Spotřebuj mě

Až 8,8 milionů tun jídla v EU se ročně vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že lidé nechápou rozdíl mezi pojmy „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“. Zbytečně tak vyhazují nejen jídlo, ale i peníze. A jak jsi na tom ty? Dokážeš správně rozlišit informace na etiketách?

Rozuměj datům na obalech správně

"spotřebujte do"

Datum najdeme na potravinách, které jsou čerstvé a mají relativně krátkou trvanlivost. Takové jídlo bychom měli rychle sníst, jinak pro nás může představovat zdravotní riziko.

Po uplynutí doby se už produkt nesmí prodávat v obchodech. My bychom ho měli jíst jen s opatrností, pokud nevidíme ani necítíme nic podezřelého.

mléčné výrobky, chlazené maso, ryby nebo výrobky studené kuchyně a další

"minimální trvanlivost do"

Takové datum značí potraviny, které mají delší životnost a nekazí se tak rychle.

V obchodech se potraviny mohou prodávat i po uplynutí doby minimální trvanlivosti. Tyto výrobky najdeme v supermarketech viditelně označené a oddělené od zbytku zboží. Koupit je můžeme také ve speciálních prodejnách se zlevněnými potravinami.

sušenky, těstoviny, zavařeniny, čaje, konzervy a další

žádné označení

Někde datum trvanlivosti ani spotřeby nenajdeme. Tak je to například u potravin, na kterých zkázu poznáme na první pohled (ovoce), a u těch, které se kazí velmi pomalu, nebo dokonce vůbec (silný alkohol).

EU v současné době zvažuje rozšíření této kategorie o rýži, těstoviny, kávu nebo maso v konzervě.

ovoce a zelenina, silné alkoholické nápoje, pekárenské výrobky, ocet, sůl, cukr, cukrovinky, žvýkačky a další

Určitě znáte někoho, komu by se taková rada hodila.

Články k tématu

Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Objem plýtvání potravinami v zemědělství je velká neznámá a politici na české ani evropské úrovni nepodnikají kroky k tomu, abychom
Záleží na mně, jaká bude Země – to je název výstavy v Národním muzeu, která zábavnou a interaktivní formou učí
Přejít nahoru