Domácí krokety vyžadují trochu více práce než ty kupované, ale odvděčí se vám skvělou chutí plnou bylinek a koření. Nenajdete lepší způsob, jak zpracovat den staré vařené brambory, které nikdo nechce.
Ingredience
1 kg vařených brambor
150 ml mléka
2 hrsti natí a bylinek
2 lžíce hořčice
1 menší červená cibule
sůl a pepř
hladká mouka, vejce a strouhanka na obalování
tatarská omáčka
Postup
1. Brambory dejte do mísy spolu s mlékem a pomocí ručního šlehače rozšlehejte na hustou kaši.
2. Do kaše přidejte nasekané bylinky, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a dochuťte solí a pepřem.
3. Připravte si suroviny na obalování. Do tří hlubokých talířů dejte hladkou mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku.
4. Z bramborové směsi tvarujte menší kuličky a každou rovnoměrně obalte nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a ve strouhance.
5. Připravené krokety nechte 30 minut odpočinout v lednici.
6. Krokety vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pomocí mašlovačky rovnoměrně potřete olejem. Postupujte opatrně, abyste neporušili vrstvu strouhanky.
7. Dejte do trouby vyhřáté na 230°C a pečte asi 20 až 30 minut, dokud krokety nezezlátnou. Podávejte s tatarskou omáčkou jako předkrm nebo přílohu.
Bára Kebová
Jídlo mě baví i z hlediska toho, kolik oblastí lidského života propojuje a jak moc souvisí (ne)udržitelností našeho rozvoje. Pro Zachraň jídlo spoluvytvářím recepty.
Ingredience
1 kg vařených brambor
150 ml mléka
2 hrsti natí a bylinek
2 lžíce hořčice
1 menší červená cibule
sůl a pepř
hladká mouka, vejce a strouhanka na obalování
tatarská omáčka
Tagy
- Hlavní jídlo, Levné, Rychlé, Slané, Vegetarianské
- Ostatní, Zelenina
Obědovka
Na teplé, plnohodnotné jídlo nedosáhne tisíce lidí v azylových domech. Přitom změnit den k lepšímu, může i jeden plný talíř. Obědovka nasytí a pomůže neplýtvat jídlem. Její koupí nám pomůžete doručit nevydané obědy z firemních jídelen k potřebným do sociálních zařízení.