7 filmů a pořadů, které vás odnaučí plýtvat jídlem

Než potraviny doputují do našich spíží a ledniček, mají za sebou často velmi dlouhou cestu. Tak složitou, že kdybychom se na ni sami vypravili, už nikdy bychom jídlo nevyhodili. Tady je pár tipů na dokumenty, které vám hodnotu jídla přiblíží a seznámí vás s lidmi, kteří se plýtvání jídlem rozhodli řešit po svém.

WASTED! Jídlo na vyhození (WASTED! The Story of Food Waste)

Jak se z odpadu může stát chutné jídlo? To se dozvíme díky tvůrkyním Anně Chai a Naře Kye, které oslovily vlivné šéfkuchaře. Společně ukázali, že stačí pár jednoduchých změn, aby se to, co považujeme za zbytky, dalo využít a přeměnit do neuvěřitelných pokrmů. Pokud se vás trailer zaujme, podívejte se na celý film.

 

Neboj se a jez! (Just Eat It!)

Pokud bychom se měli shodnout na tom, co lidé opravdu milují, pak je to jídlo. Tak jak je možné, že téměř 50 % potravin skončí v koši? Jen a Grant poté, co zjistí, kolik dobrého jídla se ročně vyhodí v Severní Americe, vyškrtnou z života nákupy a snaží se přežít pouze na potravinách, které měly původně skončit v koši. Podívejte se na dokument režiséra Granta Baldwina o posedlosti daty, iracionálních normách a paradoxu plýtvání v zemi, kde desetina lidí nemá dostatek jídla. Just Eat It si můžete koupit na Amazon.

 

Zbytečný odpad (Wasted Waste)

Někdo v nich vidí bufeťáky, oni si však říkají „freegani“. Dokument vypráví o životním stylu lidí, kteří bojkotují systém, odmítají jakoukoliv formu vykořisťování lidí či zvířat a hledají nová udržitelná řešení ve společnosti, která se dle jejich názoru stala až příliš konzumní. Pro kus žvance se tak vydávají na lov po koších a kontejnerech.

 

Z popelnice do lednice (Taste The Waste)

Německý dokument se věnuje nesmyslnosti politických a ekonomických norem, které vedou k ohromnému plýtvání jídlem. Zároveň poukazuje na fakt, že čím víc bohatneme, tím více ztrácíme smysl pro hodnotu jídla a nezajímáme se o to, z čeho a jak vzniká. Dokument si můžete objednat tady.

Jak nakrmit svět (How To Feed The World)

Desetiminutový film, který byl původně vytvořen pro diváky ve věku 9-14 let, pomocí poutavé grafiky shrnuje mnoho problémů týkajících se nejen našeho přístupu k potravinám, ale i globalizace a nejistoty, které v současné době čelíme.

 

Zachránci jídla (Food Savers)

Film Valentina Thurna vypráví příběh lidí, kteří se snaží, abychom se k jídlu začali chovat jinak. Farmáři, vedení supermarketů, kuchaři, studenti designu i úplně normální rodinky: ti všichni se snaží o nalezení úcty k jídlu, která se v posledních letech vytratila.

 

Rotten

Samozřejmě nesmíme zapomenout na Netflix. Zkuste si vyhledat dokumentární sérii o jídle Rotten a seznamte se s tím, jak se ve světě běžně vyrábí jídlo a nejrůznější suroviny. Díky pár dílům pořadu se budete při nákupu mnohem více zamýšlet nad dopadem vašeho spotřebitelského chování.

 

 

Úvodní foto je z dokumentu Just Eat It

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru