Ovoce jako základ hlavních jídel není u nás zcela běžné, přitom sladkost ovoce a zeleniny ladí s ostatními surovinami. Nechte se překvapit touto polévkou a možná po ní ani nebudete mít chuť na dezert.
Ingredience
Polévka:
2 cibule
500 g petržele
3 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce másla
½ lžičky kari koření
zhruba 1 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
600 g jablek
1,5 l vývaru nebo vody
100 ml mléka nebo smetany na vaření
sůl a pepř
Na ozdobu:
slunečnicová semínka
jarní cibulka
Postup
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. Petržel očistěte kartáčkem a nakrájejte na kostičky nebo plátky.
3. V hrnci rozehřejte olej s máslem, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni dosklovita, až zprůhlední, přidejte kari koření a míchejte 1 minutu, až se koření rozvoní.
4. Přidejte petržel, snižte teplotu a pozvolna restujte 8 minut doměkka. Zastříkněte citronovou šťávou podle chuti.
5. Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kostky do hrnce.
6. Česnek oloupejte a prolisujte ho do hrnce. Opékejte ještě 3 minuty, až jablka začnou měknout.
7. Přilijte vývar nebo vodu a zahřejte k varu. Osolte, opepřete a vařte doměkka, asi 10 minut.
8. Rozmixujte tyčovým mixérem, vlijte mléko či smetanu a promíchejte.
9. Podle chuti ozdobte praženými slunečnicovými semínky a nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
Zuzana Štěpničková
Ingredience
Polévka:
2 cibule
500 g petržele
3 lžíce kvalitního oleje
1 lžíce másla
½ lžičky kari koření
zhruba 1 lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
600 g jablek
1,5 l vývaru nebo vody
100 ml mléka nebo smetany na vaření
sůl a pepř
Na ozdobu:
slunečnicová semínka
jarní cibulka
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Ovoce, Zelenina

Podpořte nás bez placení navíc
Stačí malá změna ve způsobu, jak nakupujete online. Díky Givt.cz můžete podpořit Zachraň jídlo, aniž byste utratili korunu navíc. Stačí si přidat do prohlížeče rozšíření nebo stáhnout mobilní aplikaci a pak vybrat naši organizaci. Nakupovat přes Givt můžete ve více než 1 500 e-shopech!