20. června vystoupí ředitelka Zachraň jídlo Anna Strejcová na akci TEDxNárodní v rámci cyklu přednášek o iniciativách, díky kterým můžeme dosáhnout čistší a udržitelnější budoucnosti. Ve svém interaktivním workshopu promluví o výsledcích tříletého výzkumu RedPot, který zkoumal, kolik potravin se vyhodí v českých fastfoodech a jídelnách, a o možnostech a bariérách darování hotového jídla.
RedPot ukázal, že 14 % potravinového odpadu z fastfoodů a jídelen je stále vhodných ke konzumaci. Kdyby ho jídelny a další podniky darovaly potravinovým bankám, mohlo by nasytit jedince a rodiny v potravinové nouzi.
Přestože v Česku tato možnost bohužel prozatím nemá vybudovanou tradici ani dostatečnou praxi, v zahraničí už fungují projekty postavené na distribuci jídla, které by se jinak na konci dne vyhodilo. Anna Strejcová vysvětlí, jak praxe darování funguje v jiných evropských státech a představí překážky darování hotových pokrmů, se kterými se potýkáme u nás.
Workshop se bude konat 20. června v 13:45 ve Veletržním paláci Národní galerie Praha. Prezenční vstupné i přístup na online přenos na celou akci lze zakoupit zde.
TEDxNárodní:
“Probíhající zdravotní a ekonomická krize nám připomíná důležitý fakt: v dnešním globalizovaném světě jsme všichni vzájemně propojeni, jsme součástí stejného křehkého systému, závislí jeden na druhém a na přírodě, která nás obklopuje.
TEDxNárodní si klade za cíl adresovat pět základních vzájemně propojených oblastí a jejich prostřednictvím vyvinout plán pro čistší a udržitelnější budoucnost: energetika, doprava, materiály, potraviny a příroda. Iniciativy se budou po celém světě účastnit různé neziskové organizace, vzdělávací instituce, zástupci veřejné správy a další aktéři aktivní v oblasti řešení klimatické změny. Účelem setkání je propojit experty napříč obory a otevřít tak vzájemný dialog, který povede k hledání těch nejúčinnějších řešení klimatické krize a jejich efektivní a rychlé implementaci pomocí vzájemné spolupráce všech zúčastněných stran.“