Už 3 527 pokrmů skončilo v rukou potřebných místo v koši. Jak to děláme?

Od března se nám darováním podařilo zachránit tisíce nadbytečných porcí jídla díky propojování gastro provozů, řidičů a charitativních organizací. Jak takové darování probíhá?

V Česku gastro provozy každý rok vyhodí asi 3780 tun hotových jídel, které by se daly darovat. Rozhodli jsme se, že toto číslo snížíme a před necelým rokem jsme publikovali výsledek naší dvouleté práce – Analýzu současného stavu a dobré praxe darování hotových jídel. Naším cílem bylo zpřehlednit podmínky darování a proces tak zjednodušit.

Původně jsme chtěli jen přinést přehledný manuál, podle kterého by gastro provozy mohly postupovat a bez obav darovat přebytečné jídlo. Tehdy jsme netušili, že nás čeká válka na Ukrajině a citelné zdražování potravin vlivem vysoké inflace. Zájem o darovaná hotová jídla se v krátké době prudce zvýšil, a my se v březnu pustili přímo do provozu darování.

Abychom to zvládli, navázali jsme spolupráci se společností DoDo a REkrabičkou. DoDo zajišťuje přepravu zbylých jídel z domluvených jídelen do charitativních organizací. REkrabička nám zase umožňuje jídlo převážet v krabičkách, které můžeme použít až 400x. Díky tomu po darování nezanecháváme hromady plastu a celý proces je udržitelný.

Jak to funguje?

Pokud v gastro podniku zbyde na konci výdejní doby nezávadné jídlo, podnik ho pomocí (zatím provizorní) webové tabulky zaregistruje k darování a zabalí do jednoporcových krabiček. Následně si hotové jídlo zarezervuje charitativní organizace, která potřebuje potravinovou pomoc. Řidič pak připravené pokrmy vyzvedne a do dané charity je převeze. Tam je darují potřebným, kteří je mohou hned zkonzumovat a zahnat hlad.

Momentálně je darujeme do charit. V budoucnu si je snad budou moct vyzvednout všichni, pro které je teplé jídlo luxusem, který si nemohou běžně dovolit. Patří mezi ně sociálně slabší rodiny, ukrajinští váleční uprchlíci i lidé bez domova.

Co dál?

V současné době plníme funkci prostředníka a propojujeme jídelny, přepravce a charity pomocí provizorní tabulky. Zároveň ale s Česko.Digital tvoříme nový projektový web a vyvíjíme aplikaci, která naši roli zastane a přímo propojí všechny zúčastněné aktéry. Díky tomu bude celý proces jednodušší a rychlejší.

Současně oslovujeme další gastro provozy, charitativní organizace a uprchlická centra, kterým projekt jim představujeme. Pokud mezi ně patříte, můžete se zaregistrovat pomocí formuláře na našich webových stránkách.

 

Foto: Štěpán Lohr

Projekt probíhá za podpory DBU.

Další články

Od příštího roku dojde u našich sousedů ke zvýšení poplatku za potravinový odpad obchodů a obchodních řetězců. Toto opatření je
Náš výzkum s Institutem evaluací a sociálních analýz odhalil, kolik potravinového odpadu vzniká v domovech pro seniory a nemocnicích. Výsledky
Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně
Přejít nahoru