Shodují se odborníci i chovatelé prasat
Průzkum provedený Cambridge University popisuje, že více než 75 % chovatelů prasat a zemědělských odborníků podporuje zrušení současného zákazu krmení prasat.
Odborný seminář OSN přezkoumal bezpečnostní záležitosti související s krmením prasat. Účastníci potvrdili, že krmení nadbytečnými potravinami je bezpečné jak pro hospodářská zvířata, tak pro člověka, a to za předpokladu, že budou přijata určitá bezpečnostní opatření. Konkrétně se jedná o kombinaci tepelného zpracování a okyselování (například fermentace nebo přidání kyseliny mléčné).
Také tým odborníků ze Spojeného království a Evropské unie svolaný programem REFRESH dospěl ke stejnému závěru. REFRESH je výzkumný projekt Evropské unie, který podniká kroky proti plýtvání potravinami, zabývá se potravinovým odpadem a přispívá k udržitelnému rozvoji.
Výhody pro životní prostředí i peněženky
Výdaje na krmivo jsou pro chovatele prasat nemalou finanční položkou. Mohou se vyšplhat na více jak polovinu nákladů na produkci vepřového masa.
Ve Velké Británii se využívá na pěstování sóji na výkrm oblast o velikosti regionu Yorkshire. Tato sója zabírá půdu, která by mohla být využita pro pěstování surovin pro lidi, třeba pro výsev pšenice.
Karen Luyckx, odborník na krmivo společnosti Feedback, řekl:
„Naléhavě potřebujeme změnit způsob, jakým krmíme prasata ve Velké Británii. Doufáme, že vláda nahradí stávající zákaz legislativou, která zajistí udržitelnost.“
Organizace spojených národů zjistila, že pokud by farmáři po celém světě živili dobytek na potravinách, kterými v současné době plýtváme, bylo by uvolněno dostatečné množství půdy pro pěstování obilí, které by mohlo nakrmit další tři miliardy lidí.
Foto: Flickr
Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.