Den proti plýtvání: sdílení tipů a inspirace

Den proti plýtvání, který se konal 10. dubna 2025, přivedl do Skautského institutu na Staroměstském náměstí zájemce o naše téma. Celý den se nesl ve znamení sdílení inspirace, praktických tipů a hlavně společného odhodlání udělat svět o něco lepší – s úsměvem a lehkostí.

Workshopy

Jedním z hlavních lákadel dne byla série workshopů, které ukázaly, jak snadno můžeme plýtvání omezit. Na jednom z nich se návštěvníci naučili plánovat nákupy, aby nekupovali víc, než jsou schopni spotřebovat. Probírali tipy na využití zbytků – například jak z pár zbylých surovin uvařit kompletní jídlo. „Nikdy by mě nenapadlo, že z tvrdého chleba jde udělat taková dobrota, jako skořicové hranolky,“ smála se jedna z účastnic, která si recept hned vyhledala na našem webu. Také s chutí vyplňovali “neplýtvací” kvíz a odnášeli si příjemnou odměnu ve formě záchranářských samolepek do lednice. Na druhém workshopu si návštěvníci připravili náš evergreen: pesto z mrkvové natě – a rovnou si ho mohli odnést domů ve stylových skleničkách, nebo si ho namazat na pečivo z řemeslné pekárny Zrno Zrnko. Tahle pekárna, stejně jako my, věří, že nejlepší jídlo je to, které se sní. A protože se to ne vždy podaří, pravidelně daruje své přebytky dobročinným organizacím. A tak si kousek pečiva mohl odnést domů každý, kdo měl zájem.

Darování nevydaných jídel z jídelen

Velkým tématem dne bylo také darování nevydaných jídel z firemních a školních jídelen. V diskuzi si s Denisou Rybářovou, manažerkou projektu Zachraň oběd, povídala Markéta Straková ze Zátiší group a Hana Štěpánová z Azylového domu sv. Terezie, kde darované pokrmy přijímají od samého začátku projektu. Diskuze přinesla vhled do obav, které před zapojením panovaly a konkrétní rady, jak se do darování nebo přijímání hotových jídel přidat.

Film a diskuse

K večeru jsme se usadili do hlediště a po úvodním slově naší ředitelky Michaely Číhalíkové, jsme společně shlédli dokument Just Eat It, který nám ve spolupráci s festivalem Jeden svět připomněl, kolik dobrého jídla končí zbytečně v koši. Po promítání následovala Živá knihovna, ve které kolega Marek Vimr přiblížil vlastní zkušenost s dumpster divingem a naše PR manažerka Veronika Laštovičková povídala o tom, jak funguje KPZ (komunitou podporované zemědělství). Nejvíce to žilo právě u tématu dumpster divingu – padala spousta otázek, následovaly příběhy ze života a sdílení vlastních zkušeností. Bylo to živé, přátelské a hlavně hodně inspirativní!

Lidé

Den proti plýtvání přinesl fakta a čísla, bez nich by to nešlo, ale tím nejdůležitějším byli lidé. Ti, kteří se rozhodli udělat krok správným směrem – ať už velký, nebo maličký. Bylo úžasné vidět, jak se lidé zastavují u stolů a ochutnávají, ptají se a sdílejí své vlastní zkušenosti. „Doma se snažíme neplýtvat, ale dnešek mi přinesl další skvělé tipy, jak to dělat ještě lépe!“ podělil se jeden z návštěvníků.

Den skončil, ale jeho poselství zůstává. Plýtvání jídlem není jen o číslech a statistikách, je o každém z nás. O tom, co nakupujeme, jak vaříme, jak přemýšlíme o jídle. Pokud jste letošní Den proti plýtvání nestihli, nezoufejte. U nás na webu najdete spoustu tipů, jak začít. A nezapomeňte – každý zachráněný kousek jídla se počítá!

Zajímá vás, kdo všechno se k nám letos přidal? Podívejte se na přehled, odkud lidé dorazili, jestli nás už znali, v jakém věku se nejčastěji rozhodují přestat plýtvat a co je motivovalo přijít. I tyto odpovědi nám dávají smysl a chuť pokračovat.

Odkud jste na akci přijeli/přišli?

Znali jste nás?

Do jaké věkové kategorie spadáte?

Co vás motivovalo přijít?

  • Sledujem vaše úspechy už niekoľko mesiacov a bolo mi cťou vám pri akcii pomôcť ako dobrovoľník. Sama sa snažím čo najmenej plýtvať jedlom.
  • Ochutnávky, výroba pesta, dumpster diving.
  • Zajímám se o plýtvání potravinami a udržitelnější způsob života.
  • Diskuze a další tipy na neplýtvání.
  • Načerpat novou inspiraci.
  • Denně mě trápí plýtvání jídlem – jsem pedagog na ZŠ (jídelna, svačiny žáků atd.)
  • Vadí mi, když vyhazuji potraviny, jelikož jsem je nesprávně uskladnila.
  • Zajímaly mě recepty a celá akce.
  • Neplýtvám a baví mne to.
  • Téma je pro mě důležité.
  • Dozvědět se něco nového, udělat si mrkvové pesto.

Děkujeme všem, kteří se k nám připojili. Jen společně můžeme dosáhnout významných změn a tvořit svět, kde si jídla vážíme.

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.

Další články

Představte si, že ve školní jídelně zbyde na konci dne několik desítek porcí obědů. Kam putují? Bohužel, dosud většinou rovnou
Od příštího roku dojde u našich sousedů ke zvýšení poplatku za potravinový odpad obchodů a obchodních řetězců. Toto opatření je
Náš výzkum s Institutem evaluací a sociálních analýz odhalil, kolik potravinového odpadu vzniká v domovech pro seniory a nemocnicích. Výsledky
Přejít nahoru