Bilance paběrkování za letošek: zachráněno 18 tun

Podařilo se nám rozšířit paběrkování do jižních Čech, kde vznikla nezávislá dobrovolnická skupina. Spolu se zástupci místní potravinové banky zde dobrovolníci letos nasbírali 12,5 tuny jídla. My sami společně s našimi dobrovolníky jsme v okolí Prahy sesbírali další 5,5 tuny čerstvé produkce. Do projektu se dohromady zapojilo 71 dobrovolníků a podařilo se zachránit 18 tun jídla.

 Už čtvrtou sezónu jezdíme na pole sbírat ovoce a zeleninu, které neodpovídají parametrům obchodních řetězců nebo kterých je nadbytek. Letos jsme si dali za cíl namotivovat dobrovolníky v jižních Čechách a to se nám povedlo.

Start to byl skutečně dobrý. Po promítání filmu v Českých Budějovicích, které jsme uspořádali v květnu,  se zde zformovala skupinka dobrovolníků a za vydatné pomoci Potravinové banky Jihočeského kraje zorganizovali 16 výjezdů! Nejvíc nasbírali brambor, červené řepy, mrkví a z ovoce černého rybízu, třešní a jablek. Hlavním dárcem byl biodynamický statek Bemagro, takže asi 70 % nasbíraných plodin byl dokonce v bio kvalitě.

Do projektu se aktivně zapojila Kristýna Škabradová, provozní ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje:

Jsme velmi rádi, že první ročník paběrkování na jihu Čech byl tak úspěšný. Klienti odběratelských organizací byli z ovoce a zeleniny nadšení. A nejlepší zážitek? Když jsme přijížděli s druhou várkou paběrkovaných brambor do domova seniorů, již tam na nás čekaly bramboráky z várky první. Lepší jsme dlouho nejedli.

Dařilo se také sběru pro Potravinovou banku Praha a Potravinovou banku v Ústeckém kraji, pro které sbírali převážně pražští dobrovolníci. Díky 14 výjezdům na pole se u zemědělců nasbíraly tuny brambor, mrkev, zelí a petržele.

Chtěli bychom projekt rozvíjet také v roce 2019 a najít dobrovolníky přímo v Litoměřicích, kteří by začali pomáhat potravinové bance a jezdili by s nimi paběrkovat. Budeme se také snažit najít koordinátora výjezdů v okolí Brna. Existuje zde už skupina motivovaných dobrovolníků, kteří jezdili za zemědělci v minulých letech, stále ale chybí někdo, kdo by výjezdy domlouval a koordinoval.

Držte nám palce a pomozte darem pro paběrkování. Na rozvoj projektu Paběrkujeme v regionech vybíráme finance v rámci kampaně Giving Tuesday.

 

 

Foto: Zachraň jídlo

Článek vznikl v rámci projektu Mluvme o plýtvání potravinami.

Další články

Náš rozhovor se CSR manažerkou Lucií Loučkovou ze společnosti Tesco v České republice otevírá dveře do světa jejich boje proti
Evropská komise na začátku července představila návrh směrnice na právně závazné cíle pro snížení množství potravinového odpadu, jichž mají členské
Loupu slupky od brambor a házím je do sáčku v kuchyňském koši s pocitem, že se na skládce rozloží a
Přejít nahoru