus i jiné recepty

Přejít nahoru