Přijďte na workshop o plýtvání na TEDxNárodní

25 kg nevydaného jídla se každý den vyhodí ve fastfoodech a jídelnách. Tyto potraviny končí v koších i kvůli nepřehledným pravidlům a složité logistice jejich darování. O plýtvání jídlem a o možnostech, jak to změnit, promluvíme na TEDxNárodní.

20. června vystoupí ředitelka Zachraň jídlo Anna Strejcová na akci TEDxNárodní v rámci cyklu přednášek o iniciativách, díky kterým můžeme dosáhnout čistší a udržitelnější budoucnosti. Ve svém interaktivním workshopu promluví o výsledcích tříletého výzkumu RedPot, který zkoumal, kolik potravin se vyhodí v českých fastfoodech a jídelnách, a o možnostech a bariérách darování hotového jídla.

RedPot ukázal, že 14 % potravinového odpadu z fastfoodů a jídelen je stále vhodných ke konzumaci. Kdyby ho jídelny a další podniky darovaly potravinovým bankám, mohlo by nasytit jedince a rodiny v potravinové nouzi.

Přestože v Česku tato možnost bohužel prozatím nemá vybudovanou tradici ani dostatečnou praxi, v zahraničí už fungují projekty postavené na distribuci jídla, které by se jinak na konci dne vyhodilo. Anna Strejcová vysvětlí, jak praxe darování funguje v jiných evropských státech a představí překážky darování hotových pokrmů, se kterými se potýkáme u nás.

Workshop se bude konat 20. června v 13:45 ve Veletržním paláci Národní galerie Praha. Prezenční vstupné i přístup na online přenos na celou akci lze zakoupit zde.

TEDxNárodní:

“Probíhající zdravotní a ekonomická krize nám připomíná důležitý fakt: v dnešním globalizovaném světě jsme všichni vzájemně propojeni, jsme součástí stejného křehkého systému, závislí jeden na druhém a na přírodě, která nás obklopuje. 

TEDxNárodní si klade za cíl adresovat pět základních vzájemně propojených oblastí a jejich prostřednictvím vyvinout plán pro čistší a udržitelnější budoucnost: energetika, doprava, materiály, potraviny a příroda. Iniciativy se budou po celém světě účastnit různé neziskové organizace, vzdělávací instituce, zástupci veřejné správy a další aktéři aktivní v oblasti řešení klimatické změny. Účelem setkání je propojit experty napříč obory a otevřít tak vzájemný dialog, který povede k hledání těch nejúčinnějších řešení klimatické krize a jejich efektivní a rychlé implementaci pomocí vzájemné spolupráce všech zúčastněných stran.“

 

 

Další články

Od příštího roku dojde u našich sousedů ke zvýšení poplatku za potravinový odpad obchodů a obchodních řetězců. Toto opatření je
Náš výzkum s Institutem evaluací a sociálních analýz odhalil, kolik potravinového odpadu vzniká v domovech pro seniory a nemocnicích. Výsledky
Pořádáte konferenci, nebo jiný event a obáváte se plýtvání jídlem? Máme pro vás několik tipů, jak minimalizovat odpad a efektivně
Přejít nahoru