Workshopy
Jedním z hlavních lákadel dne byla série workshopů, které ukázaly, jak snadno můžeme plýtvání omezit. Na jednom z nich se návštěvníci naučili plánovat nákupy, aby nekupovali víc, než jsou schopni spotřebovat. Probírali tipy na využití zbytků – například jak z pár zbylých surovin uvařit kompletní jídlo. „Nikdy by mě nenapadlo, že z tvrdého chleba jde udělat taková dobrota, jako skořicové hranolky,“ smála se jedna z účastnic, která si recept hned vyhledala na našem webu. Také s chutí vyplňovali “neplýtvací” kvíz a odnášeli si příjemnou odměnu ve formě záchranářských samolepek do lednice. Na druhém workshopu si návštěvníci připravili náš evergreen: pesto z mrkvové natě – a rovnou si ho mohli odnést domů ve stylových skleničkách, nebo si ho namazat na pečivo z řemeslné pekárny Zrno Zrnko. Tahle pekárna, stejně jako my, věří, že nejlepší jídlo je to, které se sní. A protože se to ne vždy podaří, pravidelně daruje své přebytky dobročinným organizacím. A tak si kousek pečiva mohl odnést domů každý, kdo měl zájem.
Darování nevydaných jídel z jídelen
Velkým tématem dne bylo také darování nevydaných jídel z firemních a školních jídelen. V diskuzi si s Denisou Rybářovou, manažerkou projektu Zachraň oběd, povídala Markéta Straková ze Zátiší group a Hana Štěpánová z Azylového domu sv. Terezie, kde darované pokrmy přijímají od samého začátku projektu. Diskuze přinesla vhled do obav, které před zapojením panovaly a konkrétní rady, jak se do darování nebo přijímání hotových jídel přidat.
Film a diskuse
K večeru jsme se usadili do hlediště a po úvodním slově naší ředitelky Michaely Číhalíkové, jsme společně shlédli dokument Just Eat It, který nám ve spolupráci s festivalem Jeden svět připomněl, kolik dobrého jídla končí zbytečně v koši. Po promítání následovala Živá knihovna, ve které kolega Marek Vimr přiblížil vlastní zkušenost s dumpster divingem a naše PR manažerka Veronika Laštovičková povídala o tom, jak funguje KPZ (komunitou podporované zemědělství). Nejvíce to žilo právě u tématu dumpster divingu – padala spousta otázek, následovaly příběhy ze života a sdílení vlastních zkušeností. Bylo to živé, přátelské a hlavně hodně inspirativní!
Lidé
Den proti plýtvání přinesl fakta a čísla, bez nich by to nešlo, ale tím nejdůležitějším byli lidé. Ti, kteří se rozhodli udělat krok správným směrem – ať už velký, nebo maličký. Bylo úžasné vidět, jak se lidé zastavují u stolů a ochutnávají, ptají se a sdílejí své vlastní zkušenosti. „Doma se snažíme neplýtvat, ale dnešek mi přinesl další skvělé tipy, jak to dělat ještě lépe!“ podělil se jeden z návštěvníků.
Den skončil, ale jeho poselství zůstává. Plýtvání jídlem není jen o číslech a statistikách, je o každém z nás. O tom, co nakupujeme, jak vaříme, jak přemýšlíme o jídle. Pokud jste letošní Den proti plýtvání nestihli, nezoufejte. U nás na webu najdete spoustu tipů, jak začít. A nezapomeňte – každý zachráněný kousek jídla se počítá!
Zajímá vás, kdo všechno se k nám letos přidal? Podívejte se na přehled, odkud lidé dorazili, jestli nás už znali, v jakém věku se nejčastěji rozhodují přestat plýtvat a co je motivovalo přijít. I tyto odpovědi nám dávají smysl a chuť pokračovat.
Odkud jste na akci přijeli/přišli?
Znali jste nás?
Do jaké věkové kategorie spadáte?
Co vás motivovalo přijít?
- Sledujem vaše úspechy už niekoľko mesiacov a bolo mi cťou vám pri akcii pomôcť ako dobrovoľník. Sama sa snažím čo najmenej plýtvať jedlom.
- Ochutnávky, výroba pesta, dumpster diving.
- Zajímám se o plýtvání potravinami a udržitelnější způsob života.
- Diskuze a další tipy na neplýtvání.
- Načerpat novou inspiraci.
- Denně mě trápí plýtvání jídlem – jsem pedagog na ZŠ (jídelna, svačiny žáků atd.)
- Vadí mi, když vyhazuji potraviny, jelikož jsem je nesprávně uskladnila.
- Zajímaly mě recepty a celá akce.
- Neplýtvám a baví mne to.
- Téma je pro mě důležité.
- Dozvědět se něco nového, udělat si mrkvové pesto.
Děkujeme všem, kteří se k nám připojili. Jen společně můžeme dosáhnout významných změn a tvořit svět, kde si jídla vážíme.
Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.