Plýtvání ve světě: Afrika ztrácí na poli, Amerika moc nakupuje

Do roku 2030 se státy pod hlavičkou OSN zavázaly snížit plýtvání potravinami o 50 %. Abychom toho opravdu dosáhli, musí lidé začít tento ambiciózní cíl plnit. Neznamená to ale pro všechny to samé. Věděli jste, že v různých oblastech světa se plýtvá jinak?

Informuje o tom zpráva SDG Target 12.3 on Food Loss and Waste z roku 2017, která představila mimo jiné zajímavou statistiku přinášející data o plýtvání a ztrátě potravin z oblastí po celém světě. Na grafu níže můžete vidět, jaké sektory potravinářského průmyslu jsou nejvíce zodpovědné za ztrátu zdrojů v dané oblasti.

Produkce, doprava a skladování

Nekompromisně nejvyšší hodnoty v těchto sektorech se prokázaly v oblasti subsaharské Afriky (dohromady 76%) a jižní a jihovýchodní Asie (dohromady 69%). Z celkového množství nevyužitého jídla v těchto oblastech tvoří většinový podíl ztráta potravin, která vzniká přímo na poli nebo při transportu. To může znamenat, že farmáři nemají potřebnou techniku a prostředky nebo nemohou či nedovedou využít svou úrodu efektivně. Vývozu potravin z exotických oblastí jsme se už věnovali.

Na druhou stranu se obě oblasti vyznačují nízkým procentem plýtvání spotřebitelů (5% a 13%). Není divu, pokud jídla v těchto oblastech není zrovna nadbytek, spotřebitelé s ním zachází šetrně.

Plýtvání u spotřebitelů

Vyhazování jídla ve fázi spotřeby, které nejvíce zatěžuje životní prostředí, ovládly na celé čáře Severní Amerika (61%) a Evropa (52%). Oba světadíly se pyšní zřejmě nejlepším technologickým zázemím a know-how pro produkci, dopravu i skladování, nicméně plýtvání to nezastaví.

Řešení? Vylepšit, naučit, zjednodušit

Zpráva problematické sektory nejen identifikuje, ale rovněž k nim navrhuje konkrétní řešení, jako jsou například:Změnit celý systém je složité, ale můžeme začít každý u sebe. Podívejte se, jak skladovat nakoupené jídlo a nezapomeňte nakupovat křivou zeleninu.

 

 

Zdroj: SDG Target 12.3 on Food Loss and Waste: 2017 Progress Report, OSN
Foto: Pexels

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru