Top 10 zmrazovacích triků
- Horké jídlo nejprve nechte vychladnout a pak ho uložte do mrazáku.
- Nikdy nedávejte mrazit stejné jídlo dvakrát, pokud ho nebudete mezitím vařit.
- Plná mraznička je energicky úspornější. Vyplňte prázdný prostor třeba lahvemi s vodou.
- Potraviny před vložením do mrazáku pořádně zabalte, jinak se znehodnotí spálením mrazem.
- Mrazte tak velké porce, jaké dokážete na jedno rozmrazení sníst.
- Mráz bakterie nezabije. Takže pokud si nejste jisti dlouho zmrzlým jídlem, vyhoďte ho.
- Nemrazte staré potraviny. Cílem mražení je přeci udržet jídlo v prvotní kvalitě.
- Značte si uložené jídlo (třeba modré R jako syrová ryba nebo červené G jako vařený guláš) a připište i datum uložení.
- Nezapomeňte odmrazovat. Pokud se vytvoří silná vrstva ledu, mrazák špatně pracuje.
- Když mrazák nefunguje, neotvírejte ho. Potraviny by měly zůstat zmražené 24 hodin, což vám poskytne dost času situaci řešit.
Do mrazáku nepatří:
- Syrová vajíčka ve skořápkách se kvůli obsahu vody zvětší a prasknou.
- Vařená vajíčka budou gumová.
- Zelenina s vysokým obsahem vody (třeba salát, okurka nebo ředkvičky) změkne.
- Některé měkké bylinky, jako jsou pažitka, petrželka nebo bazalka, se po rozmrazení dají použít spíše do jídel, než samostatně.
- Omáčky s vejci (např. majonéza) se rozdělí a objeví se v nich hrudky.
- Jogurt, žervé, smetana na vaření a sýr cottage budou vodnaté.
Co mrazit můžeme:
- Máslo a margarín se dají zamrazit až na 3 měsíce.
- Strouhaný sýr vydrží v mrazáku až 4 měsíce a dá se použít hned po vytažení.
- Většina chlebů, kromě specialit jako jsou například bagety, vydrží v mrazáku až čtvrt roku.
- Mléko se dá zamrazit až na měsíc. Rozmrazte ho v ledničce a před použitím dobře protřepejte.
- Syrové linecké těsto vydrží zmrzlé až půl roku a rozmrzne do hodiny
Vaření z mražených potravin
Pokud vaříte s mraženými potravinami, začněte na nižších teplotách, a až mražená potravina trochu povolí, teplotu zvyšte. Takto se dají vyrobit třeba:
- Polévky, leča nebo jídla z jednoho hrnce
- Zapékané nebo gratinované brambory a jídla s nimi
- Tenké rybí filety, malé ryby, klobásky, burgery nebo plody moře, pokud je do teplého jídla přidáte až nakonec.
Nikdy byste neměli vařit nerozmrazené syrové drůbeží a velké kusy jiného masa.
Zdroj: BBC Good Food
Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.