Na talíř místo do koše: České appky pomáhají neplýtvat

V Česku se stále častěji objevují mobilní aplikace, jejichž posláním je omezit plýtvání jídlem. Některé z nich uživatelům radí, kde mohou darovat či získat přebytečné potraviny. Jiné třeba prozradí, kde ulovit teplý oběd nebo večeři za sníženou cenu. Podívejme se na české „appky“ proti plýtvání a na vize jejich tvůrců.

Už žádné plýtvání v restauracích

Hned několik projektů se zaměřuje na záchranu jídla z restaurací, kaváren a dalších podniků. Chcete se dobře najíst a ušetřit? Sledujte tyhle aplikace.

Nesnězeno

Brněnský projekt Nesnězeno ušel od roku 2019 dlouhou cestu. Na jeho facebookové stránce začaly brněnské podniky tyto porce nabízet za sníženou cenu, zájemci si v komentářích porci zamluvili a poté zaplatili a vyzvedli přímo v podniku. Následně projekt pokřtil i mobilní aplikaci, která umožnila rozvoj i na jiných místech České republiky, jejichž síť stále roste. Aplikace prošla koncem roku 2022 razantní proměnou a nyní je Nesnězeno součástí maďarského protějžku Munch, jehož jméno i brzy převezme.
V roce 2023 spatřila světlo světa spolupráce Nesnězeno se supermarkety Penny. V nabídce aplikace tak nově najdete i zlevněné balíčky s potravinami z více než 50 prodejen Penny.

„Vizí Nesnězena je jednoho dne nemuset existovat. Na první pohled se může zdát, že naším cílem je zachránit co nejvíce jídla, které by skončilo v koši. Tím bychom ale řešili jen důsledek. My chceme řešit i příčinu, protože jinak tu ten problém bude existovat pořád. Chceme podnikům pomáhat efektivně hospodařit se surovinami a propojit je mezi sebou.“

Nakrmte sousedy

Uvařili jste kotel jídla, který určitě sami nesníte? Chystáte se na dovolenou a v lednici jsou zásoby, které by přišly nazmar? Podělte se s ostatními!

Dishygo

Na navazování přátelství a sdílení jídla s ostatními lidmi ve vašem okolí myslí aplikace Dishygo. Ta umožňuje velmi rychlé vložení nabídky obsahující a) fotku a popis jídla, b) místo, kde je možné jídlo vyzvednout a c) do kdy bude na místě dostupné. Vaši sousedé přes interaktivní mapu uvidí, jaké potraviny a jídlo se v jejich okolí aktuálně nabízí, a kdo ví, třeba po čase uspořádáte i společný brunch či grilovačku.

„Dishygo má ambici vytvořit celosvětovou komunitu uživatelů, kteří budou mezi sebou nejen sdílet potraviny a jídlo, které by se jinak vyhodilo, ale také navazovat nová přátelství a samozřejmě, v neposlední řadě, pomáhat chránit naši planetu.“

FandiMat

Pokud se vám stane, že jídla máme víc než dost a budete chtít pomoci maminkám samoživitelkám, určitě sáhněte po aplikaci FandiMat. S aplikací materiální pomoci přišla organizace Fandi Mámám.

Na FandiMatu můžete poskytnout lidem v nouzi nebo charitativním organizacím materiální pomoc,ať už nové věci, nebo věci z druhé ruky, které je ještě možné využít a někomu dalšímu ještě mohou posloužit. Mimo materiální pomoci ale potřebuje spousta samoživitelek pomoc potravinovou. Na FandiMatu můžete vyhledávat v poptávkách pomoci a zjistit, kdo ve vašem okolí potřebuje nakoupit, nebo komu by pomohlo nezávadné jídlo, které doma nevyužijete.

 

Foto: Pixabay a webové stránky jednotlivých aplikací

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru