Food for Soul
Na začátku roku 2016 založil Bottura neziskové sdružení Food for Soul (Jídlo pro duši), jehož cílem je pomáhat bojovat proti plýtvání potravinami a současně podpořit vyloučené komunity.
Více než o gastro projekt jde o projekt sociální. Food for Soul chce změnit myšlení lidí, ne jen učit o vyhazování jídla. Dobrovolníci pod vedením prvotřídních šéfkuchařů připravují pokrmy z přebytků pro hosty ze sociálně slabých skupin. Vše se odehrává v dříve zanedbaných prostorách, které se po rekonstrukci mění na příjemná, společenská místa. Každý projekt se liší podle potřeb místních i podle dostupných surovin.
Komunitní kuchyně
Lidé z Food for Soul otevírají komunitní kuchyně s názvem Refettorio (z latinského reficere, což znamená obnovit). Organizace tak odkazuje na oživení zapomenutých míst i na záchranu jídla, které by bylo vyhozeno. Bottura tímto způsobem učí svět vidět potravinový odpad jako surovinu pro další lahodné pokrmy.
Trhy, supermarkety, výrobci a dodavatelé darují přebytečné potraviny, které jsou ale stále jedlé a kvalitní. Šéfkuchaři v čele s Botturou se snaží odhalit potenciál složek v každé fázi jejich životnosti. Zhnědlé banány, přezrálá rajčata a tvrdý chléb jsou opět vráceny do hry.
Refettorio kuchyně existují již čtyři po celém světě: Ambrosiano v Miláně, Gastromovita v Riu de Janeiru, Felix v Londýně a Paris v Paříži. Momentálně by další Refettoria měla vzniknou v USA nebo v kanadském Montrealu.
Kniha
Své zkušenosti s využitím „nevyužitelných“ ingrediencí sepsal Bottura do knihy Bread is Gold (volně přeloženo jako Chléb nad zlato). Má netradiční vazbu, ještě netradičnější obsah a koupit se dá například zde. Rodák z Modeny v ní představuje recepty na mimořádná jídla z obyčejných přísad. Jedná se o první knihu, která nezanevřela ani na zhnědlé banány a tvrdý chléb.
„Nemůžeme předstírat, že dva dny starý chléb můžeme podávat jako čerstvě upečený, ale můžeme z něho udělat bruschettu nebo uvařit jednoduché těstoviny se strouhankou.“
Foto: Flickr, Angelo Dal Bo, Azuro Magazine
Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.