Jablková polévka s petrželí

Ovoce jako základ hlavních jídel není u nás zcela běžné, přitom sladkost ovoce a zeleniny ladí s ostatními surovinami. Nechte se překvapit touto polévkou a možná po ní ani nebudete mít chuť na dezert.
...hledáme způsoby, jak neplýtvat
Sdílet

Postup

1.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

2.

Petržel očistěte kartáčkem a nakrájejte na kostičky nebo plátky.

3.

V hrnci rozehřejte olej s máslem, vsypte cibuli a opékejte ji na středním stupni dosklovita, až zprůhlední, přidejte kari koření a míchejte 1 minutu, až se koření rozvoní.

4.

Přidejte petržel, snižte teplotu a pozvolna restujte 8 minut doměkka. Zastříkněte citronovou šťávou podle chuti.

5.

Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na kostky do hrnce.

6.

Česnek oloupejte a prolisujte ho do hrnce. Opékejte ještě 3 minuty, až jablka začnou měknout.

7.

Přilijte vývar nebo vodu a zahřejte k varu. Osolte, opepřete a vařte doměkka, asi 10 minut.

8.

Rozmixujte tyčovým mixérem, vlijte mléko či smetanu a promíchejte.

9.

Podle chuti ozdobte praženými slunečnicovými semínky a nadrobno nasekanou jarní cibulkou.

Autor receptu: Zuzana Štěpničková

Foto: Daniel Včeliš

Tento recept a etické zacházení nejen s jídlem podpořilo Etické penzijní spoření od České spořitelny.

Ingredience

Polévka:

2 cibule

500 g petržele

3 lžíce kvalitního oleje

1 lžíce másla

½ lžičky kari koření

zhruba 1 lžíce citronové šťávy

2 stroužky česneku

600 g jablek

1,5 l vývaru nebo vody

100 ml mléka nebo smetany na vaření

sůl a pepř

Na ozdobu:

slunečnicová semínka

jarní cibulka

Papírová spižírna

To nejlepší z každé sezóny – Papírová spižírna. Vytvořili jsme ji společně s Papelote. Podívejte se, jak vypadá.

více

Zkus i jiné recepty

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Váš e-mail

Vaše jméno a příjmení