Data na obalech způsobují zbytečné plýtvání

Až 8,8 milionů tun jídla v EU se ročně vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Jak jste na tom vy?

Nemalé množství potravin je vyhozeno v souvislosti s označováním trvanlivosti potravin. Dle průzkumů je to až 10 % celkového objemu vyplýtvaných potravin v EU, což je ročně okolo 8,8 milionu tun. Kampaň Spotřebuj mě má za cíl zvýšit povědomí spotřebitelů o tom, co znamenají data na obalech. Na našem webu k tomu vznikla speciální stránka a můžete se těšit i na několik zajímavých článků v sekci Novinky.

Rozumíš označení na obalech správně? Odpověď najdeš zde.

Proč se zaměřujeme na toto téma? Více než polovina Čechů chápe pojem „minimální trvanlivost do“ stejně jako termín „spotřebujte do”. Minimální trvanlivost přitom pouze garantuje, že do daného data bude výrobek nejkvalitnější. Je možné, že zbytečně vyhazují jídlo, které je stále v pořádku. Z výzkumů ve Velké Británii vyplývá, že takhle přijde vniveč více než polovina jogurtů, vajec, omáček a třetina masa, ryb a dezertů.

Ti, kdo vyhazují jídlo nejvíce, nejsou ani supermarkety, ani zemědělci, ale samotní spotřebitelé. Domácnosti mají na svědomí 53% podíl z veškerého vyhozeného jídla. Tak se pojďme něco přiučit o označování trvanlivosti, abychom tohle číslo trochu snížili.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru