Jak správně používat mrazák

Pokud jste nakoupili nebo navařili příliš dobrot, mrazák bývá nejlepší volba, jak jídlo zachovat pro další dny. Mráz brání tomu, aby se nežádoucí mikroorganismy v potravinách rychle rozmnožily a ty se pak zkazily. Pokud chcete mít po rozmražení chutné a zdravotně nezávadné jídlo, dodržujte pár jednoduchých pravidel.

Pozor na teplotu

Nedávejte do mrazáku horké jídlo – kromě toho, že zvýšíte účet za energie, je možné, že se díky vysoké teplotě uvnitř mrazáku začnou množit bakterie. Jídlo co nejvíc zchlaďte, aby rychle zmrzlo.

Jídlo dobře zabalte

Aby se na potravině nevytvořily ledové krystaly, je třeba ji pořádně zabalit a vytlačit  vzduch. Ideální je použít vakuovačku, ale pomohou i krabičky nebo sáčky se zipem.

Porce tak akorát k obědu

Mrazte tak velké porce, jaké dokážete na jedno rozmrazení sníst, nebo si jídlo rozdělte na menší části, které půjdou dobře oddělit.

UFO v mrazáku

Nalepte na krabičku cedulku s obsahem a datem, kdy jídlo mrazíte. Na zapomenuté jídlo se namrazí led a vznikne z něj neidentifkovatelný zmražený objekt (v angličtině UFO: Unidentifed Frozen Object).

Jednou a dost

Nikdy nedávejte mrazit stejné jídlo dvakrát, pokud ho nebudete mezitím vařit. Také nemrazte staré potraviny. Cílem je přece udržet jídlo v nejlepší kvalitě.

Mrazte efektivně

Plná mraznička je energeticky úspornější. Pokud v ní nejsou švestky ze zahrádky nebo jiné přebytky úrody, vyplňte prázdný prostor třeba plastovými lahvemi s vodou.

Určitě znáte někoho, komu by se taková rada hodila.

Články k tématu

Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Objem plýtvání potravinami v zemědělství je velká neznámá a politici na české ani evropské úrovni nepodnikají kroky k tomu, abychom
Záleží na mně, jaká bude Země – to je název výstavy v Národním muzeu, která zábavnou a interaktivní formou učí
Přejít nahoru