Daň za Vánoce: Jaký dopad má řízek se salátem na planetu?

Nazdobit stromeček, zabalit dárky, přes oběd se nacpat houbovým kubou a hlavně to vydržet do večerní hostiny s řízkem a bramborovým salátem – máte to taky tak? Vánoce a konec roku jsou pro náš žaludek náročné. Možná právě teď je ideální čas zamyslet se, kolik toho jídlo, které sníte, způsobí nejen vašemu tělu, ale i planetě. Seznamte se s kalkulačkou nutriční stopy, která vám to poodhalí.

Jak kalkulačka v praxi funguje?

Jídlo a jeho přípravu hodnotí na škále 1-5 jako ve škole v celkem 5 kategoriích:

  • Množství skleníkových plynů spojené s přípravou jídla;
  • Celkové množství využité vody;
  • Plocha půdy potřebná na vypěstování/chov;
  • Látky způsobující okyselování půdy, které byly přípravou vypuštěny;
  • Uvolňování fosforu a dusíku do vody (eutrofizace).

Houbový kuba

Staročeská klasika, houbový kuba se slaninou smažený na sádle, si v dopadu na životní prostředí vede dobře. Tedy alespoň tehdy, když použijete lokální suroviny. Při našem výpočtu jsme vařili z české cibule, krup, sádla i hub a použili jsme sklokeramický vařič a elektrickou troubu mladší 5 let. Takto připravený kuba dostává od kalkulačky za 1. Na porci se spotřebují 2 l vody, vyprodukuje se 140 g skleníkových plynů a do půdy se vypustí 3 g emisí ekvivalentu oxidu siřičitého. Oproti hovězímu guláši s houskovým knedlíkem, který spotřebuje 60 l vody a vyprodukuje přes 4 000 g oxidu uhličitého, se jeví šetrně.

Řízek se salátem

Pokud se obáváte, že „čtyřnohý kapr“ se salátem v testu pohoří, můžete si oddechnout. Pokud salát uděláte v lehké variantě (brambory, zelenina, vejce a bílý jogurt), z lokálních surovin a ke smažení a vaření využijete indukční desku, jako jsme to v tomhle případě udělali my, dostanete od kalkulačky celkovou známku 2. Horší známku má na svědomí zejména vepřové maso, které v kategorii změna klimatu přispívá ke známce 4, tedy jen o stupínek méně než hovězí guláš. Oproti kubovi tak jedna porce na štědrovečerním stole vyprodukuje 1 254 g oxidu uhličitého, 19 g emisí ekvivalentu oxidu siřičitého a spotřebuje 8 litrů vody.

Myslete na to, až se budete připravovat na svátky. S množstvím uvařeného jídla hrozí, že toho taky hodně vyhodíte. To ostatně radí i Dana Kapitulčinová z Nutriční stopy:

„I jeden řízek či troška cukroví jsou spojené s nemalými dopady na životní prostředí. To, co z připraveného jídla zbude, je tedy určitě lepší schovat na později. Jako novoroční předsevzetí si můžete třeba dát snížení konzumace masa a živočišných produktů všeobecně.“

A ještě dodává: „Možností, jak stopu snížit, je ale celá řada. Na stránkách kalkulačky nutriční stopy například nabízíme 7 doporučení pro zdravé stravování, které je zároveň šetrnější k životnímu prostředí.“

Více na www.nutristopa.cz

Jak jsme počítali výsledky? Podívejte se na postup u houbového kuby, řízku se salátem i u guláše.

 

 

Infografiky: Kristýna Greplová, foto: Pixabay

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Aplikace Zachraň oběd je na světě. Po dobu několika měsíců jsme na jejím vývoji spolupracovali s firmou Etnetera Flow. Proč
Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Přejít nahoru